Glisează meniul stânga/dreapta
23 iunie 2020 — Dezbateri culturale
Joi, 16 iulie 2020, ora 19.00, vă invităm la o discuție în jurul volumului Internaționala periferiilor. Rețeaua avangardelor din Europa Centrală și de Est de Emanuel Modoc (Editura MLR, 2020). La întâlnirea moderată de Vasile Ernu, alături de autorul cărții, vor participa Ştefan Baghiu și Imre József Balázs.
Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, iar link-ul pentru acces este:
https://us02web.zoom.us/j/86160654178
Angrenate într-un sistem socio-cultural emergent, în cadrul căruia modernizarea urbană se dezvolta concomitent cu proiectul mai larg al formării şi inventării unei identităţi naţionale unitare, culturile literare din Europa Centrală şi de Est a primei jumătăţi a secolului al XX-lea au evoluat în funcţie de mutaţiile survenite în întreaga Europă odată cu impunerea capitalismului ca model economic global dominant. În aceste condiţii, probabil nicăieri nu sunt mai vizibile paradoxurile modernizării artistice în cadrul unor culturi în curs de dezvoltare ca în acest spaţiu geocultural şi nicăieri nu sunt mai evidente „bătăliile” culturale date în acest context ca în cadrul avangardelor artistice ale zonei. De aceea, explorarea reţelelor inter-literare avangardiste, ba chiar existenţa factuală a acestora pe fondul unui spaţiu cultural angajat într-un demers sistematic de construcţie identitară naţională sunt esenţiale pentru urmărirea evoluţiei primelor manifestări transnaţionale în Europa Centrală şi de Est într-un context combinat şi inegal.
Emanuel Modoc (n. 1992) este critic şi istoric literar. A studiat la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai, unde a obţinut, în 2019, titlul de doctor. Face parte din colectivul Institutului de Lingvistică şi Istorie Literară Sextil Puşcariu din Cluj-Napoca, fiind implicat în proiecte precum Şcoala Ardeleană sau Dicţionarul cronologic al romanului românesc. De asemenea, este redactor al publicaţiei academice Metacritic Journal for Comparative Studies and Theory. A publicat numeroase studii şi articole în reviste de specialitate şi în volume colective din ţară şi din străinătate. Internaţionala periferiilor reprezintă debutul său critic.