18 iunie 2021 — Evenimente

Agenda culturală a MNLR | Săptămâna 21 – 27 iunie 2021

Evenimente cu public

Marți, 22 iunie 2021, ora 11.00
Aula Academiei Române, Calea Victoriei 125

Cu ocazia bicentenarului Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, în perioada 20 – 30 iunie 2021, atât în București, cât și la Tg. Jiu, o serie de evenimente ce marchează acest moment important care a contribuit la definirea identității naționale și la includerea spațiului românesc pe traiectoria modernizării. Aceste evenimente se înscriu într-un proiect mai amplu al MNLR, dedicat unor repere ale identității culturale românești, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.

Marți, 22 iunie 2021, de la ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române și Academia Română, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația Excelsior și Romfilatelia, vă invită, în Aula Academiei Române, la Sesiunea științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluția din 1821.
Detalii aici.

______________________

Miercuri, 23 – Sâmbătă, 26 iunie 2021
Zilele Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia

Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Țipoia și Tzipoia vă invită să participați între 23 și 26 iunie 2021 la Zilele Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia, prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la construcția edificiului în care au trăit patru generații ale familiei, dintre care ultimele trei de artiști: Alexandru Țipoia (1914 -1993), George Tzipoia (1945) și Diana Țipoia (1975), din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, sector 6, București.

Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri, 23 iunie, ora 17.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8.

Prezintă: George Tzipoia, Pavel Șușară
Amfitrion: Loreta Popa

Cu același prilej va avea loc proiecția filmului documentar „Țipoia & Tzipoia”, realizat de Marilena Rotaru, în cadrul serialului „Rezistența prin Cultură”.

Joi, 24 iunie, ora 18.00, la Casa memorială – Muzeu Al. Țipoia din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, va avea loc întâlnirea cu tema „Meandrele unei prietenii: Panait Istrati și Nikos Kazantzakis”.
Prezintă: Mugur Popovici, fost diplomat, Asociația Prietenii lui Panait Istrati, Elena Lazăr, editor și traducător, directorul Editurii Omonia.

Vineri, 25 iunie, ora 17.00, la Casa memorială – Muzeu Al. Țipoia, din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, va avea loc întâlnirea cu tema: „O neobișnuită întâlnire cu Ana Simon”.

Prezintă: dr. Irina Hasnaș, prietenă și colaboratoare permanentă a Anei Simon la filmele ei artistice, Mira Popia, prietenă și colaboratoare, George Tzipoia.

Sâmbătă 26 iunie, ora 12.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8, va avea loc Închiderea Zilelor Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia.

Participă: Doina Mândru, George Tzipoia
Amfitrion: Loreta Popa

Cu același prilej va avea loc proiecția filmului documentar „Aripi și Stele. La Porțile Sacrului – George Tzipoia 70”, realizat de Marilena Rotaru în cadrul serialului de televiziune „Memoria Exilului Românesc”.

______________________

Miercuri, 23 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

2 P/s (Doi prozatori pe săptămână) | Sabin Pavelescu, Octavian Soviany și Bogdan Răileanu
Proiect realizat de MNLR și Editura Litera, coordonat de Doina Ruști

______________________

Joi, 24 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Din seria manifestărilor dedicate unor repere ale identității culturale românești, joi, 24 iunie 2021, ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a volumului Tricolorul în istoria românilor de Adina Berciu-Drăghicescu, Cornelia M. Andonie, Luminița Iordache.

În istoria civilizației umane simbolurile au ocupat un loc deosebit, cu atât mai mult cele național‑statale. Drapelul, ca simbol, constituie, alături de stemă, sigiliu și imn, un însemn național de importanță deosebită, acela al identității unei națiuni.

Volumul aduce în prim-plan o istorie (în detaliu) a drapelului românesc, iar miza lui e aceea de a reconstrui, cronologic, o monografie a unui simbol important pentru identitatea națională românească. Fiind un text cu caracter științific, cei trei specialiști în domeniu reușesc să recompună această istorie într-o manieră care îmbină rigorile limbajului de specialitate (vexilologic) cu plăcerea descoperirii semnificațiilor unui simbol despre care, de altminteri, se știe destul de puțin. Rezultă de aici un volum care este, deopotrivă, un instrument de lucru pentru cercetători ai domeniului și un volum pasionant pentru cei care vor să afle mai multe despre simbolul identitar al tricolorului.

Eveniment realizat în colaborare cu Fundația Colegiului Național de Apărare.
Proiect realizat cu sprijinul Guvernului României

______________________

Joi, 24 iunie 2021, ora 14.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Balerina de Cosmin Andrei Tudor, Editura Neuma
Invitat: Horia Gârbea.

„Cosmin Andrei Tudor constituie o adevărată revelație în literatură. Debutul său s-a produs cu poezie și i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 2019, implicit și admiterea în Uniune, în care este cel mai tânăr poet al filialei București”, scrie Horia Gârbea despre tânărul autor.

______________________

Joi, 24 iunie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansări de carte | Efectul Zian de Angela Dina-Moțățăianu și O sută de cuvinte de Ladislau Daradici, Editura Biscara

Participă: Victoria Milescu, Lucian Gruia
Moderator: Madeleine Dina, director Editura Biscara

______________________

Joi, 24 iunie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok: Distanța dintre mine și mine

Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Film documentar; durata: 89 de minute
Invitat: Alexandru Solomon

Detalii aici.

______________________

Vineri, 25 iunie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansări de carte | Cartea cu scriitori (Editura „Creator”) și Loc de oftat(Editura „Școala Ardeleană”) de Laurențiu Ciprian Tudor

Moderator: Loreta Popa

Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și consilier educațional. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014 şi membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din 2011. A iniţiat şi coordonează, din 2007, împreună cu poeţii Adrian Munteanu şi Cătălin Stanciu (sub coordonarea scriitorului Daniel Drăgan şi a Fundaţiei Culturale „Arania”), Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov, care organizează lunar evenimente culturale. Este secretar de redacție la Revista literară „Libris” și redactor colaborator la Revistele „Astra” și „Tribuna”. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum cinci volume de poezie și o carte de convorbiri, fiind prezent și în numeroase antologii.

______________________

Vineri, 25 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lecturi publice de poezie

Invitați: Antonia Dragomir, Leonard Ancuța și Marius Ghilezan

Participă: Florin Tănase (psiholog) și DJ MOMENTDAT

______________________

Sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierele Thomasinei

Povești, căutare de comori & indicii, atelier de creativitate și de improvizație – iată propunerile Thomasinei pentru sâmbătă dimineața.
Rezervările se pot face la numărul 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

______________________

Expoziții temporare

Expoziția In memoriam Iuri Isar

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția In memoriam Iuri Isar, deschisă în perioada 9 – 30 iunie 2021, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66.

Dedicată gravorului și graficianului Iuri Isar, expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Tehnicile tradiţionale ale gravurii, regăsite în lucrări de sine stătătoare, dar şi în grafica de carte, în afiş sau în numeroase ediţii bibliofile cunosc un puternic reviriment după 1990 datorită efortului constant depus de artişti, unii dintre ei şi profesori, cu totul dedicaţi meseriei lor, precum: Mircia Dumitrescu, Ion Panaitescu, Ileana Micodin, Ala Jalea Popa, Cornelia Daneţ, Ştefan Iacobescu,  Mihail Mănescu, Nicolae Aurel Alexi,  Aurel Bulacu, Teodor Hrib, Romeo Liberis, Ion AtansiuDelamare, Cristian Tarbă, Stela Lie, Liviu Stoiciu, Anca Boeriu, Mircea Nechita, Mariea Petcu, Rodica Lomnăşan, Iuri Isarşimulţialţii, proveniţi din generaţii diferite, dar cu toţii puternic motivaţi să recupereze multiplele valenţe artistice ale unor vechi tehnici şi să le integreze viziunilor contemporane. În acest context prielnic, arta lui Iuri Isar se dezvoltă armonios, hrănindu-se din tradiţie, dar şi din cele mai noi tendinţe, venind astfel cu un plus de originalitate şi cu o viziune inconfundabilă. Mereu animat de dorinţa de a se înscrie în spiritul epocii, fără a neglija însă meşteşugul, regretatul grafician s-a manifestat ca artist şi ca artizan inspirat, creând emulaţieşi formând, la rândul lui, generaţii noi de artişti.

Lucrările care vor fi expuse provin din mai multe etape de creaţieşi încercă să reunească varietatea tehnicilor utilizate de artist. Iuri Isar s-a exprimat îndeosebi ca gravor, folosind pentru clişee – adică pentru negative – piatra, lemnul, linoleul sau metalul. Nu de puţine ori, însă, a intervenit cromatic asupra lucrărilor finite, trecute prin presa de gravură, transformându-le în unicat. Mai mult, artistul a creat obiecte tridimensionale cărora le-a integrat imagini obţinute prin tehnicile tradiţionale ale gravurii, desen, inserţii caligrafice, colaj din diferite materiale cu valenţe expresive. Lemnul, metalul hârtia, sticla, mici obiecte ready made, cu texturile şi formele lor particulare, coexistă armonios în alcătuirea acestor lucrări deschise ca nişte ferestre, purtătoare ale unei duble valenţe: estetică şi ideatică.

Din punct de vedere tematic arta lui Iuri Isar a primit de-a lungul timpului mai multe influenţeşi surse de inspiraţie. A pornit de la explorarea anatomiei corpului omenesc, trecută apoi prin filtrul unor stilizări succesive, şi a mers, treptat, spre expresii vizuale de mare profunzime ale condiţiei umane. Motivele biblice revin şi ele în interpretări plastice inedite, în care regăsim cuplul originar, simbolul treimic, semne sacre, aluzii la jertfa hristică. Luiza BARCAN,„Artist şi artizan”

________________

Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere | Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, vă invită să vizitați expoziția realizată cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea istoricului, enciclopedistului, poetului, dramaturgului, criticului literar, omului politic, academician și profesor universitar Nicolae Iorga.

Pe lângă manuscrise, cărți și documente, vizitatorii expoziției dedicate marelui savant român pot admira biroul lui Nicolae Iorga și alte obiecte de mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția poate fi vizitată până în 25 iunie 2021, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare.

Proiect realizat cu sprijinul Guvernului României

______________________

Călătorie în timp. Din copilăria scriitorilor români | Expoziție MNLR în Plaza România

MNLR vă invită la o călătorie în timp prin intermediul fotografiilor din arhiva muzeului, însoțite de scurte fragmente de prezentare, mărturii și descrieri ale caselor, străzilor și ale atmosferei din copilăria scriitorilor români.

Vizitatorii centrului comercial Plaza România vor putea alege să-și oprească privirea asupra unor detalii mai puțin cunoscute și pline de farmecul unui timp îndepărtat: cum arăta casa natală a lui Alexandru Vlahuță, care au fost scriitorii născuți în ținuturile împădurite ale Albaniei, care au copilărit într-o casă de lemn specific românească, într-un conac boieresc sau într-o casă din Chapelle-Anthenaise (Franța), unde nu se simțea trecerea timpului, spațiu asociat, prin excelență, libertății; care sunt descendenți din voievozii țării sau luptători în Războiul de Independență; care au crescut cu guvernante britanice sau cu poveștile bunicilor, ale bătrânilor în fața focului de seară sau despre călătoriile peste mări și oceane până la Atena, Alexandria și Istanbul.

Expoziția, organizată cu sprijinul Plaza România și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, poate fi vizitată de luni până duminică, în perioada 16 – 30 iunie 2021, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).

Pentru detalii, puteți suna la tel. 0736.598.451 sau ne puteți trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

______________________

Anton Pann, în arhivele Muzeului „Prima Școală Românească”
Casa Memorială „Anton Pann”, Str. Anton Pann 20

Până în 15 iulie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, vă invită să vizitați expoziția temporară dedicată lui Anton Pann, scriitor, folclorist, tipograf, pedagog și muzician, în cadrul căreia sunt prezentate documente originale și facsimile ale unor documente originale aflate în arhivele Bisericii Sf. Nicolae din Brașov.

În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de tipărituri originale ale lui Anton Pann, conținând texte ecleziastice, cântări ale bisericii ortodoxe pentru diferite momente sau sărbători ale anului, cum ar fi: Irmologhiu sau CatavasierBazul teoretic și practic al muzicii bisericești, Anastasimatar, Heruvico-Chinonicar și Păresimier, alături de facsimile ale unor lucrări semnate de Gheorghe Ucenescu, discipol al ilustrului Anton Pann.

De asemenea, în amintirea scriitorului și folcloristului Anton Pann este expus și un exemplar din „Povestea vorbii”, chintesență a înțelepciunii poporului român, exemplar tipărit în 1852 în tipografia proprie.

Expoziția, deschisă la sediul Casei Memoriale „Anton Pann” din București, str. Anton Pann 20, poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

______________________

Expoziția Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.

Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.

Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.

______________________

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

______________________

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 21 iunie 2021, ora 19.00: Andrei Florian
Joi, 24 iunie 2021, ora 19.00: Valentin Ajder
pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #40 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 21 iunie 2021, ora 19.00, este artistul ceramist, sticlar și metalist Andrei Florian, profesor al Universității de Artă și Design din Cluj.

Invitatul episodului #41 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 24 iunie 2021, ora 19.00, este Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

________________
Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

______________________

Marți, 22 iunie 2021, ora 11.00

Pe platforma culturaindirect.ro
De azi până ieri. Revizitări literare cu Bogdan Crețu
Episodul # 20: Despre polemistul Constantin Stere

______________________

„De la Case adunate… și iarăși la lume date”, proiect inițiat și realizat de Secția „Case Memoriale” a Muzeului Național al Literaturii Române din București odată cu apariția noului context internațional pandemic, revine cu o nouă serie de materiale documentare adresate tuturor categoriilor de public interesate de o experiență virtuală unică în aceste vremuri încă incerte. Prin resursele educative gândite special pentru iubitorii de cultură, vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate prin lumile fermecătoare ale unora dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori din literatura română: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu și Anton Pann. Prin materialele video realizate sub acest generic, vă invităm să luați parte la un traseu al memoriilor unor oameni, locuri, obiecte, și sperăm să vă apropiem mai mult de arhivele mai puțin cunoscute ale caselor noastre memoriale. Un mod de a-i readuce în atenția publicului MNLR și pe muzeografii noștri, pe care mulți dintre cei ce ne urmăresc i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță și care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Casele memoriale s-au redeschis, iar materialele realizate de noi sperăm să vă convingă că fiecare dintre ele merită vizitate.

„De la Case adunate… și iarăși la lume date” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate marțea și duminica, ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR,
pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

______________________

Miercuri, 23 iunie 2021, ora 18.00

Călin-Andrei Mihăilescu despre John le Carré, Spionul care a ieșit din joc, și P.D. James, Farul
Invitată: Andreea Deciu-Ritivoi

Materialul poate fi vizionat pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro

______________________

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

______________________

Joi, 24 iunie 2021, ora 20.00

Un nou episod al rubricii Litera Mov, realizată de Doina Ruști, va fi disponibil pe platforma culturaindirect.ro, pe pagina de Facebook și pe site-ul MNLR.

______________________

Duminică, 27 iunie 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Dan Puric

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de 3 și pe canalul de YouTube al MNLR.

______________________

Duminică, 27 iunie 2021, ora 13.00

Rubrica Indulgențe, realizată de poetul și publicistul Ion Mureșan.

Cele mai recente episoade ale rubricii Indulgențe sunt disponibile aici.