9 aprilie 2020 — Educație muzeală

De la Case adunate… și iarăși la lume date, Episodul 16

Episodul 16, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”

„Îngerii deasupra noastră
Vor cânta un imn divin –
Ah, ce clară noapte-albastră, –
Poezie sau destin.”
(George Bacovia, „Noapte de vară”)

Povestea de dragoste dintre George Bacovia și soția sa Agatha Grigorescu și întreaga viață petrecută unul alături de celălalt au fost și poezie și destin. S-au cunoscut pe Calea Victoriei când ea avea 21 de ani, iar el 35 de ani, la scurt timp după apariția volumului „Plumb”, volumul de debut al autorului, apărut în anul 1916. Ea optimistă, energică, luptătoare, el retras, visător, bolnăvicios, întotdeauna s-au completat. Agatha s-a îndrăgostit mai întâi de poezia lui Bacovia, iar mai apoi de el, atunci când plecând de la societatea de asigurări la care lucra în paralel cu activitatea sa de la redacția revistei „Cronica Moldovei”, societate care se află chiar pe Calea Victoriei, trece prin fața Librăriei Socec, descoperind în vitrina sa acest minunat volum care îi va deveni „carte de căpătâi”.

La început se întâlnesc rar, o dată pe an, apoi Bacovia o invită la Bacău pentru a-i cunoaște familia și fiecare drum al Agathei se transformă într-o vacanță, în 1927 are loc o logodnă de poveste, iar în 1928 legătura dintre ei devine oficială. Agatha devine astfel îngerul său păzitor, al sufletului și al operei, iar astăzi colega noastră Lelia Spirescu vă spune povestea celor doi.

Credite foto: George Bacovia împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia, Arhiva Casei Memoriale „George și Agatha Bacovia”, MNLR
Material video filmat de Silviu Spirescu și editat de Andrei Nicolescu