4 mai 2020 — Evenimente

Activități MNLR planificate în on-line (cont Facebook, YouTube, Instagram, site) pentru perioada 4 – 10 mai 2020

În perioada 4 mai – 10 mai 2020 – în fiecare zi, de la ora 12.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate… și iarăși la lume date.  Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro.

În perioada 4 – 10 mai 2020, în fiecare zi, de la ora 16.00, pe pagina de Facebook a MNLR se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal, aparținând diferitor scriitori, dar și postări ale unor texte din ghidurile noastre de specialitate (expoziția de bază a MNLR, din str. Nicolae Crețulescu 8), respectiv fragmente audio și video. Materialele vor fi accesibile și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Românewww.mnlr.ro.

În perioada 4 mai – 10 mai 2020 – în fiecare zi, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, materiale audio și video din arhivele celor 5 case memoriale administrate de Muzeul Național al Literaturii Române. Scoatem la iveală cele mai inedite obiecte de patrimoniu, materiale, informații, povești spuse de muzeografii noștri și vă invităm în lumea virtuală a unor case memoriale foarte specifice prin intermediul tururilor on-line disponibile pe site-ul www.mnlr.ro.

Joi, 7 mai 2020, de la ora 21.00, vom difuza, pe contul nostru de YouTube, dar și pe pagina de Facebook a MNLR, documentarul Scriitori români pe frontul războiului de reîntregire a neamului, o producție MNLR. Au participat în linia frontului 85 de scriitori din diferite zone georgrafice: Transilvania, Muntenia, Moldova, Basarabia, Bucovina. Prozatori, poeți, dramaturgi, dar și jurnaliști sunt prezentați în medalioane evocatoare având un numitor comun: credința în necesitatea actului lor, eroic și patriotic. Materialul va fi accesibil și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române www.mnlr.ro.

Sâmbătă, 9 mai 2020 se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, iar Muzeul Național al Literaturii Române va posta, pe tot parcursul zilei, pe pagina de Facebook, texte, dar și materiale audio-video dedicate personalității poetului, filosofului, dramaturgului și diplomatului român, Lucian Blaga. Materialele vor fi accesibile și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române www.mnlr.ro.

 

Concursul Secrete din alcov

Vineri, 8 mai 2020, de la ora 9.00, continuăm, pe pagina noastră de Facebook, seria provocărilor săptămânale, pregătite de colega noastră, Oana Oros, muzeograf MNLR.

Câștigătorul desemnat al fiecărei zile, care va răspunde primul corect la întrebarea postată de noi, va fi oaspetele nostru, la un tur ghidat gratuit, în cadrul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) și va primi un număr al prestigioasei reviste editate de MNLR, Manuscriptum.

 

Concurs de creație teatrală și literară
(1 mai – 15 iunie 2020)

Primăria Capitalei prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București anunță organizarea unui concurs de creație teatrală și literară. Tema concursului inițiat la propunerea scriitorilor și traducătorilor Lucia Verona și Horia Gârbea este „Distanța”, înțeleasă sub diferite forme, impusă de anumite circumstanțe, cu relevarea aspectelor inedite, comice sau tragice ale distanțării și izolării de societate și de cei apropiați.  Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro, cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.

Participanți

Creatori de literatură de toate vârstele, fie ei membri sau nu ai uniunilor de creatori din toată țara.

Juriul

Va fi format din cinci membri, personalități culturale, în principal poeți, dramaturgi, critici literari și teatrali, numele acestora urmând a fi făcute publice doar după finalizarea jurizării și anunțarea câștigătorilor.

Modalitate de participare

Participanții vor trimite textele lor inedite/nereprezentate din genurile:

  1. Texte teatrale. Monodrame cu durata estimată a reprezentării de 30-60 minute.
  2. Texte de proză scurtă (inclusiv jurnal, eseu ), 1-3 proze însumând maximum 20 000 caractere cu spații.
  3. Texte lirice, în număr de 1-5 texte însumând maximum 200 de versuri.

Trimiterea se va face prin e-mail. Fiecare grupaj pe genuri va fi inclus într-un fișier text sau pdf și va purta un motto,  nu va fi semnat. Într-un fișier separat, denumit cu același motto se vor trimite datele personale și de contact ale autorului. Secretariatul concursului va stoca fișierele, trimițînd juriului doar textele literare, păstrînd confidențialitatea numelor autorilor.

Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020 pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro

Textele teatrale selecționate de juriu ca valoroase vor fi montate și reprezentate on-line la TDR, cu posibilitatea de a fi reprezentate ulterior pe scena TDR.

Textele de proză, poezie și teatru selecționate de juriu ca valoroase vor fi publicate într-o antologie sau, dacă numărul lor va fi mare, în volume separate pentru proză, poezie, teatru.

Juriul va putea stabili ierarhii ale textelor alese (locul I, II, III, mențiuni).

Instituțiile partenere vor putea oferi premii constând în volume de literatură, invitații și abonamente la teatru și la manifestările organizate de  MNLR și BMB etc.

Partener: Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România

Inițiatori: Lucia Verona și Horia Gârbea după o idee de Lucia Verona

  

Concurs de creație (ilustrații de carte) pentru prietenii MNLR
(înscrierea 1 aprilie 15 mai 2020)

Mai sunt doar două săptămâni în care ne puteți trimite lucrări pentru concursul de creație (ilustrații de carte) dedicat prietenilor MNLR! Vă reamintim, premiul va consta în organizarea unei expoziții personale, în spațiile expoziționale ale MNLR din Calea Griviței 64 – 66, pe parcursul anului 2020 și invitarea câștigătorului la una dintre lecturile ediției de anul viitor a Festivalului Internațional de Poezie București.

Vă încurajăm să parcurgeți poemul Zofiei  Bałdyga (Polonia) și să ne trimiteți, până pe 15 mai 2020, ilustrațiile voastre!

*

Un dans ți-oi arăta, dar fără ritm.

Pantofi cu toc încalț peste șosete, căci nu vreau să mă

doară.

Acolo apoi ți-oi spune de unde vin, dar și povestea care sunt.

Venit-am dintr-un loc din toiul întâmplării și știi – acolo nu-s

simbouri, nici măsuri.

Stăm jos în jurul unui foc: în buzunare avem chibrituri rupte,

brichete în sutienul de culoarea negreșită a unor ochi:

turcoaz, smarald – dar unde e safirul, de ce-am uitat de

amarantă.

Avem destul material pentru fuste lungi, dar prea puțin

spre-a isprăvi acoperișul: să nu avem deasupra capului doar

cerul ce-oricând se poate-aprinde.

Primejdie de ne-o paște, dragul meu, tu în pămant să mă

îngropi.

Cu pași mici spre perete să te-ndrepți.

Și ale tale degete murdare dragonului în ochi să i le-mplânți.

Traducere în romană de Mircea Dan Duță

ZOFIA BAŁDYGA (n. 1987, Varșovia) este poetă și traducătoare poloneză. A publicat trei volume de poezii: Passe-partout (2006), Wspołgłoski (2010) and Kto kupi tak małe kraje (2017). Poeziile ei au fost traduse în limba engleză, cehă, ucraineană și suedeză. Bałdyga traduce în poloneză poezie contemporană din limbile cehă și slovacă. Are o diplomă de master în studiul limbii cehe din cadrul Universității din Varșovia. Născută și crescută în Varșovia, fostă rezidentă în Erevan, locuiește în prezent în Praga.

Grupul țintă:

  • Elevi în anii terminali ai liceelor de Artă
  • Studenți ai universităților de Arte
  • Artiști plastici

Regulament:

Lucrările vor fi expediate electronic, la adresa ilinca.cristurean@mnlr.ro, până pe 15 mai 2020.

Pentru detalii, vă invităm să accesați site-ul MNLR:

https://mnlr.ro/concurs-de-creatie-ilustratii-de-carte-pentru-prietenii-mnlr/

251 vizualizări