6 mai 2022 — Evenimente

Ziua Europei la MNLR | 9 mai 2022

Muzeul Național al Literaturii Române organizează în 9 mai 2022, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente care marchează înființarea primei entități interstatale, menite să configureze o nouă filosofie a valorificării diversității și a pluralismului de opinie: Uniunea Europeană.

În contextul actual, această celebrare vine ca o confirmare a importanței solidarității și a coeziunii pentru menținerea unui climat de pace și de stabilitate condiții fundamentale pentru conservarea valorilor culturale actuale și pentru stimularea unor atitudini integratoare care oferă publicului oportunitatea de a experimenta literatura, muzica și arta, în general, printr-o multitudine de forme și nuanțe.

Astfel, programul MNLR pentru acest eveniment abordează trei direcții fundamentale: educația, viziunea istorică și cea culturală asupra Europei, așa cum s-au profilat înaintea și după jumătatea secolului trecut.

Programul evenimentelor

ora 17.00 Dezbateri între licee pe teme europene
Rolul mass-media și al platformelor de socializare în promovarea valorilor naționale și europene
Coordonator: Gabriela Scaete

Formatul competiției presupune ca fiecare liceu să fie reprezentat de maximum 3 echipe a câte 3 membri, acestea aflându-se sub atenta supraveghere și coordonare a unui profesor. Discursurile vor pune în prim-plan noțiuni fundamentale precum demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului și, implicit, ale minorităților, pluralismul de opinii, toleranța, justiția, solidaritatea și nediscriminarea.

Deadline înscrieri: 9 mai 2022, ora 12.00

■ ora 18.00 Europa: trecut, prezent și viitor
Conferențiar: Adrian Cioroianu (istoric)
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

În cadrul prelegerii Europa: trecut, prezent și viitor, istoricul Adrian Cioroianu va aduce în discuție însemnătatea acestei zile și va trasa câteva linii directoare cu privire la importanța fundamentală a Uniunii Europene pentru asigurarea păcii, stabilității și prosperității pentru cele 27 de țări din componența sa.

ora 19.00 Spiritul european în literatură | dezbatere
Participă: Magda Cârneci, Ioana Pârvulescu, Radu Vancu

Pentru conturarea particularităților care întregesc profilul patrimoniului cultural european, MNLR va găzdui, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, începând cu ora 19.00, dezbaterea Spiritul european în literatură, moderată de Magda Cârneci. În acest context, se va discuta și despre importanța PEN în plan național și european, precum și despre dialogul inter- și multidisciplinar dintre literatură și artele vizuale sau cinematografie.

Accesul la evenimente este liber, în limita locurilor disponibile.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau să scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).