28 august 2020 — Evenimente

Ziua Limbii Române | luni, 31 august 2020

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează luni, 31 august 2020 o serie de evenimente on-line care marchează Ziua Limbii Române, reunite sub numele „Limba română, o problemă de siguranță națională”.

În data de 31 august, Ziua Limbii Române este marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Vă invităm să urmăriți programul evenimentelor difuzate în on-line, pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR, dar și pe conturile de Vimeo și YouTube ale MNLR:

Ora 11.00 – Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, vernisează împreună cu directorul general al MNLR, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, expoziția cu titlul „Școala Ardeleană”, la sediul din Calea Griviței 64-66, în Sala „Petru Creția”.

Expoziția reunește 17 panouri, reprezentând: Iluminismul și reprezentanții săi, Deviza Școlii Ardelene și Petiția valahilor din Transilvania, Scrieri teologice din epocă și personalități ale clerului transilvan implicate in evenimente, dar și precursori ai Școlii Ardelene în Principatele Române ori personalități culturale contemporane și continuatori, precum și manuscrise, cărți din arhiva Muzeului Național al Literaturii Române. Este deci un bun prilej pentru a-l comemora pe cel mai important scriitor al mișcării, Ion Budai-Deleanu, de la a cărui dispariție se împlinesc 200 de ani, cunoscut pentru epopeea sa Țiganiada – Poemă eroi-comică, dar uitat, din nefericire, pentru scrierile sale lingvistice, istorice sau juridice. Expoziția va putea fi vizitată până în 11 septembrie 2020, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind 2 (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau 4 (dacă fac parte din aceeași familie).

Ora 13.00 – Intervenția acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre importanța Zilei Limbii Române

Ora 13.30 – Intervenția Preasfinției Sale Mihai Frăţilă, Episcopul Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, despre importanța Școlii Ardelene

Ora 14.00 –  Intervenția acad. Răzvan Theodorescu despre Școala Ardeleană

Ora 14.30 –  Intervenția acad. Eugen Simion despre importanța Școlii Ardelene

Ora 15.00 – Intervenția prof. univ. dr. Gheorghe Chivu despre Ziua Limbii Române. Modelul Școlii Ardelene