29 noiembrie 2023 — Evenimente

Salvați teoria, acum!: Atelier performativ de teorie critică

Muzeul Național al Literaturii Române organizează vineri, în data de 8 decembrie 2023, ora 18.00, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu 8, atelierul performativ de teorie critică Salvați teoria, acum!

Teoria critică a început să-și piardă din valoare pe piața culturală, fiind înlocuită cu diverse forme de reflecție concentrate exclusiv asupra experienței personale și istoriei prezente. Lectura/atelierul de față are ca intenție să tragă un semnal de alarmă pentru a opri o locomotivă a istoriei care pare să meargă într-o direcție anti-intelectualistă. Plecând de la o tradiție care leagă analiza capitalismului de structurile minții umane, un grup de gânditori influenți în studiile culturale a reușit să formuleze teorii care surprind logica operei de artă (Walter Benjamin), critică postmodernismul (Fredric Jameson), combină analiza sexualității cu aceea a economiei (Slavoj Žižek), demontează naționalismul (Jacqueline Rose) sau descrie „anularea lentă a viitorului” (Mark Fisher).

Salvați teoria, acum! dorește o reîntoarcere la această tradiție de gândire printr-un program de lectură publică/discuții pe text. Programul va începe printr-o citire a unor texte fundamentale, care se va transforma în funcție de răspuns în atelier sau va continua ca lectură susținută. Încurajăm participanții să întrerupă lectura și să provoace o discuție legată de subiectul discutat. Invitatul își va alege propriul format prin care lectura va fi susținută (de la proceduri dadaiste la comentarii voit provocatoare la adresa textelor). Interesul nostru este ca textul să fie reluat într-o manieră care își dorește să intervină în discuțiile actuale legate de exploatare, gen, șovinism, și diferitele apocalipse pe care le trăim.

Dr. Ștefan Baghiu și Dr. Mihai Iovănel ne vor citi din lucrările lui Fredric Jameson.

Lectura/atelierul va continua la Muzeul Național al Literaturii Române din București, de la 18.00 la 20.00, în zilele de 15 și 22 decembrie 2023. Proiectul își propune crearea unui grup de cercetare care să dezvolte temele teoriei critice în discuțiile legate de film, jocuri video, teatru și alte forme de mediere culturală.