14 aprilie 2022 — Evocări

Remember Fănuș Neagu 90 | Post-event

Anul acesta Muzeul Național al Literaturii Române din București, în parteneriat cu Muzeul Brăilei Carol I și Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea, au organizat în zilele de 5, 6 și 7 aprilie 2022 o serie de evenimente dedicate scriitorului Fănuș Neagu, la 90 de ani de la nașterea acestuia.

Vernisajul expoziției „Remember Fănuș Neagu – 90” a avut loc marți, 5 aprilie 2022, începând cu ora 13.30 la sediul expoziției de bază a MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8. Au fost expuse fotografii, unele dintre ele fiind semnate de fotograful muzeului, Dan Vatamaniuc, precum și manuscrise din arhiva MNLR, de la autobiografie la articole și pagini de roman ale scriitorului Fănuș Neagu.

 

A urmat dezbaterea „Fănuș Neagu – 90” și lansarea cărții „Teatru”, de Fănuș Neagu în același loc, dar de la ora 14.00. Au vorbit despre omul Fănuș Neagu, dar și despre opera și personalitatea academicianul Eugen Simion (prin Zoom), Zamfir Bălan, Paul Cernat (prin Zoom), Viorel Coman (prin Zoom), Lucian Chișu, Mircia Dumitrescu, Radu Băieșu, Dan Claudiu Tănăsescu. Din proza lui Fănuș Neagu a citit invitatul special George Mihăiță. Moderator al dezbaterii a fost prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Puteți urmări dezbaterea aici:

La Casa memorială „Fănuș Neagu” din Grădiștea de Sus, județul Brăila, miercuri, 6 aprilie 2022, de la ora 12.00 a avut loc o întâlnire cu elevi și profesori de la școlile generale din Șuțești, Grădiștea, Ianca, Gemenele, Mihail Kogălniceanu și de la Școala Generală „Fănuș Neagu” din Brăila. Au participat Viorel Dinescu, Valentin Popa, Vasile Datcu, Adi Secară și Viorel Coman.
În aceeași zi, de la ora 16.00, la Școala Generală „Fănuș Neagu”, Șos. Buzăului 43, Brăila, a avut loc încă o întâlnire cu elevii la care au participat, de asemenea, Viorel Dinescu, Constantin Gherghinoiu, Valentin Popa, Vasile Datcu, Adi Secară, Viorel Coman.

De asemenea, joi, 7 aprilie 2022, ora 11.00, la Muzeul Brăilei Carol I, Piața Traian 3, Brăila, a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare Fănuș Neagu – 90 (fotografii, manuscrise, cărți cu autograf, articole din presă), iar de la ora 11.30, în același loc, s-au depănat amintiri despre Fănuș Neagu în cadrul evenimentului Rotonda 13, în fapt un dialog cu cititorii la care au participat Lucian Chișu, Dan Claudiu Tănăsescu, Valentin Popa, Zamfir Bălan, Vasile Datcu și Viorel Coman.

Proiectul  Fănuș Neagu – 90 a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Născut la 5 aprilie 1932, Fănuș Neagu a debutat în 1954, în revista „Tânărul scriitor”, cu povestirea Dușman cu lumea. Seria romanelor sale a început cu Îngerul a strigat (1968), premiat la acea dată, considerat o lucrare de referință a prozei postbelice românești. În ansamblu, opera sa include proză scurtă, romane, piese de teatru, scenarii de film și televiziune, versuri, cărți pentru copii, jurnale, dar și publicistică. A activat constant și substanțial în presă, ocupând funcții de redactor, redactor-șef și director al unor importante publicații atât înainte de 1989, cât și în perioada post-decembristă. Între 1993 și 1996 a fost director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. A fost membru al Academiei Române, corespondent din 1993 și titular din 2002. Într-unul dintre caietele sale, amintind despre începutul lucrului la A doua carte cu prieteni (1985), scriitorul menționa, într-o notă intitulată Zicere: „Norocul și nenorocirea mea – urcarea, căderea, urcarea, căderea – face ca toți aceștia să se numească scriitori. Oameni aparținând distanței uriașe între a fi și a avea. Ei sunt rodul liniei fără hotar, cheltuindu-și lumina ființei în tranșeele ținând de absurdul închipuirii. Trăiesc până la momentul impresiei de libertate și pe măsură ce timpul trece, în loc să îmbătrânească devin copii” (fragment dintr-un manuscris aflat în arhiva MNLR). Fănuș Neagu a încetat din viață pe 24 mai 2011, după o lungă suferință.