7 noiembrie 2017 — Evenimente

Scriitori contemporani la muzeu: Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie vine la „Scriitori contemporani la muzeu” sâmbătă, 11 noiembrie 2017, începând cu ora 13.00, pentru a parcurge un tur ghidat al istoriei literaturii române, oferind vizitatorilor noștri și cititorilor săi experiența unei vizite unice printre manuscrisele, obiectele personale, obiectele de artă care au aparținut sau au fost colecționate de scriitorii români prezentați în expoziția de bază (vernisată anul acesta în sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8).

IOANA NICOLAIE s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşatăNordul,CredinţaCenotaf, Autoimun – desemnat de către USR ”Cartea Anului”  2013), antologiaLomografii, trei romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmăPelinul negru –câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu) și literatură pentru copii (Aventurile lui ArikArik și mercenarii șiFerbonia). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008,Cerul din burtă a fost publicat în 2013 în suedeză și, în 2014, în bulgară, iar O pasăre pe sârmă se traduce în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în șaptesprezece volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani,Cartea cu buniciIntelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la polițieetc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets,  An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.