11 ianuarie 2018 — Evenimente

Scriitori contemporani la muzeu: Ion Mureșan

Ion Mureșan vine la „Scriitori contemporani la muzeu” sâmbătă, 13 ianuarie 2018, începând cu ora 13.00, pentru a parcurge un tur ghidat al istoriei literaturii române, oferind vizitatorilor noștri și cititorilor săi experiența unei vizite unice printre manuscrisele, obiectele personale, obiectele de artă care au aparținut sau au fost colecționate de scriitorii români prezentați în expoziția de bază (vernisată anul acesta în sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8).

Ion Mureșan s-a născut la 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni, judeţul Cluj. Studiază istoria şi filosofia la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca. În timpul studenţiei este redactor la revistele Echinox şi Napoca Universitară. Având în vedere că în acea perioadă regimul comunist a „închis” marile oraşe, între 1981-1988 este profesor de istorie în satul Strâmbu, judeţul Cluj. Între 1988-1998 este redactor la revista de cultură Tribuna din Cluj-Napoca. După Revoluţia din 1989, la fel ca alţi scriitori, se dedică publicisticii, scriind articole de opinie, editoriale, reportaje, eseuri politice. Astfel ajunge redactor-șef departament cultură, la o serie de reviste şi ziare regionale: NU, Evenimentul Zilei, Ziarul de Cluj şi director editorial și redactor-şef la Transilvania Jurnal. Publica poezii şi eseuri, recenzii în principalele reviste literare ale ţării.

Din anul 2006 este redactor-şef al revistei de cultură VERSO, editată de Universitatea „Babeş-Bolyai”  din Cluj şi redactor la revista Poesis International.

Publică următoarele cărţi: Cartea de iarnă –poezie (1981)- Premiul Uniunii Scriitorilor din România; Poemul care nu poate fi înţelespoezie (1993) – Premiul Uniunii Scriitorilor din România; Cartea Pierdută – o poetică a urmei – eseuri (1999) – Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor; Carnavalul din poiană – teatru pentru copii (2004) – Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor; Pahar – poezie (2007); cartea Alcool – poezie (2010) – Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul Academiei Române; Oglinda aburită, eseuri conversaţionale (2013) – Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România; Poezii (antologie), Ed. Paralela 45, 2014. Pahar (ediția a II-a) Ed. Școala ardeleană, 2015.

Le mouvement sans coeur de l’image – poezie – editions Belin,  Paris, 2000.

Acces interzis – Zugang verboten – poezie – buroabrasch, Viena, 2008 (ediţie bilingvă, română-germană).

The book of winter and other poems, Ed. Plymouth Press University, 2011

Prezent în antologii de poezie apărute în Italia, Franţa, Germania, Ungaria, Serbia, SUA, Anglia etc.

În anul 2008, prestigioasa revista VATRA îi dedică poetului un număr întreg de revistă sub genericul Poetul for ever – Ion Mureşan.

În anul 2014 i se decernează Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, Botoșani.

Distins cu ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.