Glisează meniul stânga/dreapta
14 iulie 2021 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește sâmbătă, 24 iulie 2021, de la ora 17.00, un recital de poezie, dar și lansarea de carte a Adei d’Albon, „Für Elise”, apărută la Editura Eikon, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Participă: Christian Crăciun, Valentin Ajder, Vianu Mureșan.
Actrița Ada d’Albon a părăsit România în 1981 pentru Franţa, împreună cu soţul ei, regizorul Laurenţiu Azimioară, presaţi fiind de autorităţile comuniste. Nepoată a lui Mihail Sadoveanu, Ada d’Albon s-a văzut nevoită să înceapă o nouă viaţă artistică în Franţa, dar în toţi aceşti ani i-a fost continuu dor de România. A şi scris în volumul „Ultima vară în Bretania. Istoria unui exil“, publicat la Curtea Veche, despre universul acesta pierdut, despre casa părintească, în care îşi făceau adesea apariţia personaje interesante precum Maria Tănase, unde Mihail Sadoveanu spunea poveşti.
Recitalul „Eminescu“ pe care l-a pregătit pentru lansarea de la MNLR a venit în urma unei revelații pe care actrița a avut-o: „Într-o zi mi-au revenit spontan în minte versuri răzlețe din poemul lui Eminescu, «Scrisoarea a III-a», și pentru că în acel moment mi-a vibrat în suflet țara mea cu o frumusețe desăvârșită, desăvârșire cuibărită în fiecare cuvânt al poemului, mi s-a trezit în suflet dorința arzătoare de a o împărtăși pe pământul strămoșesc cu cei care vor fi prezenți la acest eveniment. Oricum poemul face parte din minirecitalul Eminescu pe care l-am dat la Teatrul de l’Orme cu ocazia lansării cărții «Fără Titlu». O frântură de amintire apărută brusc. Aveam abia 9 ani. Învățasem cu plăcere Luceafărul. La masă m-am lăudat de performanța mea. Vara mea, prezentă în acel moment, a declarat că ea învață «Scrisoarea a III-a», la care Sadoveanu a spus exact fraza pe care nu am uitat-o, cuvintele au căzut ca un adevăr de nezdruncinat: «Scrisoarea a III-a e cu mult mai frumoasă…»”
Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.
Filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei