20 septembrie 2018 — Evenimente

Spectacol de teatru | „Eu, Elisabeta Rizea”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un spectacol de teatru tulburător sâmbătă, 29 septembrie 2018, de la ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), dedicat celei care a fost Elisabeta Rizea.

„Ideea de valoare tulbură ordinea matematică a lucrurilor”, spunea Petre Țuțea. „Sunt om pur și simplu. Sunt român în primul rând”. De la vorbele acestui mare om continuăm să sărbătorim Anul Centenarului cu spectacolul „Eu, Elisabeta Rizea”.

Elisabeta Rizea (1912-2003) din Nucşoara este simbolul femeii românce care a luptat cu toată ființa împotriva comunismului. Puțini români au ştiut despre curajul ei. Nepoata ţărănistului Gheorghe Şută, ucis de Securitate în 1948, a făcut 12 ani de închisoare la Piteşti şi Jilava. Vina ei a fost că i-a ajutat cu hrană şi informaţii pe cei din munţi, că i-a tăinuit pe cei care se grupaseră în jurul anticomuniştilor col. Gheorghe Arsenescu şi lt. Toma Arnăuţoiu. Gheorghe Rizea, soţul ei, se afla şi el printre cei cunoscuţi drept Haiducii Muscelului. Grupul se formase în 1947 şi avea în componenţă „mari industriaşi şi proprietari de fabrici şi mori, avocaţi, foşti deputaţi şi ofiţeri deblocaţi care s-au înarmat şi au depus jurământul în faţa stareţului Pimen Bărbierul cu mâna pe cruce şi cu cealaltă pe carabină”, după cum se specifică în fondul Tribunalului Militar Bucureşti în dosarul lor.

Actrița Rodica Mandache va vorbi cu vorbele acestei eroine a neamului românesc, ca să înțelegem și să cunoaștem limba română. I se vor alătura Maria Magdalena Pisaltu și Ionela Buzatu. Coordonator Diana Maria Mihailopol.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

109 vizualizări