27 septembrie 2021 — Expoziții

Vernisajul expoziției „Cocoși”, semnată Marius Ghica

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită vineri, 1 octombrie 2021, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala Alexandru Condeescu, de la ora 16.30, la vernisajul expoziției Cocoși, semnată de Marius Ghica. Expoziția va cuprinde peste 50 de lucrări în ulei pe pânză și tehnică mixtă, toate portrete de cocoși. Expoziția se va încheia la data de 14 octombrie 2021.

La eveniment participă Ioan Groșan, Pavel Șușară și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Odată cu deschiderea expoziției, artistul va lansa și volumul Cosmopolis. Eseuri și tălmăciri despre noi și viața în Cetate, Editura Aius, Craiova, 2020.

Marius Ghica (pseudonimul lui Marius Ghiță) s-a născut la 26 octombrie 1954, la Băilești. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova; Facultatea de Filologie, secția franceză-română a Universității din Craiova (1974-1978). Este profesor de limba franceză la Calafat (1978-1985) și redactor la revista Ramuri (din 1985). A debutat cu cronici despre Lucian Blaga, Constantin Noica și Edgar Papu, în Ramuri (1981), publicând apoi articole la toate revistele culturale din țară, cu traduceri și eseuri despre scriitori și filosofi români și francezi. Ulterior, a publicat volume de eseuri și critică literară.

De unde această pasiune pentru acest simbol arhetipal? Despre tărâmul cocoşesc şi avatarurile sale sunt multe de spus, dar deocamdată, vă invit să intrăm împreună în lumea mea cocoşească, lumea unui mare iubitor de culoare. De ce m-am hotărât să colorez cocoşi? Poate, în primul rând, tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi. Sau, mai degrabă, pentru că este singura făptură hărăzită de Dumnezeu să vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. Sau pentru că, în imaginarul colectiv, în Biblie, în mai toate mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii – Marius Ghica

Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Observator cultural, Agenția de Carte, IQool, Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Revista de cultură Familia, Ordinea Zilei.

Acest eveniment se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală.