21 iulie 2021 — Evenimente

Remember Mircea Ivănescu | Radu Vancu și Bogdan Crețu

Vă invităm să urmăriți discuția dintre poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul Radu Vancu și criticul, istoricul literar și eseistul Bogdan Crețu despre unul dintre cei mai importanţi poeţi şi traducători din literatura română, de la a cărui dispariție se împlinesc astăzi, 21 iulie, zece ani, Mircea Ivănescu.

Discuția pleacă de la faptul că generaţiile care se revendică de la poetici postmoderniste şi textualiste au fost influenţate decisiv de creația lui Mircea Ivănescu.

Bogdan Crețu, bun cunoscător al poeziei române postbelice și contemporane, afirmă că nu știe cum s-a petrecut întâlnirea cu Mircea Ivănescu. „Cel mai sigur știu cum nu s-a petrecut întâlnirea mea cu Mircea Ivănescu. Nu s-a petrecut prin școală. Nici în liceu, nici în facultate nu intra în programele școlare. Înțeleg că în liceu era o programă care se concentra asupra clasicilor, să zicem, partea contemporană fiind mai puțin generoasă, dar și în facultate lucrurile stăteau la fel. Exista o oarece prudență față de stricta contemporaneitate și literatura contemporană se oprea la valorile sigure, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. Noi ne întrebam de ce? Ni se părea că autori precum Mircea Ivănescu, Emil Brumaru, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Ileana Mălăncioiu, Virgil Mazilescu, sunt autori care trebuie puși pe aceeași lungime de undă. Când a debutat Mircea Ivănescu, Nichita Stănescu era în climaxul carierei, chiar al literaturii lui. Cred că atunci dădea cea mai bună poezie a lui. A găsit cumva locurile ocupate. Critica literară a scris într-un regim mai temperat despre el și cei din generația lui”.

Urmăriți discuția despre Mircea Ivănescu aici: