Glisează meniul stânga/dreapta
4 aprilie 2023 — Evocări
Muzeul Național al Literaturii Române vă propune miercuri, 12 aprilie 2023, de la ora 17.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8, „Remember Florin Tănase”, în prezența familiei și a prietenilor, un eveniment care va readuce în memorie momente importante din cariera actorului și veleitățile sale literare. Participă: Candid Stoica, Vasile Filipescu, Vasile Muraru, Titi Popescu, Dan Păduraru, Paul Ionescu, Diana Gheorghian, Noni Vasile, Teodora Vasile, Sonia Neagu, Rodica Dobre, Diana Radu, Felicia Dalu, George Enache. Moderator: Loreta Popa.
„Florin, cuprins în vara fără sfârșit, c-o mână scria, cu alta făcea vrăji; punea bob de jar pe chipul piersicilor, asmuțea stoluri de lăstuni să sape găuri în trupul malului, stârnea miresmele pelinului, un mic vârtej în fumul tăcerilor, azvârlea un zbengui de frumusețe aurie pe spinarea unui cărăbuș, se-ngâna cu amintirile și declara, ca să-l audă arborii, câmpia și florile că „pentru om și necuvântătoare, ploaia este binecuvântare”… El știe cam tot ce mișcă, foșnește și mai ales face năzbâtii, se dă-n stambă sau se umflă-n pene în ograda lui. Știe la cine e ariciul, dus să învețe un dans nou, dacă libelulele sunt în vizită la brazda cu mărar sau la aia cu lăptuci, pe unde umblă caișii când răsare luna, cui îi e dor de brazi și de ce peștii din gârlă se învelesc cu apă, cu soare și fac mofturi la undiță. Ceea ce-mi place la el este faptul că adună, vara, toate poveștile din ogradă și de dincolo de gardurile ei și le închide în păstăi. Pe toamnă, când vine vremea ca strugurii să fie zdrobiți în vinul cel vechi, scutură o păstaie la urechea copiilor și-i umple de mirare frumoasă. Așa sunt oamenii, trag ca năucii să ajungă mari, doar ca să se schimbe în copii și să cânte”, nota Fănuș Neagu în prefața cărții „O zi în ogradă, povestiri de la Obedeni”, apărută la Editura Aramis, 2000.
Florin Tănase s-a născut la 13 aprilie 1944, la Vulcan, Hunedoara, părinții fiind în refugiu. A copilărit la Iași, într-un rai de verdeață, cartierul Copou. A absolvit Liceul Internat, vechi de 100 de ani, în 1961. După un an de Medicină Veterinară, unde a intrat la dorința tatălui, s-a retras, neplăcându-i faptul că se făceau disecții pe cai sacrificați chiar în timpul orelor. A absolvit apoi IATC, promoția 1968, și Cursul Post-Universitar de Regie de teatru muzical, în 1986. A fost actor la teatrele din Ploiești, Cluj, Timișoara, teatrul de Comedie. Din 1978 a fost actor la Teatrul de Revistă Constantin Tănase. Din 1978 a fost căsătorit cu Florentina Tănase, de la Teatrul Țăndărică. A avut doi băieți, Vlad Alexandru și Tudor, Arte plastice și Muzică. A jucat în peste 35 de filme, radio, tv, a scris texte pentru Teatrul de Revistă. Ograda casei se află în satul Obedeni, comuna Bucșani, județul Giurgiu, unde a ajuns printr-un joc al întâmplării.
„A fost un actor de teatru și film de mare precizie a comicului, al felului de a da replica, poate și de a face publicul să râdă. În privința asta, Florin era nemaipomenit. A jucat lângă marii actori comici și nu era mai prejos decât ei, căci talentul și tehnica fantastică pe care o avea îl salvau. Era cel care arunca mingea… Multe din filmele românești se făceau cu postsincron. După ce se trăgea filmul se lucra apoi la postsincron în studiouri special amenajate. Era, pentru unii actori, un chin. Se proiectau imaginile în care vorbeau și trebuiau să rostească exact cuvintele spuse la filmare. De multe ori, nu se mai potriveau și refacerea dura zile, nopți și săptămâni. (…). Și așa se renunța la adevăratul interpret și era chemat de urgență Florin, actorul de la «Tănase», care era expertul experților. Refăcea din prima vorbirea, ceea ce era fantastic, rarisim. A salvat zeci de filme într-un mod incredibil. Florin era un talent înnăscut, inteligent, avea farmec și umor, era ca un Jolly-Jocker, putea să facă orice, cum doreai și încă foarte bine”, scria despre Florin Tănase prof. univ. dr. Alexandru Lazăr.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!
Urmăriți evenimentul aici: