8 iulie 2021 — Concerte de muzică

„Sub cerul Parisului în Micul Paris”

Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă miercuri, 14 iulie 2021, de la ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la un eveniment muzical dedicat Zilei Naționale a Franței,  „Sub cerul Parisului în Micul Paris”. Solistă: Diana Tudor. Pian: Tudor Scripcariu. Vioară: Lucian Duță.

„Sub cerul Parisului în Micul Paris” este un proiect muzical născut din dragoste pentru muzica franceză, dar și din dorința de a recrea atmosfera și parfumul Bucureștiului de altădată. „Sous le ciel de Paris”, „Domino”, „Mademoiselle de Paris”, „Padam”, „La Bohème”, „Mon Amant de Saint-Jean”, „Et si tu n’existais pas”, „Champs-Élysées”, „Je ne veux pas travailler” sunt doar câteva dintre șansonetele care vor răsuna în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.

Soprana Diana Tudor a susținut numeroase recitaluri și concerte în București, în țară și în străinătate. Repertoriul său conține șansonete, musical, jazz-swing și de alte genuri de muzică. A participat la „Bucharest Music Film Festival” (ARCUB), Festivalul „Simfonii de Vară” din București, Festivalul Stagiunea Muzicală Estivală – București, Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, Teatrul Elisabeta, Teatrul Godot, Teatrul de Artă, Teatrul Uneatru, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Festivalul Național „Zile și Nopți de Teatru la Brăila”, Societatea Română de Radiodifuziune, sub patronajul Academiei Române. Solistă alături de muzicieni români precum: Alexandru Burcă (în Franța – Lille: Le Centre Ronchinois de la Culture, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Societatea Română de Radiodifuziune, Filarmonica Lyra „George Cavadia” din Brăila, Festivalul Național de Teatru „Zile și Nopți de Teatru La Brăila’’), acordeonistul Emy Drăgoi. În 2016 a cântat în cadrul Festivalului Simfonii de Vară în musicalul „Les Misérables”, compus de Claude-Michel Schönberg, după romanul lui Victor Hugo.

Tânărul pianist Tudor Scripcariu s-a născut în 1987, în București și a început studiul muzicii în cadrul Colegiului Național de Muzică George Enescu, la clasa profesor Mihaela Zamfirescu. După ce în timpul liceului a obţinut 25 premii naţionale și internaţionale, Tudor Scripcariu a aprofundat arta pianistică la Royal Northern College of Music din Manchester și Universitatea Națională de Muzică din București. Tudor Scripcariu s-a remarcat atât ca solist, cât și în cadrul unor formule camerale sau ca pianist-acompaniator, acumulând deja o importanță experiența ca și artist al claviaturii, perfecționându-se și în cadrul unor cursuri de măiestrie susținute de Andras Schiff, Ian Brown, Stefano Fiuzzi, Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Martino Tirimo. S-a evidențiat în ultimii ani și ca un foarte bun acompaniator, cucerind mai multe premii în această ipostază. Și în muzica de cameră, Tudor Scripcariu are multe apariții, fie cu trio-ul pe care l-a înființat fie în recitaluri solo sau alături de alți muzicieni, făcând dovada versatilității sale interpretative și a cunoașterii unui repertoriu variat.

Lucian Alexandru Duță s-a născut la 18 decembrie 1985, în Ploiești. El a absolvit cursurile Universității de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția vioară, în anul 2009, la clasa profesorilor Octavian Rațiu, Adrian Buliga și Tatiana Noia. A finalizat și cursuri masterale  în cadrul Facultatii de Interpretare Muzicala, în cadrul aceleiași universități, în anul 2012, clasa profesor Tatiana Noia. Lucian și-a desăvârșit stilul interpretativ în Austria, la Viena, sub îndrumarea Katharniei Cerny. Din 2009, este solist instrumentist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești. A îmbrățișat și o carieră didactică, fiind de-a lungul timpului profesor atât în învățământul preuniversitar (Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești) , cât și în cel universitar, în calitate de profesor asociat (Universitatea de Științe și Arte Valahia). Pe plan internațional, a urcat pe scene din orașe importante: Paris, Roma, Salzburg, Pescara, Viena (Porgy&bess). Lucian a colaborat cu artiști de talie internațională (2019), Recital Sala Palatului din București, alături de Edvin Marton, Emir Kusturica, Harry Stojka.

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, Iqool, Contemporanul, Modernism.ro, Radio Trinitas, Ordinea zilei

Parteneri: Faberlic și Eau Thermale Avene.

*Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.

Filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu, Alex Ursu

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Urmăriți evenimentul aici: