Glisează meniul stânga/dreapta
31 iulie 2020 — Evenimente
Pe platforma culturaindirect.ro, inițiată de Muzeul Național al Literaturii Române, v-am pregătit pentru săptămâna 3 – 9 august 2020 o serie de dialoguri, prezentări și dezbateri din trecutul și prezentul literaturii române și nu numai:
De bine, de rău. Istorii literare cu criticul literar Cosmin Ciotloș, luni, 3 august 2020, ora 11.00
Cum ne raportăm astăzi la N. T. Orășanu, „nașul mititeilor”, un adevărat creator de mituri urbane, la pamfletele sale politice publicate în reviste precum „Ghimpele”, „Sarsailă” și la termenii pe care îi introduce în meniul unui birt foarte cunoscut situat pe Strada Covaci nr. 3, La Iordache, precum mititei, baterii de vin, baionetă, taifas sau marghilomană (cafeaua cu coniac), dând astfel naștere unui dicționar ironic și a unui bogat argou gastronomic? Răspunsurile ni le oferă criticul literar Cosmin Ciotloș.
Primele episoade ale rubricii De bine, de rău. Istorii literare pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/de-bine-de-rau-istorii-literare-playlist/
După 30 de ani. Recitind literatura postbelică cu istoricul și criticul literar Bogdan Crețu, marți, 4 august 2020, de la ora 11.00
Istoricul și criticul literar Bogdan Crețu își continuă incursiunea în literatura din timpul comunismului, cu analiza unui alt caz plin de nuanțe, cel al marelui scriitor și proeminent critic literar – G. Călinescu, despre relația directă și schimbarea de atitudine față de regim.
Acest episod va continua pe 11 august, cu o a doua parte, despre felul în care G. Călinescu înțelegea raportarea scriitorului la ideologie, înainte și după 23 august 1944, despre felul în care a mimat angajamentul politic pentru a-și scrie opera în condițiile în care regimul comunist i-a oferit funcții importante, dar în același timp a angajat peste 20 de informatori să-i urmărească atât discursurile publice, cât și conversațiile telefonice.
Primele episoade ale rubricii După 30 de ani. Recitind literatura postbelică episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/dupa-30-de-ani-recitind-literatura-postbelica-playlist/
Dialogurile MNLR cu Luana Stroe, miercuri, 5 august 2020, ora 19.00
Luana Stroe v-a pregătit un dialog cu Mircea Anghelescu, profesor, teoretician, critic și istoric literar.
Primele Dialoguri sunt disponibile aici: https://culturaindirect.ro/dialogurile-mnlr/
Scurt pe 2, joi, 6 august 2020, ora 19.00
Invitatul lui Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitorul și traducătorul Flavius Ardelean.
Primele episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/scurt-pe-doi/
(Con)vorbiri (istorico-) literare cu criticul Paul Cernat, vineri, 7 august 2020, ora 11.00
Deși s-a scris enorm despre Marin Preda, rămân încă foarte multe lucruri de spus despre el. Într-un expozeu foarte bine documentat, criticul Paul Cernat ne vorbește despre complexitatea unui scriitor existențialist, foarte greu de tradus, care și-a asigurat o posteritate literară sigură, fiind o adevărată „carte de vizită a literaturii române postbelice”.
Primele episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/convorbiri-istorico-literare/
Interviul săptămânii cu Ovidiu Șimonca, sâmbătă, 8 august 2020, ora 14.00
Invitatul lui Ovidiu Șimonca este George Ardeleanu, coodonatorul ediției Steinhardt, care conține 20 de volume deja publicate.
Primele interviuri sunt disponibile în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/interviul-saptamanii/