10 septembrie 2021 — Proiecții de film

Zilele Sofia Nădejde | Proiecții de film

Filmele Contraindicații, r. Lucia Chicoș, 2019 (premiul al III-lea la Cannes 2020, Cinéfondation), O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, 2018, I Am Here, r. Alina Manolache, 2020, Atrii, ventricule, r. Laura Pop, 2020 și Elefant, departe, r. Teona Galgoțiu 2020 vor fi proiectate pe 19 septembrie 2021, începând cu ora 19.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, Sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Sofia Nădejde. Este primul eveniment organizat în București, după o proiecție și un atelier de carte-obiect organizate în august la Sibiu.

Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune de Q&A la care vor participa regizoarele invitate și curatoarea selecției din acest an, Georgiana Mușat.

Georgiana Mușat: „În pofida faptului că 2020 a fost un an pandemic cu mari greutăți pentru cineaști, am întrunit o selecție care atestă că cenzurile impuse de sechestrarea la domiciliu a devenit și un spațiu creativ intimist de redescoperire și realiniere la noua realitate. Astfel, Elefant departe, Atrii, ventricule și I Am Here (titluri care se regăsesc în omnibus-ul Cinema@casă, prezentat în cadrul Festivalului Filmului European) explorează întocmai decalajul dintre spațiul personal, îngrădit, bazat de repetiții domestice și exteriorul, care a devenit un spațiu necunoscut, în mare parte vacuizat de prezențe umane. Dacă filmul Alinei Manolache explorează teritoriul camerelor de supraveghere, Teona Galgoțiu abordează subiectul într-o manieră ludico-parodică, lăsând vocea impersonală a unui extraterestru trimis pe Pământ în timpul pandemiei să nareze minunile și paradoxurile umane. Laura Pop explorează lumea celor «patru pereți» într-o animație în care un omuleț se tot întinde dintr-un cub în altul, însă fiecare e prea neîncăpător pentru el. Din selecție nu lipsesc două titluri importante: filmul regizat de Lucia Chicoș, Contraindicații, premiat în cadrul Cinéfondation la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o poveste intimistă despre relația bolnăvicioasă dintre mamă fiică, și O moarte în familia mea, scurtmetrajul documentar al Andrei Tarara (regizoarea lungmetrajului de debut Noi împotriva noastră, care abia ce a avut premiera națională) care urmărește trei generații feminine, puse în fața ultimelor zile din viața bunicii”.

Așteptăm rezervările voastre la adresa de e-mail premiilesofianadejde@gmail.com.

Evenimentul se va desfășura în interior, în conformitate cu măsurile sanitare aflate în vigoare. Spectatorii care vor să participe la proiecție trebuie să facă dovada schemei de vaccinare complete sau a rezultatului negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 24 de ore.

Parteneri: tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Asociația Română a Femeilor în Cinema, Apollo111, Ceramic, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, Teatrul Dramaturgilor Români, Sala „Iosif Naghiu”, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, Colegiul Național „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Radu Negru”, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”.

Parteneri media: Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural.

 

Proiectul Zilele Sofia Nădejde – ediția a IV-a este organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, co-finanțat de A.F.C.N. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.