10 august 2020 — Aniversări și evocări

„Virgil Ierunca – 100”

Marți, 25 august 2020, de la ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul „Virgil Ierunca – 100”, în Grădina sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Participă: Mihaela Albu, prof. univ. dr., critic și istoric literar, Doina Jela, prozatoare, publicistă, Dan Anghelescu, poet, eseist, istoric literar și scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

„Virgil Ierunca – 100” (re)actualizează viața și activitatea lui Ierunca de după 1944 și atrage atenția îndeosebi asupra valorii literare a scrisului său. Prin cronicile literare, prin analizele de mai largă întindere, prin studii și eseuri, dar și prin portretele dedicate unor prieteni ori prin numeroasele pamflete prin care ironiza sau judeca cu asprime atitudinea celor „demni” de a intra – omul și opera sa – în „Antologia rușinii”, prin toate paginile scrise, Virgil Ierunca se dovedește un autentic scriitor, un stilist cu un extraordinar simț al limbii, cu un talent special în găsirea „cuvântului ce exprimă adevărul”, a cuvântului rar, a cuvântului vechi căruia îi dă o expresivitate aparte prin vecinătatea neașteptată cu un alt termen ori prin valențe conotative inedite. În cadrul evenimentului „Virgil Ierunca – 100” se va discuta și despre volumul „Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca” (al doilea în colecția „Cărțile exilului” de la Editura Aius din Craiova).

 

Mihaela Albu – poetă, prozatoare, critic și istoric literar, prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, visiting professor la Universitatea Columbia (New York). Membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor Profesionişti, a Asociației de Literatură Generală și Comparată (ALGCR), președinta Asociației Culturale Internaționale Carmina Balcanica, director fondator al revistei internaționale de cultură şi spiritualitate sud-est europeană Carmina Balcanica, al revistei dedicate exilului românesc Antilethe și redactor-șef la revista Lumină lină din New York. A publicat studii, eseuri, critică literară (peste 500 de articole în reviste academice și literare), poezie şi proză în România, în SUA, Canada, Cipru, Finlanda, Israel, Republica Moldova, Germania, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Turcia, Serbia. A publicat mai multe volume dedicate exilului.

 

Doina Jela s-a născut în 1951. Este absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie (română – franceză). Este prozatoare, publicistă, autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, România literară, Contemporanul, Familia, Observator (München), Revista 22, Vatra. În 1995, a publicat la Editura Humanitas romanul non-fictiv Cazul Nichita Dumitru, răsplătit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. În 1997, a publicat la Editura Polirom volumul Telejurnal de noapte. În 1998 îi apare în colecția „Procesul comunismului” volumul Această dragoste care ne leagă desemnat „Cartea anului” la Târgul Internațional de Carte de la Timișoara. În 1999 îi apare, tot în colecția „Procesul comunismului”, cartea Drumul Damascului (reeditată în 2002), iar în 2001 Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste.Tot în anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea Drumul Damascului, a realizat filmul După-amiaza unui torționar. A tradus pentru Editura Humanitas Antologia gândirii juridice de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului” a aceleiași edituri a tradus Stalin de Boris Souvarine, în colaborare, Cartea neagră a comunismului, coordonată de Stephane Courtois, Sărută mâna pe care n-o poți mușca și O Americă înfricoșătoare de Edward Behr și, pentru Editura Polirom, din italiană, Omul grec (culegere de eseuri).

 

Dan Anghelescu – poet, eseist, istoric literar, muzicolog. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru PEN Club și al Asociației de Literatură Generală și Comparată (ALGCR). Este director (fondator) al revistei internaţionale de cultură şi spiritualitate sud-est europeană Carmina Balcanica, editor la revista Lumină lină/ Gracious Light din New York și vicepreședinte al Asociației Culturale Internaționale Carmina Balcanica. A absolvit Conservatorul de muzică George Enescu din Iaşi, Facultatea Muzicologie-Compoziţie și are doctorat în filologie. A publicat poezie, articole și cronici literare în reviste din România și din alte țări, mai multe volume de poezii, precum și prefețe și postfețe la volumele unor scriitori. Poezia sa a fost tradusă în engleză, germană, franceză, sârbă, spaniolă, arabă.

 

Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958 în Grumăzeşti, jud. Neamţ. A absolvit Facultatea de filologie a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi. Este doctor în filologie din anul 2004 cu lucrarea Tinereţe fără bătrânețe şi sentimentul tragic al timpului. Debutează cu un grupaj de poeme în revista Cronica (1974), iar în volum, cu Ceremonii insidioase (Junimea, 1985). A primit numeroase premii naţionale pentru poezie, cel mai important fiind Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Îngerul căzut (2001). Are peste douăzeci de cărţi de poezie, proză, eseu, teatru. Poezia sa a fost tradusă în franceză, engleză, rusă, germană, italiană, cehă, maghiară, slovacă, suedeză. Cărţi de poezie publicate (selectiv): Ceremonii insidioase (1985), Poeme în alb – negru (1987), Intimitatea absenţei (1992); Cântece de îngropat pe cei vii (1993); Fratele meu, străinul (1995); Supravieţuitorul şi alte poeme (1997), Complicitate (1998), Îngerul căzut (2001), Gloria milei (2003), Poezii alese (2006), O dramă la vânătoare, antologie de poezie (2008), Paznicul ploii (2010), Cucuta (antologie de poezie, 2011), Contribuţii la estetica umbrei (2012; eseuri, dialoguri, conferinţe), Părintele Iustin Pârvu: o misiune creştină şi românească (2013), Urma (2013), Laika (2014), Luna Zadar (2016), Opera poetică (2016), Câtă viaţă, atâta literatură (2016), Zugzwang sau strada cu o singură ieșire (2018).

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.