17 iulie 2020 — Evenimente

Proiecte on-line | Culturaindirect.ro

Platforma culturaindirect.ro, un proiect work in progress al Muzeului Național al Literaturii Române, vine în întâmpinarea publicului care își dorește să aibă acces la informație culturală centralizată, la un click distanță! Vă invităm să urmăriți primele episoade ale noilor rubrici lansate pe culturaindirect.ro.

 

„De bine, de rău. Istorii literare”
În fiecare zi de luni, de la ora 11.00, pe platforma 
culturaindirect.ro

Deși studiem în școală istoria literaturii române, o cunoaștem destul de puțin. Uităm, adeseori, că scriitorii noștri de prim-plan au fost și ei oameni și că n-au avut numai zile faste. Ei nu sunt nici statui, nici sfinți. Uităm, iarăși, că și autorii de pluton pot da la iveală capodopere și că surprizele sunt mereu posibile. Avem o mare literatură, cum cred unii critici? Avem, dimpotrivă, una minoră, căutându-și de două secole, o legitimare europeană? Cu bunele și cu relele ei, literatura română e pasionantă, iar criticul Cosmin Ciotloș ne invită să-i descoperim împreună secretele.

Primele două episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/de-bine-de-rau-istorii-literare-playlist/

Luni, 20 iulie 2020, Cosmin Ciotloș ne vorbește despre scriitorul Mircea Ivănescu.


„După 30 de ani. Recitind literatura postbelică”
În fiecare marți, de la ora 11.00, pe platforma 
culturaindirect.ro

Cum mai citim azi, la 30 de ani după căderea regimului comunist, literatura scrisă în acea epocă? E suficient să înșirăm operele una după alta, eventual să le ierarhizăm valoric? Mai e criteriul estetic suficient? Putem înțelege specificul literaturii ca discurs public dacă o decontextualizăm? Cum anume se negociază specificul estetic al literaturii în funcție de presiunile de diversă intensitate ale ideologicului? Și, în fine, cum mai face față literatura scrisă și publicată într-un regim totalitar unor practici de lectură cu totul diferite decât cele pe care a contat la momentul apariției ei? Iată câteva provocări și întrebări la care ne invită să reflectăm criticul literar Bogdan Crețu.

Primele două episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/dupa-30-de-ani-recitind-literatura-postbelica-playlist/


„Dialogurile MNLR”
În fiecare miercuri, de la ora 19.00, pe platforma culturaindirect.ro

Dialogurile MNLR sunt un loc de întâlnire pentru dezbateri culturale dintre cele mai diverse, dar sunt și o cale de acces către culisele unei lumi literare pe care, inerent, mulți o cunosc doar în tușe groase, iar lupa care poate citi detaliile rămâne inaccesibilă.

De la gros-plan la imaginea de ansamblu, de la close la distant reading, aceste dialoguri încearcă să umple unele spații din istoria literară care, prin forța lucrurilor, au rămas într-o lumină tamizată.

Alături de specialiști de primă mână ai domeniului, discuțiile de aici se vor a fi lejere și catalizatoare, dar acribia de cititor profesionist e întotdeauna cea care dă ritmul și măsura conversației.

Cel mai recent episod este disponibil aici: https://culturaindirect.ro/dialogurile-mnlr/

Miercuri, 22 iulie 2020, invitatul Luanei Stroe este Vlad Zografi.


„Scurt pe 2”
În fiecare joi, de la ora 19.00, pe platforma culturaindirect.ro

Alina Purcaru și Bogdan-Alexandru Stănescu intră alternativ în dialog cu scriitorii români care modelează, prin cărțile lor, ceea ce numim literatura română contemporană. Destul de succinte încât să se adapteze gustului social media, dar încercând totuși să atingă esența literaturii invitaților, aceste dialoguri video încearcă să creeze un portret viu, în mișcare al peisajului editorial autohton. Poeți, prozatori, traducători, editori de marcă, în fiecare joi, la „Scurt pe 2”!

Primele două episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/scurt-pe-doi/

Joi, 23 iulie 2020, invitata lui Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitoarea Corina Sabău.


„(Con)vorbiri (istorico-) literare”
În fiecare vineri, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro

„(Con)vorbiri (istorico-) literare” sau, altfel spus, scriitori, grupări, fenomene literare autohtone prezentate de către critical literar Paul Cernat, într-o manieră colocvială, relaxată și atractivă, fără a face concesii facile, dar și în afara oricărui convenționalism didactic, totul, într-un format dedicat, disponibil pe platforma culturaindirect.ro. Se întâmplă în fiecare vineri, de la ora 11.00, pe platforma culturaindirect.ro

Primele două episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/convorbiri-istorico-literare/

Vineri, 24 iulie 2020, Paul Cernat ne vorbește despre criticul și istoricul iterar Eugen Lovinescu.


„Interviul săptămânii”
În fiecare zi de sâmbătă, de la ora 14.00, pe platforma culturaindirect.ro

Ovidiu Șimonca ne propune, săptămânal, câte o întâlnire cu un scriitor contemporan.

Primele două episoade pot fi urmărite în playlist-ul disponibil aici: https://culturaindirect.ro/interviul-saptamanii/

 

Sâmbătă, 25 iulie 2020, invitatul lui Ovidiu Șimonca este scriitorul și traducătorul Dinu Flămând.