8 decembrie 2022 — Aniversări și evocări

Simona Bondoc | Câteva gânduri

Se împlinesc, la 14 decembrie, 104 ani de la nașterea lui Radu Beligan. 77 de ani de carieră, 80 de roluri în teatru, peste 30 în film, nenumărate înregistrări radio și apariții televizate sunt reperele unei vieți exemplare. Un actor uriaș, căruia teatrul i-a fost casă, masă, familie și care mai spunea că, alături de public, a călătorit frumos. „Dacă viață e o călătorie scurtă, s-o facem la clasa I”. Iscusit regizor, exponent de referinţă al producţiilor de radio şi televiziune, a devenit un real exemplu pentru generaţiile mai tinere de slujitori ai scenei româneşti.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare Asociația „Radu Beligan” (înființată pentru a cinsti memoria maestrului scenei românești și a promova marile valori ale teatrului), vă invită miercuri, 14 decembrie 2022, de la ora 17.00, Str. Nicolae Crețulescu 8, la sărbătorirea vieții și carierei Simonei Bondoc și la acordarea Premiului de Actorie Radu Beligan pe anul 2022. Invitați: Irina-Margareta Nistor, Raluca Tulbure, Ioana Crăciun, Anamaria Beligan. Amfitrion: Loreta Popa.
Cu participarea-surpriză a unor personalități îndrăgite din lumea teatrului și a literelor.

Oana Maria Cajal a lucrat la două serii de picto-impulsuri, „Une promesse de bonheur” (inspirată din viața și cariera Simonei Bondoc) și „Vraja vocilor” (inspirată din colaborările Simona Bondoc – Radu Beligan), special pentru acest eveniment.

Simona Bondoc s-a născut la data de 21 octombrie 1933, la București. După ce a terminat Liceul Lazăr, a dat examen de admitere pe furiș la Institutul de Teatru „I. L. Caragiale”, pe care l-a absolvit în 1954, la clasa profesoarei Beate Fredanov. Apoi, s-a angajat, împreună cu Valeria Gagealov, la Teatrul Național București, iar din 2002 a devenit societar de onoare. A fost distribuită în numeroase piese de teatru și în producții cinematografice. „N-am refuzat niciun rol – oricât de mic, oricât de mare, oricât mi-ar fi plăcut, oricât mi-ar fi displăcut (și mi s-a întâmplat de multe ori acest lucru). A aștepta roluri mari, a spune: «ala, da, ala nu!» mi se pare un lux nesăbuit!”, declara actrița într-un interviu acordat revistei Formula AS. A fost actriță la Teatrul Național București din 1954, iar din 2002 a devenit societar de onoare. Pe scena TNB a jucat în „Adam și Eva”, de Aurel Baranga, „Căsătoria”, de Gogol, „Cadavrul viu”, de L. Tolstoi, „Așteptând la Arlechin”, de N. Coward, „Anna Karenina”, de H. Edmundson, după L. Tolstoi, „A patra soră”, de Janusz Glowacki. În film a putut fi văzută în „Porto-Franco”, 1961, „Aventuri în Ontario”, 1969, „Hyperion”, 1975, „Figuranții”, 1987, „Cuibul de viespi”, 1987, „Hotel de lux”, 1992. Vocea ei a putut fi auzită la Teatrul Radiofonic în „Pădurea” de Aleksandr Nikolaevici Ostrovsky, „Vinovați fără vină” de Aleksandr Nikolaevici Ostrovsky, „Neînțelegerea” de Albert Camus, „Când vine barza” de Andrè Roussin, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Orfeu în infern” de Tennessee Williams, „Dona Alba” de Gib Mihăescu, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.

Născut în ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă, Radu Beligan s-a înscris la Facultatea de Drept şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, însă după numai doi ani, în 1938, a devenit studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, fiind unul dintre discipolii acesteia, dar și al scriitorului Eugen Ionescu. A debutat în anul 1937, în „Crimă și pedeapsă” de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra. Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, 2003, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer” al României, Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare al Franţei, cetățean de onoare al mai multor orașe, a înființat Teatrul de Comedie în 1961 și a fost directorul Teatrului Național din București din 1969 până în 1990.

Oana Maria Cajal, artist vizual și dramaturg, este licențiată a „Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică” din București. În 1980, a plecat în Statele Unite cu o bursă oferită de „Asociația Criticilor de Teatru Americani”, apoi a obținut un “Master of Fine Arts” în dramaturgie, la University of California, San Diego. În prezent, este membru al asociațiilor “New Dramatists New York”, “Dramatists Guild of America”, din New York, și “Playwrights Workshop”, din Montreal, ca și al Uniunii Scriitorilor din România și al UNITER. Piesa scrisă special pentru Radu Beligan, „Ultimul Pact”, a fost premiată de UNITER drept „Cea mai bună piesă a anului 2011”. Oana Maria Cajal s-a întors la pictură cu volumul de pictopoeme „Solenodon”, în 2007. De atunci și până acum a avut numeroase expoziții personale în România, Canada, America. Cea care o reprezintă cel mai mult este „Posters for Unwritten Plays / Afișe pentru Piese Nescrise”.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!