6 aprilie 2020 — Educație muzeală

Panait Istrati, scriitorul-povestitor

„Cum se poate să scrii cărți pentru oameni, fără să-i iubești?”, se întreabă Adrian Zografi, protagonistul din „Kir Nicola”, ascuns sub personalitatea lui Panait Istrati.

„Nu mă interesează dacă ești nenorocit”, îi scria Romain Rolland, ,,nu mă interesează pricina nenorocirii tale, mă interesezi tu, fiindcă în tine strălucește flacăra dumnezeiască a sufletului. Nu-mi mai scrie scrisori. Scrie cărți.” (Nikos Kazantzakis, „O viață în scrisori”)

Autorul reușește o performanță unică: să scrie în limba franceză o operă de inspirație românească (și autobiografică) și să realizeze ulterior, o versiune în limba română.

Fragmentul ales de colega noastră Oana Oros pentru această dimineață de duminică reproduce o traducere a articolului scris de Panait Isrrati pentru revista „Marianne” cu prilejul împlinirii a 11 ani de la apariția povestirii Chira Chiralina în revista „Europe”.

O lectură a operei lui Panait Istrati, scriitorul-povestitor care a ştiut să trăiască cu intensitate viața vă revelează personalitatea sa generoasă, capacitate de a inspira, de a pune în mişcare inima si mintea.

Oana Oros, muzeograf în cadrul biroului de Educație muzeală al Muzeului Național al Literaturii Române, concepe si susține activități educative la MNLR considerând că o atitudine pasionată și un comportament ludic pot fi strategiile prin care transformi o vizită obișnuită într-o experiență intensă, care să îți fixeze sau să îți amintească noțiuni învățate in joacă. Crede că Manuscrisul și obiectele care au aparținut scriitorilor români păstrate în arhivele muzeului și expuse în expoziția de bază a MNLR într-un spațiu inovator viu și vibrant au o mare putere evocatoare, acestea pot să ne transforme mintea și sufletul.

„În cadrul vizitei îmi place să ofer copiilor posibilitatea de a alege să interacționeze cu ghidul și colegii de-a lungul spațiului muzeal.
Aceasta libertate este importantă pentru toată lumea, reprezintă o modalitate de cunoaștere. Muzeul este pentru mine locul unde punem întrebări celor care ne însoțesc și ne punem întrebări.” (Oana Oros, 27 martie 2020)

https://www.facebook.com/muzeul.literaturii.romane/videos/664674314335208/?t=0

Foto 2: Panait Istrati și Nikos Kazantzakis, în URSS, în 1927 (Fotografie extrasă din Albumul „Panait Istrati. Povestitorul fotograf, fotograful povestitor”, ediție îngrijită de Zamfir Bălan © Muzeul Național al Literaturii Române București © Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”)