17 martie 2021 — Evenimente

Revizitări ale marilor dramaturgi | „Bacșiș spiritual” de Teodor Mazilu

Autorul lunii martie este Teodor Mazilu, apreciat dramaturg român, autor de piese de teatru și scheciuri pentru televiziune. A debutat cu volumul Insectar de buzunar (1956), urmat de nuvelele din Galeria palavragiilor, romanele Bariera și Aceste zile și aceste nopți. Ca romancier satiric se remarcă în O plimbare cu barcaVara pe verandăIubiri contemporaneElegie la pomana porculuiÎnmormântare pe teren accidentat, Doamna Voltaire, Pelerinaj la ruinele unei vechi pasiuni. Se va consacra însă ca dramaturg, unul dintre cei mai originali, prin piesele: Proștii sub clar de lună, Acești nebuni fățarnici,  Mobilă și durere, Somnoroasa aventură, Buricul pământului, Frumos e în septembrie la Veneția sau Amorul unui subaltern.

Alături de Camil Petrescu, Radu Cosașu, Fănuș Neagu, a fost unul dintre scriitorii noștri pasionați de fotbal, fiind autorul volumului Fotbalul n-a fost creat de diavol. Un experiment special îl constituie versurile din Cântece de alchimist (1972), volum apărut la Editura Muzeul Literaturii Române.

Vineri, 19 martie, de la ora 17.00, un nou episod din Revizitări ale marilor dramaturgi, Bacșiș spiritual cu Marius Drogeanu, va fi disponibil pe platfoma culturaindirect.ro, pe site-ul MNLR, precum și pe pagina de Facebook.

Proiect realizat de MNLR în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Grafică: Petru Șoșa

Cele mai recente înregistrări sunt accesibile aici.