31 august 2019 — Expoziții

Expoziția | „Tatăl și fiii – Andor Kőmives”

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 10 septembrie, ora 17.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, parter, la vernisajul expoziției „Tatăl și fiii”, un proiect de suflet al pictorului clujean Andor Kőmives care s-a stins din viață fulgerător, în urmă cu doar câteva săptămâni. La eveniment vor participa soția și fiul artistului, Ioan Cristescu, directorul MNLR, criticul de artă Pavel Șușară și curatorul Mirela Trăistaru.

Acest proiect expozițional, la care pictorul lucra de zece ani, adună, sub aceeași cupolă, așa cum titlul o sugerează, lucrările familiei Kőmives, originară din Aiud, județul Alba.

„Ineditul și frumusețea familiei mele vin din forța autentică a laturii artistice cu care tatăl meu și noi, fiii lui, am fost dăruiți în această viață. Mobilul acestui proiect nu este unul sentimental, de familie, ci este recuperarea unei valori veritabile. Fiecare dintre noi stăm distinct sub semnul unei arte: tatăl meu, Miklos se află sub semnul sculpturii; fratele meu, Nicolae, stă sub semnul poeziei, iar eu, cel de-al doilea fiu, mă aflu sub semnul artei vizuale. Dincolo de legătura de sânge dintre noi, de moștenirile genetice, există totuși o serie de oglindiri subtile pe diverse nivele, dar cu accente culturale și de sensibilități diferite. Conceptul expoziției și al catalogului pun în evidență atât întrepătrunderea organică a legăturilor de sensibilitate, cât și diversitatea firească dintre noi. Acum, ne aflăm toți trei împreună într-un eveniment de excepție, de oglindiri plastice și poetice. Poate nu întâmplător artele vizuale, pictura, poezia, sculptura se întâlnesc fericit, încheind astfel acest proiect personal de suflet, care durează de zece ani. Starea de creație este starea de minunare în fața lumii, de bucurie, de descoperire prin care accedem la frumusețe, la armonie cu noi înșine și cu viața.” (Andor Kőmives)

La vernisajul care va avea loc marți, 10 septembrie, ora 17.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, se va lansa și catalogul expoziției, publicație realizată cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin intermediul Muzeului Național al Literaturii Române.

„Familiile de artiști, care se întind pe mai multe generații, oferă un bogat material de studiu, atât pentru observatorul și pentru istoricul de artă, cât și pentru psihologia creației și pentru mai larga perspectivă antropologică. Naturii fruste și terifiante, formelor brute și intempestive, de o materialitate năvalnică și devoratoare, din sculptura lui Kőmives Miklos, Andor Kőmives le răspunde cu lirica suavă și cu un amestec ciudat de melancolie și de angelism al unui spirit care și-a dobândit, odată cu înțelpciunea, și împăcarea cu sine. Dacă în alte familii de artiști tatăl este vetust și fiul modern, în familia Kőmives tatăl este tensionat și teluric, iar fiul imponderabil, imaterial și contemplativ. Acestui cuplu de artiști plastici – sau vizuali, în idiomul artei contemporane, i se adaugă poetul Nicolae Kőmives, a cărui poezie are multe afinități, prin transparența discursului și prin expresia minimalistă, cu grafica fratelui său, Andor, cel care i-a și ilustrat poemele. ” (Pavel Șușară – Expresionismul brut și lirica extrem-orientală)

*

Miklos Kőmives (n. Aiud 1927 – d. 2013 Aiud) a fost un artist autodidact, cu mult umor și poezie, situat în zona artei brute, naive. Lucrările rămase de la el sunt sculpturi de mici dimensiuni, din lemn pictat, prin care se dezvăluie lumea arhaică a copilăriei, populată cu tot felul de personaje reale sau fantastice, animale, păsări și îngeri, într-o viziune de mare forță expresivă și libertate. Ca tehnică de lucru a exploatat fie anumite forme naturale, pe care le-a integrat în lucrările sale, fie a cioplit anumite fragmente pe care le-a asamblat. Culoarea pe formă este cea care dă „savoare” acestor mici obiecte. În ultima perioadă a vieții, a expus într-o serie de expoziții: Trei Generații – Turnul Fierarilor, Aiud (2010), Teatrul Gong Sibiu (2011), Oglindiri 1 – Galeria BarabásMiklos, Cluj-Napoca (2012) și Oglindiri 2 – Casa Comunității Maghiare „Dr. Szász Pál” Aiud (2013).
Lucrările sale au fost apreciate și remarcate atât în presa locală, cât și de critica de specialitate, în publicații de artă: NÉMETH Julia, “Két Kőmives összetanakodék” a Barabás Miklós Galériában („Cei doi Kőmives se oglindiră” la Galeria Breslei Barabás Miklós) în Art Forum 2011-2012, Association of Hungarian Fine Art and Applied Art Societies, Budapest, Ungaria HU-ISSN- 146-1990 (pp. 352-356).

Nicolae Kőmives (n. Aiud 1956 – d. 1987 Aiud), poet care a lăsat în urmă o moștenire lirică plină de substanță, originalitate și forță. A debutat postum prin grija fratelui Andor Kőmives și a poetului Ioan Hădărig. Volume publicate: Cana de fum (Fiarele liniştei), Biblioteca revistei Sfidări, Colecţia Poeme, Dachau, Germania, 1999. Autoportret în zgomotul oglinzii, Editura Aletheia, Bistriţa, 2000, postfaţă de Nicolae Prelipceanu; Vânătoare luminoasă cu fiare îngenunchiate, Aiudul literar, Colecţia Restituiri, 2013; Trupul și mâine, poeme antologie, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2016.
Referinţe critice: Nicolae Prelipcianu, Oglinda prin care se trece, postfață la Nicolae Kőmives, Autoportret în zgomotul oglinzii, Editura Aletheia, 2000 Bistrița
Adrian Popescu, Sângele-şi devine casă, în Rememorări şi revelaţii, Revista Ramuri, 2/3 – februarie/martie 2001
Al Cistelecan, Un debut post-mortem, în Ultimii debutanți ai mileniului II, Vatra, 4-5, aprilie – mai 2001
Irina Petraș, Bogata tristețe, Romania Literară 26 / 16 iunie 2017
Ioana Gruiță Savu, Două voci într-o silabă, Andor Kőmives în metadialog cu Nicolae Kőmives, Tribuna, 357/ 2017
Gheorghe Mocuța, Nicolae Kőmives, un grefier al conştiinţei şi spaimelor, Revista Arca, Arad nr. 7-8-9 / 2017

Andor Kőmives (n. Aiud 1958 – d. 2019 Cluj-Napoca) a studiat pictura între anii 1979-1983, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A fost Prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Departamentul de pictură, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociației Aquarium Compagnie din Franța. Practica sa artistică a cuprins domenii diverse, de la pictură, grafică, obiect, până la instalație, land-art și performance. A început să expună de la jumătatea anilor ’80 și de atunci, până în ultimul an al vieții, a avut o activitate expozițională intensă, expoziții personale şi de grup, în România și în străinătate: 16 expoziții personale în țară, 5 expoziții personale în străinătate, peste 100 de participări în expoziții naționale și participări la peste 125 de expoziții de grup la nivel internațional.
Expoziţii personale (selecție):
2018 – Private Bestiary, Drawing exhibition, Stockmayer Foundation Freie Kust Akademie Stuttgart, Germania;
2017 – Vânătoare de fluturi, (Gheorghe Ilea & Andor Kőmives), Galeria Arade Bistrița
(2015) Muzeul de Artă, Cluj-Napoca
2012 –Oglindiri, (Kőmives Andor & Kőmives Miklós), Galeria Barabas Miklos, Cluj-Napoca
2011 – Et in Arcadia ergo sum, Spazio Mirionima, Accademia di Belle Arti di Macerata, Italia
2009 – Communication, Muzeul de ArtăCluj-Napoca
2006 – Belin-Underground, ICR, Berlin, Germania; 2006 – Tentaţia Paradisului, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca
2003 – Auge des Herzen, Galerie T in der PAETEC, Berlin, Germania
2001 – Ochiul Inimii, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
1999 – Europăsărici, Instalație și performance, Galeria Veche, Cluj-Napoca
1993 – Gijzenrooi Gallery, Geldrop, Olanda
1987 –Spații, Galeria Orizont, București
Lucrări în colecții publice: Muzeul de Artă Contemporană București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Centre d’Art Contemporain Essaouira Maroc, Hungarian Contemporary Art Gallery Dunayska Streda, Slovacia, Stiftung Stockmayer, Stuttgart, Marko Gredovic Gallery, Petrovac, Muntenegru și altele.

      Expoziția poate fi vizitată în perioada  6-20 septembrie.
Va așteptăm cu drag!

Galerie Foto