9 ianuarie 2024 — Evenimente

Zilele Culturii Naționale la MNLR – o ediție dedicată celor mai mici vizitatori | 15 – 18 ianuarie 2024

Ediția din acest an a proiectului Zilele Culturii Naționale la MNLR îi așteaptă pe bucureșteni cu un program atractiv de evenimente dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar și publicului general. Evenimentele se vor desfășura în perioada 15-18 ianuarie 2024 și vor avea loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Strada Nicolae Crețulescu 8, la cel din Calea Griviței 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR.

MNLR își așteaptă vizitatorii cu patru expoziții (de carte contemporană pentru copii, de pictură, de ilustrații de carte și de fotografie); două sesiuni de lecturi interactive pentru copii (în parteneriat cu Asociația De Basm); o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii; lecturi în Braille și în limba semnelor; un concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, ateliere de benzi desenate, ateliere de interpretare, de inventat cuvinte și activități de educație muzeală, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă. Pentru publicul larg, MNLR a pregătit lecturi publice de proză, concerte, dezbateri literare, conferințe despre improvizație și jazz, precum și spectacole de teatru.

Luni, 15 ianuarie 2024, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 va putea fi vizitată gratuit.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Parteneri: Biblioteca Academiei Române, Cărturești, Direcția Formații Muzicale a Societății Române de Radiodifuziune, Centrul pentru Educație și Formare prin Benzi Desenate, APLER, JTI, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG), Asociația Da´De Ce, Asociația de Basm, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, Colegiul Național Matei Basarab, Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu, Școala Gimnazială Șerban Vodă, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu din Cluj, Școala Generală Mircea Sântimbreanu, Colegiul Genesis, Colegiul Național Sfântul Sava și Liceul Teoretic Național.

Programul evenimentelor

Luni, 15 ianuarie 2024, 10.00 – 16.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Ziua Porților Deschise pentru copii și familii
Conservatorii și restauratorii MNLR au pregătit pentru copii și familii un tur fascinant în arhiva bogată a Muzeului Național al Literaturii Române.
Vizitele au loc din oră în oră, iar programările se fac la adresa programe@mnlr.ro.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 11.00 – 13.00
Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Șase, vezi că se citește!
În parteneriat cu Asociația De Basm, MNLR va organiza două sesiuni de lecturi interactive pentru copii.
Prima sesiune este dedicată copiilor cu vârsta între 5 și 7 ani.
Invitați: Luminița Corneanu, Cristina Beatrice Preda, Simona Epure.
A doua sesiune se adresează copiilor cu vârsta între 8 și 11 ani.
Invitați: Adina Rosetti, Mihai Mănescu.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 13.00
Biblioteca Academiei Române, Bulevardul Dacia 26
Vernisajul expoziției Anton Pann – 170 și concert dedicat memoriei acestui „psalt învățător de copii în arta muzichiei”.
Curator: Gabriela Dumitrescu

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 14.00-16.00
Ceainăria MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Discuție-atelier: Întâlnire cu ilustratorii de cărți pentru copii
Pentru a aprecia ilustrația unei cărți pentru copii este necesară o „lectură” a imaginii și o înțelegere a modului în care este realizată, a felului în care ilustratorul alege să citească o poveste și să-i redea, prin metafora culorii și/sau a tușului, semnificația profundă a cărții. În cadrul întâlnirii, copiii și părinții vor experimenta modalități de transpunere în desen a unor fragmente de poveste.
Un eveniment interactiv dedicat copiilor cu vârste între 8 și 11 ani și familiilor
Invitați: Andrei Damian, Livia Greaca, Anca Smărăndache, Diana Tivu

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 16.00 – 17.00
Ceainăria MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi în Braille ale copiilor cu deficiențe de vedere
Vă invităm să participați la un eveniment special dedicat tuturor copiilor care citesc sau care nu și-au găsit încă inspirația sau cartea potrivită pentru a începe această călătorie fantastică în lumea poveștilor. Aflați povestea inventării unui alfabet și care sunt cele mai noi aplicații de lectură pentru ambliopi sau deficienți de vedere. Invitată: Adriana Boruna.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 17.30 – 18.00
Vernisajul expoziției de carte contemporană pentru copii (2022 – 2023)
Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Cele mai importante edituri de carte pentru copii sau edituri care au și colecții dedicate în acest sens vor expune cărți ale autorilor români, apărute în perioada 2022 – 2023. Expoziția este o oportunitate pentru părinți de a descoperi cele mai interesante și citite titluri pentru copii. De asemenea, pentru edituri reprezintă o modalitate de promovare a cărților publicate.
Partener: Cărturești

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 17.00
Sediul MNLR, Sala „Petru Creția”, Calea Griviței nr. 64-66
Vernisajul expoziției Pipl a artistului Romeo Ioan
Curator: Pavel Șușară
„Expoziția cuprinde o serie de 26 de portrete ale unor oameni care într-un fel sau altul au avut un puternic impact asupra culturii sau istoriei universale. Portretele sunt realizate într-o manieră personală, cu influențe cubiste, minimaliste, pop-art. Sunt portretele unor oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată în carne și oase și pe care nu-i voi întâlni nici de acum încolo. Singura legătură cu ele/ei, am putut-o realiza prin opera pe care ei înșiși au realizat-o, sau faptele acestora care au schimbat cursul istoriei. Lucrările mele sunt memoria unui gest lăsat de pensulă cu pastă acrilică pe pânză, care face ca aceste lucrări să se numească picturi.” – Romeo Ioan.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 17.00 – 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
O seară cu Măscăriciul Vălătuc – Al. O. Teodoreanu – Păstorel | Dialog și lectură
Prezintă: Diana Mihailopol
Invitată: Manuela Ciucur
Alexandru Osvald Teodoreanu – Păstorel, născut la finalul secolul XIX, la final de vară, a fost unul din cei mai răsfățați „copii” ai boemei bucureștene interbelice și o etichetă pentru bonton-ul acelor vremuri. Amintirea lui Păstorel Teodoreanu, fratele lui Ionel Teodoreanu (Ionel – poreclit, de altfel, Metaforel), s-a estompat și riscă să alunece în uitare, un confort atât de bine însămânțat în ființa umană. Păstorel mai rezistă în acest moment grație unor epigrame și rime vesele amintite de cercurile artistice care își trăiau tinerețea în al șaptelea, poate al optulea deceniu, epigrame care ironizau tranziția dintre pragurile istorice, talentul ca autoapreciere și bineînțeles gastronomia și oenologia ca artă și divertisment. În anul 1988, biograful Mircea Handoca scria în bijuteria literară „Pe urmele lui Păstorel” că Al. O. Teodoreanu „este una dintre personalitățile cele mai cunoscute și mai îndrăgite de marele public.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Moment poetic și concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio
Dirijor: Magdalena Faur
„Revedere”, muzica de D. G. Kiriac;
„Limba noastră”, de G. Sion, muzica de Gavriil Musicescu, aranjament de Ioan Dobrinescu;
„Somnoroase păsărele”, muzica de Tudor Flondor;
„O, rămâi!”, muzica de Ion Aldea Teodorovici, cu acompaniament de chitară.

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 19.30-20.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Povești de istorie. Povești din literatură
Damian Anfile în dialog cu Daniel-Paul Ciobanu
Moderator: Loreta Popa

Luni, 15 ianuarie 2024, ora 21.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Conferință Despre improvizație și jazz cu Nadia Trohin și Mircea Tiberian

Marți 16 ianuarie 2024, ora 10.00
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20
Ghidaj special online, organizat de muzeografii MNLR pentru profesorii de limbă română și inspectorii de specialitate din județul Prahova, în cadrul unui cerc pedagogic pe teme de interculturalitate, cu accent pe Nastratin Hogea, personajul operei lui Anton Pann.

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 10.30
Casa Memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20
Spectacolul de teatru „Nastratin la nuntă” interpretat de copiii de la Liceul Teoretic „Școala Europeană București”, scenariu: Mădălina Șchiopu, piesă realizată după povestea lui Anton Pann – „Haina mai bine cinstită decât persoana primită”.
Rodica Mandache despre Anton Pann: Povești știute și neștiute.

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 11.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Salută în limba semnelor – atelier interactiv
Cunoașterea celor mai importante cuvinte și propoziții într-o limbă străină ne este de folos oricând călătorim într-o altă țară. Există însă și o limbă a semnelor, care te poate ajuta să intri în conversație cu o persoană cu deficiențe de auz.
Atelier interactiv cu și pentru copii și familii
Invitat: Denis Blidariu
Partener: Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG)

Marți 16 ianuarie 2024, ora 11.00
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, str. Mărțișor 26
Atelier de interpretare pentru copiii de 10-14 ani, cu scrieri argheziene de iarnă.
Invitată: Ioana Calotă-Philippide

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 13.00-14.00
Sala „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66
Gala Premiilor Muzeul Național al Literaturii Române, ediția a XV-a
Evenimentul își propune promovarea şi premierea celor mai importante titluri din domeniul filologiei. Lucrările premiate se referă la apariţiile editoriale din anul 2022. Prin aceste premii, Muzeul Național al Literaturii Române susține promovarea interesului pentru ediții critice, pentru zone de nișă și din ce în ce mai puțin frecventate ale cercetării literare, precum memorialistica, istoria literară, filologia clasică, eseul critic. MNLR își propune, în egală măsură, ca, prin acordarea acestor premii, să încurajeze activitatea tinerilor cercetători. Premiile juriului trebuie să încurajeze cercetarea patrimoniului literar național, expresia literară autentică și organică în limba română, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar, profunzimea și acuratețea cercetării literare, noutatea expozeului, precum și contribuții deosebite la cunoașterea și cercetarea literară românească în afara granițelor.

Această manifestare intră în tradiţia de peste șase decenii a instituţiei noastre şi este o onoare ce dă seama despre situarea MNLR în cultura românească de-a lungul vremii, adresându-se deopotrivă specialiștilor în domeniu literar, cultural, studenți, masteranzilor, doctoranzilor în domeniu filologic, cu vârste cuprinse între 19 ani (studenți în cadrul facultăților cu profil filologic) – 90 ani (critici și istorici literari, profesori universitari, profesori de școli și licee, scriitori români și străini, filologi, cercetători ș.a.).

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 13.00 – 15.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lada cu manuscrise – Mihai Eminescu
Hai-hui prin satul lui Ion Creangă
Coordonator: Oana Oros
Atelierele de la Muzeul Național al Literaturii Române reprezintă o modalitate de educație non-formală pentru elevi și oferă informații cultural-artistice. Implicarea copiilor în ateliere le prilejuiește acestora întâlnirea cu scriitorii români prin intermediul obiectelor muzeale și al jocului.
Sunt așteptați copii cu vârsta 8+.

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 16.00 – 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Liceenii read´n roll
Vă invităm să explorăm împreună expoziția de bază cu ajutorul kit-ului în compania Monicăi Bumbeș.
În 2023, MNLR și Asociația Da´De Ce au realizat proiectul „Liceenii read´n roll”, care permite o experiență interactivă prin intermediul unui „muzeu de buzunar”, un kit muzeal dedicat adolescenților și care este pus la dispoziția acestora gratuit pentru a explora expoziția de bază a muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8. Invitat special: George Mihăiță.
Sunt așteptați adolescenți cu vârsta 14+

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 16.30
Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, str. George Bacovia 63
Recital de sonete și video-sonete Paingul Orb susținut de Adrian Munteanu

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 17.00 – 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Povești despre timp și ceasurile scriitorilor
Invitați: Constantin Dinulescu și Radu Băieșu

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 18.00
Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Recital Eminescu – Cristi Iacob și Gabriela Iacob

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 18.30 – 19.30
Ceainăria MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de șah cu Rareș
Ghidul copiilor va fi Rareș, un băiat de 10 ani, care iubește sportul minții și îl practică de patru ani, obținând numeroase trofee la concursurile naționale. Este o fire caldă și blândă ce reușește cu metode prietenoase și interactive să se apropie de copii pentru a-i ajuta să descopere tainele primilor pași în șah. Atelierul se va încheia cu vizitarea sălii dedicate Marilor Povestitori, unde se află masa de șah primită în dar de Mihail Sadoveanu din partea Federației Naționale de Șah, în 1960. Atelierul este un curs introductiv pentru seria de evenimente ce urmează a se desfășura începând cu data de 20 ianuarie 2024, ora 11.00.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervările pentru evenimentul din 16 ianuarie se pot face pe WhatsApp, printr-un mesaj, la numărul 0736.598.451.

Marți, 16 ianuarie 2024, ora 19.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice de proză
Invitați: Ioana Drăgan, Cosmin Perța, Cristian Fulaș
Moderator: Vasile Gribincea

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 11.00 – 13.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Vânătoare de comori Eminescu
Pe baza celor 12 indicii legate de viața și opera scriitorului și jurnalistului Mihai Eminescu, copiii sunt invitați să descopere cele două comori ascunse în muzeu.

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 13.00 – 14.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de improvizație cu actorul Vlad Lință
Pe actori îi ajută foarte mult în meseria pe care și-au ales-o, dar este improvizația un instrument sau o metodă necesară doar pentru ei? Nicidecum! Improvizația este cea care ne ajută să ne exprimăm prin cuvinte și gesturi și să găsim, în mod spontan, răspunsul la multe întrebări într-un mod ingenios.
Vârsta: 12-15 ani

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 14.00 – 15.00
Ceainăria MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de scriere creativă pentru copii: Inventatorii de cuvinte
În 17 ianuarie se sărbătorește Ziua copiilor inventatori, instituită în amintirea lui Benjamin Franklin, publicist, om de știință, care a realizat prima sa invenție la vârsta de 12 ani. Această zi se celebrează pentru a recunoaște realizările din trecut și prezent ale inventatorilor-copii și pentru a încuraja creativitatea și inventivitatea copiilor.
Invitată: Carmen Tiderle
Vârsta: 9-12 ani

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 18.00 – 19.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Poezie în dialog
Invitați: Magda Cârneci, Cosmin Perța

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 19.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Povești din sport și literatură cu Cătălin Oprișan
Deseori, sportul și literatura și-au intersectat drumurile prin povești despre care vorbim prea puțin. Camil Petrescu a înființat revista „Foot-ball, revistă săptămânală pentru deprinderea «jocului curat» în sport, artă, literatură, viaţa socială”. În perioada interbelicului, fotbalul a creat chiar polemici între scriitori. Radu Cosașu și Fănuș Neagu au continuat tradiția „liricii de stadion”, scriind pagini întregi despre sport.

Miercuri, 17 ianuarie 2024, ora 20.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Cătălina Beța și Albert Tajti

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 13.30 – 14.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Animație pentru copii cu Marian Răducu
O întâlnire cu un pirat la un muzeu al literaturii este, cu adevărat, memorabilă! Copiii vor fi surprinși de talentul lui Marian Răducu de a-i ghida pe mările de povești pe care le-a străbătut în atâția ani de lecturi.

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 15.00 – 17.30
Ceainăria MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de benzi desenate pentru copii cu Mihai Grăjdeanu
Mihai Grăjdeanu îi invită pe copii să descopere tainele realizării unei benzi desenate (BD) plecând de la pașii necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină BD.

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 16.00 – 17.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Demonstrație de aikido pentru copii cu Astrid Băieșu
Pentru a practica aikido este nevoie de disciplină, iar acest lucru ajută copiii să se dezvolte armonios și să-și urmeze pasiunea până la performanță.

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 17.30 – 18.30
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Vernisajul expoziției de ilustrație Rebeka Hatházi
Expoziția cuprinde 19 tablouri realizate de artista Rebeka Hatházi pentru Editura Lector, unde a apărut cartea lui Ilarie Voronca, Ulysse, în traducerea în limba maghiară realizată de Balázs Imre József. Expoziția este organizată cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din România pentru a marca Ziua Culturii Naționale și Ziua Limbii Maghiare.

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 17.00 – 18.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Întâlnire cu Mihai Petre | Demonstrație de scrimă pentru copii
Copiii pasionați de scrimă sunt așteptați la o întâlnire care pune în valoare acest sport elegant și cu tradiție.
Faceți cunoștință cu Mihai: „Bună! Eu sunt Mihai și anul acesta voi împlini 9 ani! Îmi place să petrec timpul cu prietenii, sunt vorbăreț și pofticios! Eu sunt fratele mai mic într-o familie foarte frumoasă. Cum am ajuns la scrimă? Fratele meu, Alex, a primit de ziua lui, la 7 ani, cartea Brânzicăi – Engarde! Fetița cu mască tricoloră! Au citit-o și el, și mami pe nerăsuflate, apoi Alex a spus: Vreau la scrimă!, iar mami l-a dus la club Engarde. Eu eram prea mic atunci, dar la un an după ce Alex s-a apucat de scrimă, m-am alăturat și eu, iar acum am împlinit doi ani de fac asta și îmi place foarte mult!”

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 18.30
Mansarda MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Emanuel Varga – One man show
Recital de canto și poezie

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 19.00
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției Moștenirea
Rolf Vescan a fotografiat proiectul Moștenirea, iar rezultatul este această expoziție personală, compusă din 54 de fotografii care surprind complexitatea acestui proiect, opt facultăți de teatru din România și Republica Moldova, opt spectacole de statui vivante, un număr impresionant de scenografi, studenți și consacrați, compozitori, un workshop de machiaj de statuie vivantă. Dincolo de toate, dorința actorului Mihai Mălaimare de a transmite experiența sa unor tineri dispuși să o primească și să încerce să meargă mai departe! Expoziția este instantaneul predării unei ștafete!

În cadrul expoziției, care va putea fi vizitată până în 15 februarie 2024, de marți până duminică, între 10.00 și 18.00, vor avea loc următoarele evenimente: întâlnire cu Rolf Vescan și o discuție despre filmul Moștenirea; întâlnirea cu Mirela Vescan și o discuție despre machiaj; întâlnire cu Mihai Mălaimare și o discuție despre proiect.

Partener: JTI

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 19.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției de origami Literigami a designer – ului Alexe Popescu
Alexe Popescu are o formare academică duală (inginerie și arte) și un parcurs profesional care îmbină designul grafic cu cel de produs. Este designer de carte la Editura Publica și predă Basic Design studenților din anul 1 și 2 (design de produs și ambiental) la UNARTE, unde este și doctorand. Studiază aplicațiile practice ale tehnicilor origami în design, educație și upcycling.

Expoziția Literigami de la Muzeul Național al Literaturii Române explorează posibilitățile plierii hârtiei (materialul propriu cărților) de a crea structuri tridimensionale a căror „citire” este multiplă: ca litere, dar și ca forme, sculpturale sau funcționale.
Portofoliu de folding și upcycling: https://www.instagram.com/alexe_27/
Portofoliu general: https://alexe.ro/

Joi, 18 ianuarie 2024, ora 20.30
Sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Ovidiu Mihăilescu

Concert Vlad Gălățianu

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.