29 noiembrie 2023 — Evenimente

Vila Storck din Balcic

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în perioada 5 – 30 decembrie 2023, la sediul său din Calea Griviței 64-66, Sala „Al. Condeescu”, expoziția Vila Storck din Balcic, dedicată memoriei arhitectei Henrieta Delavrancea Gibory (1897 – 1987). Vernisajul va avea loc marți, 5 decembrie 2023, la ora 18.00.

La finele deceniului al doilea din secolul trecut, cuplul de artiști Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck construia la Balcic o clădire extraordinară care avea să servească atât ca locuință într-un peisaj mirific, cât și ca atelier de creație. Cei doi artiști vor amenaja interiorul clădirii într-o manieră eclectică, punând împreună lucrări antice cu picturi moderne, reușind să transforme interiorul construit într-o mare lucrare de artă.

Arhitecta Henrieta Delavrancea, autoarea acestei clădiri iconice, a reușit să mixeze într-o manieră genială elemente artistice din stiluri istorice cu cele ale unei modernități emergente, rezultatul fiind o arhitectură atemporală, ivită organic din falezele de calcar ale Balcicului. Fascinația acestei opere de artă complexe, formată din arhitectură, artă tradițională și modernă, rămâne la fel de puternică și azi după atâtea decenii, atunci când sunt privite fotografiile de epocă sau sunt citite memoriile pictoriței Cecilia Cuțescu-Storck.

Aceasta a fost motivația care l-a determinat pe profesor univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu să considere că re-imaginarea Vilei Storck din Balcic, din perioada sa de glorie, poate reprezenta pentru studenții programului de masterat în Design de interior și pentru spațiul public, din cadrul Departamentului de Design al Universității Naționale de Arte București, un exercițiu artistic și intelectual necesar înțelegerii istoriei arhitecturii și a amenajărilor interioare de la începutul secolului al XX-lea.

Concepute între 2021-2023, proiectele reprezintă reconstrucții 3D ale Vilei Storck din Balcic după documentația realizată de către profesorul universitar dr. arh. Dragoș Gheorghiu, împreună cu asistentele universitare Mihaela Moțăianu și Cornelia Moțăianu, care sunt și curatoarele expoziției. Proiectele rezultate sub coordonarea acestora sunt de înaltă calitate artistică și prezintă un exercițiu de re-imaginare a ambientării spațiului Vilei Storck, respectând datele istorice sau propunând noi funcțiuni în relație de armonie cu designul din trecut.

Expoziția Vila Storck din Balcic este una itinerantă, deschisă prima dată la Muzeul Storck din București în perioada 30 mai – 18 iunie 2023 și apoi la Art Gallery Balchik, Bulgaria, în perioada 14 septembrie – 14 octombrie 2023, în cadrul celei de-a 16-a ediții a festivalului internațional de artă pentru tineret Via Pontica 2023.