15 iulie 2021 — Proiecții de film

Proiecție de film Kinedok: „Lecții simple”

Joi, 22 iulie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lecții simple | 2018 | Ungaria | 78 de minute

Regizoare: Dorottya Zurbó
Imagine: Natasha Pavlovskaya
Montaj: Peter Sass
Muzică: Adam Balazs
Sunet: Rudolf Varhegyi H.A.S.E.

Sinopsis

Kafiya are 17 ani. Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya aspiră la o carieră de fotomodel – un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie – cea despre care părinții îi spuneau că e păgână. Fiecare pas spre adaptare este o renunțare la viața din trecut, din orfelinate și case de corecție pentru adolescenți. Aici învață și se pregătește să dea examenul de bacalaureat – printre mame adolescente și tinere certate cu legea. Învață chiar și să înoate și să își expună corpul fără teamă.

Premii

Zagreb Zagrebbox – Mențiunea specială a juriului
Hungarian Film Awards 2019 pentru cel mai bun editor Peter Sass

Bio regizoare

Dorottya Zurbó predă la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta un curs despre documentarul transmedia și experimental. Filmele ei au fost premiate și prezentate în numeroase festivaluri de-a lungul timpului. (Verzió, Doclisboa, One World, Zagrebdox and Jihlava)

Filmografie

The Next Guardian

Presă

Sursa: Cineuropa

„Lecții simple” este un film profund care combină atât momente poetice, cât și narative, abordând empatic protagonista, fără a insinua vreo judecată asupra statutului drepturilor omului în Ungaria. Media abundă în povești de acest tip, este revigorant să vezi un film care abordează problema dintr-o perspectivă opusă.”

Sursa: nfi.hu

În momentul premierii filmului, juriul ZagrebDox spune: „Lecții ușoare” este o poveste personală puternică a unei tinere refugiate somaleze care trăiește în Ungaria. Excelenta dramaturgie și montajul subliniază semnificația călătoriei singuratice a Kafiei. În ciuda narațiunii nuanțat personale despre identitate, acceptare și găsirea unui nou acasă, întrezărim întrebări universale și lecții despre găsirea locului în lume, atunci când nu te poți întoarce acolo unde numești acasă. În ciuda gravității situației și a alegerilor dificile, puterea și spiritul optimist fac din aceste obstacole lecții simple. Am fost impresionați de perseverența ei de a găsi umanitatea într-o lume în care a pierdut totul.”

ZagrebDox’ Young Jury – Mențiune specială

„Un portret simplu, cinematic, atent dezvoltat al unei fete somaleze care încearcă să își găsească locul într-o societate nouă, în ciuda ecourilor din trecutul său.”

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei