23 septembrie 2021 — Evenimente

Sesiunea științifică „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte“ | Comunicat post-event

Miercuri, 22 septembrie 2021, de la ora 11.00, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, a avut loc sesiunea științifică „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte“, eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române și Academia Română. La 500 de ani de la moartea voievodului cărturar Neagoe Basarab, autor al celebrelor „Învățături către fiul său Teodosie“, a fost evocată personalitatea excepțională a domnitorului muntean, luminând aspecte mai puțin cunoscute sau aflate încă în dezbatere și analiză documentară.

Sesiunea o fost deschisă de cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, reputat istoric, specialist în perioada medievală românească și europeană. Au susținut prelegeri ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, prof. dr. Dan Zamfirescu, prof. univ. dr. Laura Bădescu. Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Cu acest prilej a fost lansat albumul-carte „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie“, publicat de Editura Argeșului și Muscelului în limbile română, engleză și greacă, un proiect susținut de Guvernul României. Prezintă prof. univ. dr. Nicolae Brânzea.

Coordonator multimedia: Alex Ursu