11 ianuarie 2024 — Evenimente

Vernisaj | Expoziție de ilustrații de carte

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București împreună cu Institutul Cultural Român organizează, în zilele de 17 și 18 ianuarie 2024, mini-festivalul „Corzi literare 2.0”, marcând Ziua Națională a Culturii din România (15 ianuarie) și Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie), având ca temă traducerea literară.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită pe data de 18 ianuarie 2024, la ora 17.30, la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, la vernisajul expoziției de ilustrații realizate de HATHÁZI Rebeka pentru cartea lui Ilarie VORONCA: Ulysses, apărută la Editura Lector în anul 2023, în traducere în limba maghiară de BALÁZS Imre József. La vernisaj vor fi prezenți ilustratoarea HATHÁZI Rebeka și traducătorul BALÁZS Imre József.

HATHÁZI Rebeka s-a născut la Cluj și a absolvit Universitatea de Artă și Design din Târgu Mureș. În ultimii ani a lucrat ca designer vizual și a jucat în mai multe spectacole și scurtmetraje. De asemenea, face ilustrații și design grafic.

Ilarie Voronca (1903-1946) a fost un poet român de avangardă, promotorul revistelor 75 HP și Integral și al mișcării integraliste. Ulise al poetului suprarealist român îl prezintă pe omul modern într-o permanentă stare de rătăcire, de căutare și de călătorie, ca parte a spiritului vremii. Poemul rezumă experiențele de viață ale poetului , descriind peisaje urbane și rurale, experiențe personale și comunitare, toate legate între ele prin limbajul versurilor suprarealiste dense, caracteristice poetului. Ulise este prima carte a poetului care apare în limba maghiară.

BALÁZS Imre József este poet maghiar, redactor, critic și istoric literar distins cu Premiul József Attila, Premiul Alföld, Premiul Osvát Ernő, domeniul său de cercetare fiind literatura maghiară a secolului XX, în special literatura avangardistă din Transilvania. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Liga Scriitorilor Maghiar din Ardeal și Uniunea Scriitorilor din Ungaria.