25 iulie 2020 — Dezbateri culturale

Proiecte on-line | Culturaindirect.ro | 27 iulie – 2 august 2020

Pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, v-am pregătit pentru săptămâna 27 iulie – 2 august 2020 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române și nu numai:

De bine, de rău. Istorii literare cu criticul literar Cosmin Ciotloș, luni, 27 iulie 2020, ora 11.00

O scrisoare savuroasă, pe care puțini o cunosc, trimisă de I. L. Caragiale doctorului Alceu Urechia despre vizita lui Delavrancea în Berlin, unde dramaturgul român se afla în exil, în urma Procesului Caragiale-Caion.

Primele episoade ale rubricii De bine, de rău. Istorii literare pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/de-bine-de-rau-istorii-literare-playlist/


După 30 de ani. Recitind literatura postbelică cu istoricul și criticul literar Bogdan Crețu, marți, 28 iulie 2020, de la ora 11.00

O întâlnire cu un personaj care are în trecutul său a avut câteva momente de compromis politic și estetic: Mihail Sadoveanu.

Primele episoade ale rubricii După 30 de ani. Recitind literatura postbelică episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/dupa-30-de-ani-recitind-literatura-postbelica-playlist/


Dialogurile MNLR cu Luana Stroe, miercuri, 22 iulie 2020, ora 19.00

Luana Stroe v-a pregătit un dialog cu unul dintre cei patru Beatles ai literaturii române: Florin Iaru.

Primele dialoguri sunt disponibile aici: https://culturaindirect.ro/dialogurile-mnlr/


Scurt pe 2, joi, 23 iulie 2020, ora 19.00

Despre feminismul rom contemporan și despre strategii de combatere a sexismului şi a rasismului aflăm de la Carmen Gheorghe, preşedintele organizaţiei femeilor rome E-Romnja, invitata Alinei Purcaru la Scurt pe doi.

Primele episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/scurt-pe-doi/


(Con)vorbiri (istorico-) literare, cu criticul Paul Cernat vineri, 31 iulie 2020, ora 11.00

Despre Veronica Micle ne va vorbi Paul Cernat, într-o sinteză fascinantă, într-o manieră colocvială, relaxată și atractivă.

Primele episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/convorbiri-istorico-literare/


Sâmbătă, 1 august, la prânz, Ovidiu Șimonca o va avea invitată pe Irina-Roxana Georgescu, la Interviul săptămânii, tânără scriitoare şi poetă, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti. Irina-Roxana  Georgescu (născută pe 29 august 1986) a absolvit Facultatea de Litere (specializarea română – franceză) a Universității București în 2008 şi a urmat masteratul de teorie literară şi literatură comparată (2010). A devenit doctor în filologie în 2016). Volumul de debut în limba română – Noţiuni elementare (Cartea Românească, 2018) – a fost nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori (ediţia 2019) şi la Gala Premiilor Observator cultural (ediţia 2019). A debutat în limba franceză cu volumul de poezii Intervalle ouvert, apărut la editura L’Harmattan (Paris, 2017).

La Interviul săptămânii, Ovidiu Şimonca va discuta cu Irina-Roxana Georgescu despre cum pot profesorii de limba şi literatura română să atragă elevii spre lectură, ce înseamnă, pentru un tânăr scriitor român, să debuteze în Franţa şi ce autori români clasici şi contemporani au priză la publicul tânăr.

Primele interviuri sunt disponibile în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/interviul-saptamanii/