Glisează meniul stânga/dreapta
29 ianuarie 2022 — Lansări de carte
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment dedicat memoriei poetului și publicistului George Stanca, vineri, 4 februarie 2022, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Va fi lansată cu această ocazie și cartea „Grădina lui Gheorghe”, Editura Semne, 2022. Participă George Mihăiță, Ducu Bertzi, Mihai Cosmin Popescu, avocat Daniel Ionașcu, criticul literar Nicolae Georgescu, Mirel Curea, Tic Petroșel și Simona Măicănescu. Moderator: Loreta Popa.
„George Stanca s-a născut în zodia poeziei, deși a fost și muzician, publicist, comentator, căutător de iluzii, încrezător în oameni și în destinul acestui popor român. Nu a fost ferit de provocări, de rivalități și de răutăți, dar a știut să le înfrunte pe toate cu un spirit răzvrătit și însetat de libertate. Avea darul vorbirii în metafore, comunicând idei cu ajutorul cuvintelor meșteșugite, pline de miez precum lujerul verde de sevă. Poezia lui îl face vecin cu veșnicia. Nu mai interesează pe nimeni zbaterile sale omenești, în fața forței unei moșteniri spirituale perene. George Stanca rămâne pentru mine Poetul, pogorât din stirpea celor aleși și înălțat apoi în Arcadia, de unde ne veghează, ne mustră din când în când și, în cele din urmă, ne iartă pe toți cu maximă tandrețe”, afirmă președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre George Stanca.
Născut la 7 mai 1947, la Buftea, George Stanca a fost poet și publicist. Între 1954-1961 a urmat școala elementară în Giulești Sârbi, cartier aflat la marginea Bucureștiului, raionul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Primele încercări literare au apărut în revistele „Cravata roșie”, „Luminița”. A urmat cursurile Liceului Doamna Stanca din București, apoi a absolvit Institutul de Construcții București, obținând diploma de inginer. În timpul studenției a fost solistul vocal al formației rock Odeon. Cariera literară și artistică evoluează în paralel cu cea de inginer. În 1971 a debutat ca publicist în revista „Săptămâna” lui Eugen Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind „comentator muzical” cum îi plăcea să se numească, nu cronicar. A fost colaborator la „Contemporanul”, „Scînteia Tineretului”, redactor la „Flacăra”, membru fondator alături de Adrian Păunescu și Dorin Tudoran, șef pagină muzicală, secretar muzical al Cenaclului Flacăra și reporter. A condus și realizat pagina de „muzică tânără”, termen statuat de el pentru a evita indicațiile cenzurii care numea pop-ul, rock-ul și folk-ul „muzică ușoară”. În calitate de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora și alții. Tot la Flacăra, în paralel, și-a găsit și o preocupare „serioasă”, de care s-a îndrăgostit pe viață și pe care nu a părăsit-o niciodată: reportajul. George Stanca a murit la 4 februarie 2019.
Accesul este liber și se face prin respectarea restricțiilor în vigoare și printr-un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp)
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Filmare și montaj: Alex Ursu