10 iunie 2022 — Evenimente

Un poet, un prozator, un vin #5

Marți, 14 iunie 2022, ora 19.30
Grădina Muzeului Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu 8

Tema: Cum fentezi realitatea?
Invitați: Gelu Diaconu și Emilia Toma
Moderator: Tatiana Ernuteanu
Sponsor: BYZANTium

Vă așteptăm la o nouă întâlnire din cadrul proiectului Un poet, un prozator, un vin. Căutăm arome, sortimente expresive și elegante, buchete complexe, ermetizare perfectă în literatură și vin.

Gelu Diaconu (n. 1962) a debutat publicistic în 2004, în revista Oglinda Literară, cu un grupaj de poeme, iar în 2006, în volum, cu povestirea Fabian, apărută la Editura Marineasa din Timișoara. În 2008 i-a fost editat volumul Antipoeme (Editura Vinea), nominalizat la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum, pentru debut în poezie.
Au urmat volumele Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019), Tramvaie vechi, autobuze care nu mai vin (Casa de Pariuri Literare, 2022) și Resurse interioare (reeditare, Casa de Pariuri Literare, 2022). De asemenea, în 2018 i-a apărut la Editura Cartier romanul Sebastian, pentru care a primit premiul „Cartea discretă a anului 2018” din partea Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor (ARCCA). Cartea a intrat pe lista scurtă la Festival du Premier Roman, care se desfășoară anual la Chambéry.

În prezent administrează site-ul cultural www.omiedesemne.ro, care a primit în 2021 Premiul „Promotorul cultural al anului” la Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”. De asemenea, este realizator al podcastului „Biblioteca lui Gelu”, un proiect realizat în colaborare cu Dan-Andrei Deaconu și Mihai Deaconu.

 

Emilia Toma (n. 1989), prozatoare, sociolog de profesie, este autoarea romanului O numărătoare inversă (Editura Tritonic, 2021) și a volumului de nonficțiune Terapie pe salteaua de pilates (Editura Celestium, 2020). A publicat proză scurtă în antologiile colective Dragostea când te doare (Editura Litera, 2022), În umbra timpului (ca premiu doi în cadrul primei ediții a concursului de proză scurtă organizat de Editura Biscara, 2021) și Lirica unui miez de toamnă (Editura InfoRapArt, 2021) și contribuie cu texte literare, eseuri, opinii în revistele literare Opt MotiveO mie de semneEchinoxLiterOmaniaPROEZIARevista GolanLiterNauticaPlaneta Babel.
Are un master în Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate, la Universitatea din București. La începutul carierei a cochetat cu jurnalismul în calitate de redactor în cadrul publicației ZIUA Online (2011), iar în prezent îmbină sociologia ca meserie de bază cu psihologia, o pasiune mai veche, dezvoltând teme precum abuzul, traumele și consecințele acestora pe termen lung în ficțiune literară.