16 aprilie 2019 — Evenimente

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi Asociaţia Euro CulturArt organizează a opta ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE prin evenimente care marchează sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, marți, 23 aprilie 2019.

PROGRAMUL DE CARTE este un program de evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Cu acest prilej, de la ora 10.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8), 40 de copii de la Grădinițele Arc-en-Ciel și Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București se vor întâlni cu păpușa animată Ion Creangă (căreia îi dă viață actorul George Pupăză), de la care vor primi o carte și o floare și cu care vor face un tur ghidat al muzeului.  Moderator: Dan Mircea Cipariu.

De la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei nr. 88), va avea loc conferința „Lectura creativă. Cum își citesc marii actori rolurile, textele și cărțile”, moderată de conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, cu participarea invitaților speciali Maia Morgenstern și George Mihăiță.

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această zi s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale. Sloganul PROGRAMUL DE CARTE este: citeşti şi dăruieşti!

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Galerie Foto