28 noiembrie 2024 — Evenimente

Ziua limbii macedonene în România | 8 decembrie 2024

Duminică, 8 decembrie 2024, ora 18.00, avem deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul dedicat Zilei limbii macedonene în România, care va avea loc la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii și Turismului din Macedonia de Nord, Ambasada Republicii Macedonia de Nord în România și Consulatul Onorific al Ambasadei Macedoniei de Nord la Ploiești, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Programul va cuprinde proiecția filmului documentar bilingv despre Nichita Stănescu, intitulat O pată de sânge care vorbește, realizat de Jane Teoharevski și vernisajul expoziției „Alfabetul glagolitic macedonean” a prof. Laze Tripkov.

Program realizat de Marika Teoharevska și Cvetanka Orușeva.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

_________________

Expoziția „Alfabetul glagolitic macedonean” a prof. Laze Tripkov este o sărbătoare a grafiei glagolitice – ascunsă în îndepărtatul Ev Mediu macedonean, sub meterezele anticului Ohrid.

 Alfabetul glagolitic, care are 38 litere, reprezintă legătura macedoneană neîntreruptă cu dascălii slavi din Salonic, Sf. Chiril și Metodiu. Acesta este alfabetul cu care cuvioșii frați și-au notat traducerile sobornicului evangheliar în prima și singura limbă literară din vremurile acelea a întregii ginți slave – slava veche, care reflectă graiul slavilor macedoneni care locuiau în trei sate din vecinătatea Salonicului: Sochos, Visoka și Zarovo. Prin traducerile cărților bisericești, primii noștri dascăli din Macedonia au purces să răspândească creștinismul, în sfânta misiune din Moravia, într-o limbă pe care o puteau înțelege toți slavii. Prin cărțile scrise în grafia glagolitică, Chiril și Metodiu, alături de discipolii lor, l-au convins pe Papa Adrian al II-lea ca slava veche să fie plasată în rândul limbilor sfinte, împreună cu ebraica, latina și greaca. După revenirea acasă, fără dascălul lor Chiril, care fusese înmormântat la Roma, (869 d.Hr.), mai întâi în Pannonia, iar apoi în Moravia, ciracii își vor continua misiunea de iluminare în împrejurări extrem de grele, până la moartea celui mai bătrân dintre primii dascăli, Metodiu (în 885). După moartea lui, peste ei vor veni vremuri și mai grele, așa că vor fi izgoniți din Moravia. Unul dintre cei mai înzestrați discipoli ai cucernicilor frați, Kliment, împreună cu Naum și Angelarius, vor sosi la Ohrid din capitala medievală bulgară Pliska, prin Belgrad, unde cneazul Boris I îi va propune să ia parte la înlocuirea grafiei glagolitice cu cea chirilică. Dovedind un mare respect pentru munca dascălilor săi Chiril și Metodiu – Kliment nu va consimți, motiv pentru care va fi trimis la hotarul regatului, la Ohrid, unde i se va alătura mai târziu Naum și va pune bazele  Școlii Literare din Ohrid. De la acesta provin cele mai vechi evanghelii scrise cu alfabet glagolitic: Evanghelia Zografului (Codex Zographensis), Evanghelia „Marinsko”(Codex Marianus) și Evanghelia Assemaniană (Codex Assemanianus), toate create în secolul al XI-lea.

Alfabetul glagolitic al Școlii Literare de la Ohrid va fi folosit până la sfârșitul secolului al XI-lea și începutul secolului al XII-lea, adică încă două secole după înlocuirea lui cu alfabetul chirilic. De atunci, Ohrid „va da roade” și se va dezvolta într-un centru cultural și spiritual, purtând, pe bună dreptate, epitetul „Ierusalim slav”, dar pentru care, din păcate, până în ziua de azi, scrierea glagolitică nu a fost actualizată, sub aspectul promovării sale culturale, ca parte a bogatului patrimoniu literar medieval macedonean.

Proiectul lui Lazo Tripkov „Scrierea glagolitică macedoneană” este o interpretare modernă a grafiei glagolitice. Printr-un concept vizual și conturat grafic, autorul își propune să apropie publicul de funcția și sensul scrierii glagolitice, precum și puterea vocii înglobate în semn, ca sistem colectiv de exprimare și identificare a slavilor. Proiectul său oferă o viziune inedită asupra scrierii glagolitice, păstrându-și totodată forma educațional – funcțională și amintindu-ne de măreția uneia dintre cele mai semnificative comori culturale ale Macedoniei.

Pentru macedoneni, scrierea glagolitică este un artefact și un moment cultural din Macedonia medievală, care prin acest proiect a sfidat vicisitudinile vremurilor. Acest alfabet stă ferm neclintit și mândru semeț în fața provocărilor venite din exterior în viața modernă macedoneană, în care, din păcate, valorile reale își pierd adesea sensul esențial. ” Elka Jaceva – Ulcar, traducere din limba macedoneană Constantin – Ioan Mladin

Laze Tripkov (1978) a absolvit Academia de Arte Frumoase din Varșovia (Departamentul de Design Grafic) în 2002. În același an a început studiile postuniversitare de la Academia de Arte Frumoase din Lodz (Polonia), la Departamentul de Design Multimedia. În 2003, în calitate de  doctorand Fulbright, a început cercetări legate de rolul simbolurilor și al iconografiei în regiunile balcanice. Lucrările sale au fost expuse la 75 expoziții internaționale de design grafic din întreaga lume – Varșovia, Moscova, Lahti, Paris, New York, Mexic, Sofia, Zagreb, Belgrad, Praga, China, etc. Laze Tripkov este membru al: ICO – D (International Council of Design), comitetul de program al Bienalei Internaționale de Grafica Afișului; co-fondator și partener al proiectului Skopje Design Week (până în 2013), precum și coordonator național pentru industriile creative din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Macedonia (în perioada 2013-2016). Din 2017, Laze Tripkov a organizat, a curatoriat și a realizat mai multe proiecte și expoziții interne și internaționale de comunicare socială și vizuală. Artistul a participat la multe conferințe în toată Europa, a susținut prelegeri și workshop-uri și conferințe importante. Laze Tripkov este câștigătorul mai multor premii internaționale de design, precum Premiul onorific al Asociației Cehe a Designerilor (2015) și Premiul „Albina de Aur” la Bienala de design grafic de la Moscova (2020). Fost decan al Facultății de Design și Multimedia, Universitatea „Donja Gorica” din Podgorica, Muntenegru (2013-2016). Laze Tripkov a îndeplinit funcția de director al Muzeului de Artă Contemporană din Skopje (aprilie 2016-august 2017). Artistul este director executiv al Asociației Internaționale pentru Cultură și Design Europa-China, cu sediul in Belgia. Actualmente, Laze Tripkov activează ca profesor de Artă și Design din cadrul Universității Balcanice din Skopje, Macedonia de Nord.