3 martie 2021 — Evenimente

Rotonda scriitoarelor | expoziție MNLR în București Mall Vitan | 8 – 31 martie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu București Mall Vitan, dedică luna martie scriitoarelor din literatura română! Începând cu 8 martie, deschidem rotonda pentru a afla poveștile autoarelor cunoscute sau mai puțin cunoscute publicului larg, care au scris și s-au remarcat prin articole în ziarele și revistele vremii, prin volume de poeme, proză sau de memorialistică, dar și prin modul lor de a lupta cu prejudecățile timpului și de a susține, din afara sau din interiorul țării, de pe Quai de Bourbon sau de la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, accesul la educație, precum și cauzele identității naționale.

Expoziția vă propune 17 personalități feminine, reprezentate prin intermediul fotografiilor din arhiva muzeului și prin câteva linii biografice. Fiecare panou expozițional redă, prin scanarea codurilor QR, înregistrări video ale unor fragmente literare citite de echipa proiectului și filmate în cadrul expoziției de bază a MNLR Crețulescu.

Fie că vorbim despre cea dintâi ziaristă sau despre prima femeie din România cu doctorat în filosofie, obținut la Sorbona, sau despre pianista care l-a însoțit pe George Enescu în concertele sale, despre scriitoarele din anturajul Casei Regale, personalități din exil, premiate de Academia Franceză, traducătoare, jurnaliste radio, critici literari sau feministe militante pentru dreptul femeilor la educație și la vot, toate portretele pe care vi le propunem surprind perspective diferite în ceea ce privește convingerile, opțiunile literare sau estetice.

Poveștile vieții scriitoarelor sunt însoțite, în unele cazuri, de mici dedicații literare sau de portretele realizate de copiii acestora, precum este fragmentul scris de Virginia Gruber și dedicat mamei sale, Veronica Micle: „Mama a fost plină de viaţă, plină de farmec, frumoasă, doamnă perfectă şi avea o voce superbă. În societatea aleasă pe care o vizita (…) făcea umbră întotdeauna în jurul celorlalte femei.”

Titlul expoziției face trimitere la rotonda dedicată celor mai reprezentative voci feminine din literatura română, aflată în cadrul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), unde vizitatorii pot experimenta sistemul interactiv pe bază de senzori de mișcare al vitrinei centrale, care activează, printr-o simplă trecere a mâinii deasupra vitrinei, înregistrări audio ale unor poeme, fragmente de jurnal sau scurte interviuri.

Expoziția Rotonda scriitoarelor va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii martie, la etajul I din București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 21.00.

Echipa de proiect

Muzeografi (departamentele Programe & Patrimoniu): Radu Băieșu, Zamfir Bălan, Anița Grigoriu, Iuliana Miu, Eugenia Oprescu, Oana Oros, Loreta Popa, Mihaela Stanciu, Luana Stroe, Gabriela Toma, Anni Udrea

Arhiva MNLR: Eugenia Oprescu, Andra Ispas, Victorița Doicescu, Diana Iancu

Departamentul Expoziții: Alina Niculescu, Antoanella Bănciulescu

Redactori: Olimpia Novicov, Luana Stroe

Multimedia: Daniel Paul Ciobanu, Lucian Năstase, Grig Stoica, Alex Ursu

Creație grafică: Cristina Milca

Relații Publice: Andreea Balaban

Pentru mai multe detalii, scrieți la adresa programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp la numărul 0736 598 451 (Gabriela Toma).