Glisează meniul stânga/dreapta
12 decembrie 2021 — Evenimente
Invitat astăzi la „Poezie și creație” este scriitorul și poetul Andrei Novac, promotorul și inițiatorul unor evenimente culturale care au avut loc în România și în străinătate, în strânsă legătură cu activitatea de diplomație culturală a statului român. Invitația la Muzeul Național al Literaturii Române a venit ca urmare a împlinirii a 20 de ani de la lansarea primului său volum de versuri și a apariției antologiei „De mâine suntem pământ fierbinte”, Pitești, Editura Paralela 45, care cuprinde cele mai importante poezii pe care le-a publicat pe parcursul acestor ani.
Cărțile sale au fost publicate de edituri ca Paralela 45, Editura Cartea Românească, Editura Vinea, Editura Muzeului Literaturii Române. Două dintre volumele sale de versuri au fost traduse și difuzate în Spania și în Franța. Pentru activitatea sa literară a obținut mai multe premii, distincții și nominalizări, printre care amintim Premiul „Mircea Ciobanu“, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul „Prin închisori și prin libertate”, 2019; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare“, Iași, 2019; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România tot pentru volumul „Prin închisori și prin libertate”, 2019; Premiul revistei „Luceafărul“ din cadrul Festivalului „Tudor Arghezi“, 2007. A fost nominalizat la Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu“ în 2018 și 2020.
„Poezia este magie. Modul în care se raportează societatea contemporană la poezie și la poeți, în general, cred că s-a modificat puțin, dar nu cred că ține neapărat doar de România și de ceea ce se întâmplă în spațiul cultural românesc. Cred că e un păcat pe care întreaga societate contemporană îl are. Evident că poezia are magia ei tocmai pentru faptul că a ajuns să fie nișa nișelor, dacă pot să spun așa. Tirajele de poezie sunt din ce în ce mai reduse (…) Discuțiile legate de poezie sunt foarte frumoase numai atunci când se întâmplă față în față și avem multe exemple. Ceea ce se întâmplă în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române vorbește de la sine. Sunt întâlniri absolut fabuloase, întâlniri care contrazic acest scepticism pe care noi, cei care suntem în domeniu, îl avem vizavi de faptul că poezia nu mai stârnește interes în societatea contemporană. Eu cred că acea magie a poeziei se păstrează de fiecare dată când un om deschide o carte de poezie”, spune Andrei Novac.
„Cred că anumite lucruri nu se vor mai întoarce niciodată. Până la urmă, pandemia este tot o formă naturală a vieții prin care trecem. Anumite lucruri, fie că ne place, fie că nu ne place nu se mai întorc niciodată. Anumiți oameni nu se mai întorc niciodată, noi știm lucrul acesta chiar dacă ne mințim într-o formă sau alta. Lumea noastră se schimbă continuu, apar alți și alți oameni în viețile noastre (…) Și în cazul acestei pandemii lucrurile au schimbat, probabil ireversibil, chiar și viața noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem, iar obligația noastră, să zic, ca să trecem și la obligații, nu doar la lucruri care ne fac plăcere (obligațiile uneori sunt constructive), este să apărăm anumite valori care nu pot fi atacate de niciun fel de virus și de niciun fel de lucru care ține sau nu de partea umană a lucrurilor. Până la urmă lucrurile esențiale țin și sunt solide în timp tocmai pentru faptul că nu pot fi atinse de nimic din tot ce înseamnă, să spunem, lucruri mărunte”, mărturisește Andrei Novac.
Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa
Urmăriți „Poezie și creație” aici: