10 octombrie 2023 — Evenimente

Remember George Mihail-Zamfirescu – 125

La 13 octombrie a.c. se împlinesc 125 de ani de la nașterea dramaturgului, prozatorului, poetului, publicistului și traducătorului George Mihail-Zamfirescu (1898-1939). Născut la București, în familia unui tâmplar, autorul celebrei piese Domnișoara Nastasia (1927) sau al „dipticului” romanesc Maidanul cu dragoste (1933) a locuit la Satu Mare între 1922 și 1924, lucrând ca funcționar la Asigurările Sociale. În paralel, a desfășurat o importantă activitate culturală, punând bazele unui cerc de teatru și întemeind revistele Săgeata și Icoane maramureșene. De asemenea, debutul său în volum s-a petrecut în orașul de pe Someș, unde a publicat culegerea de proză scurtă Flamura albă (1924).

Cu acest prilej comemorativ, Muzeului Național al Literaturii Române organizează, la Casa Meșteșugarilor din Satu Mare, prin Centrul Cultural „G.M.-Zamfirescu”, în perioada 13-27 octombrie a.c., o expoziție consacrată vieții și operei scriitorului care a adus în prim-plan, prin creația sa, universul periferiei, al „lumii de jos”, cu numeroasele ei drame și puținele ei bucurii.

Vizitatorii vor putea vedea tablouri și fotografii înfățișându-l pe G.M.-Zamfirescu, manuscrise (scrieri literare, publicistice, corespondență, însemnări), afișe ale pieselor sale sau articole din periodice, inclusiv din Icoane maramureșene.

Din 8 noiembrie până în 22 noiembrie a.c., expoziția Remember George Mihail-Zamfirescu – 125 va fi deschisă publicului vizitator al Muzeului Național al Literaturii Române din București, sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8.