8 decembrie 2023 — Evocări

Remember Nichita Stănescu – 40

Se împlinesc anul acesta 40 de ani de la dispariția lui Nichita Stănescu. Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 13 decembrie 2023, de la ora 18.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, la „Remember Nichita Stănescu”, o încercare de a-l readuce în memoria celor care iubesc poezia. Invitați Ovidiu Mihăilescu, Dana Florian, Alex Turcu. Moderator: Loreta Popa.

Ultimele cuvinte ale lui Nichita au fost: „Respir, doctore, respir”. Adora limba română și o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. A fost laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980). Născut în 31 martie 1933, Nichita Stănescu este considerat, atât de critica literară, cât şi de publicul larg, drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română. Nichita Stănescu este, conform opiniei criticilor literari Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici. „Nichita era un soi de mic bastion al credinţei în literatură şi în valoare”, afirma și poetul Florin Iaru, care l-a cunoscut îndeaproape.

Pe Nichita nu puteai nici să-l opreşti din ce făcea, mai ales când îngenunchea şi săruta pământul românesc, nici să te superi pe el. Nimeni nu se putea supăra pe el vreodată. Genial, admirat şi adulat ca nimeni altul încă din timpul vieţii, Nichita Stănescu era poet de dimineaţa până seara. Vorbea aşa cum scria, și de multe ori scria pe șervețele, meniuri, cărți și uneori pe pachete de țigări. Se mergea la el ca la un templu al poeziei, după o întâlnire întâmplătoare, sau nu, cu el simţeai o împlinire, simțeai că sufletul învață să conjuge verbe precum a trăi, a iubi și a respira. Toate golurile din viața ta erau umplute de POEZIA lui. A schimbat faţa poeziei româneşti într-atât încât Ion Băieşu a răspândit povestea despre ziua în care Nichita şi-a sărbătorit cei 50 de ani şi că l-au vizitat atâţia oameni, încât nici nu mai aveau loc în apartament. Aşteptau în scara blocului: „El era un om atât de generos, încât se simţea în stare să strângă în braţe toţi oamenii pământului. Toţi locatarii au ieşit la ferestre să admire acest omagiu extraordinar adus Poetului“.

A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Credit foto: Dan Marinescu

Filmare și montaj: Alex Ursu

Galerie Foto