3 aprilie 2022 — Evenimente

„Poezie și creație” | Claudiu Bleonț și Loreta Popa

Invitat astăzi la „Poezie și creație” este Claudiu Bleonț, actor care pășește atent, deschis și vulnerabil prin viață, de puțină vreme numit director al Teatrului Dramaturgilor Români din București. „Cine suntem? De unde venim? Unde ne ducem? Sunt întrebări care mă poartă prin viață și teatru, trăind printre oameni, plutind în mister, devorat fiind de timpul ce trece, născut clipă de clipă de timpul ce veșnic se naște”, spune Claudiu Bleonț.

A fost, este și a rămas obsedat de profesia lui. Succesul nu l-a amețit niciodată. Claudiu Bleonț s-a născut la 27 august 1959 în București. A studiat la Liceul German Goethe din București pe care l-a terminat în 1979, după care a urmat Institutul de artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, clasa profesor Grigore Gonța, promoția 1983. A fost repartizat la Teatrul din Petroşani și a debutat cu piesa „Un bărbat și mai multe femei”, de Leunid Zorin, pe care a și regizat-o și care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor. A jucat pe aproape toate scenele din țară aducând cu el bucuria și dăruirea pentru teatru. A debutat cu dreptul în cinematografie în anul 1983, cu filmul „Concurs”, regizat de Dan Pița, deoarece a primit la Festivalul de la Costinești premiul pentru cel mai bun actor. Și-a pus amprenta pe rolurile din „Să mori rănit din dragoste de viață”, „Pas în doi”, „Rochia albă de dantelă”, „Polul Sud”, „O vară de neuitat”, „Femeia visurilor”, „Ursul”.

„Sunt ceea ce sunt şi pentru ceea ce nu se vede şi nu se ştie despre mine. Iubesc întâlnirea cu oameni mai deștepți decât mine, care mă învață, care îmi pun cărți în brațe, care mă pun să gândesc și altfel. Sunt un om la răscrucea întâlnirilor cu oamenii. Ceea ce sunt, sunt datorită întâlnirilor cu mari oameni”. Marile întâlniri despre care amintește mereu sunt cele cu Cătălin Naum, Andrei Şerban, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Dan Piţa, Mircea Veroiu, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Silvia Popovici şi mulţi alţii.

„Sunt o intersecție de lecturi și o intersecție de mari oameni în regia cărora am jucat, care m-au hrănit cu felul lor de a vedea lucrurile, cu antrenamentul specific, cu ce au cerut. M-au atins Sorescu, Voiculescu, Blaga, Eminescu. În ordinea aceasta. Pentru mine «Glossă» este rugăciune. Dacă nu știi ce să faci cu viața ta și te-ai debalansat recitește «Glossă»! Nu trebuie să o știi pe dinafară. Sunt emoționat și tulburat. Bunicul meu a fost preot în comuna Ceptura (…) Tot ce am luat de acolo, din slujirea prin ritualul liturgic și prin limba română se împlinesc în momentul acesta, în prezentul acesta, fără să-mi fac planuri. Nu sunt o blibliotecă de lectură românească, dar am o inimă mare și ce mi-a scăpat pot să parcurg. Ce am citit este păstrat adânc în minte și inimă”, afirmă Claudiu Bleonț.

„Îndrăgostit fiind de fete am avut și eu o perioadă în care am scris poezie, pe lângă faptul că între 10 și 17 ani am făcut scrimă la clubul Steaua. Marin Sorescu împreună cu soția au venit la Liceul German unde învățam, la cercul de poezie. Diriginta noastră, Dumnezeu s-o odihnească!, doamna Negoiescu, îi invitase. Aveam în casă «La Lilieci». Țin minte că am citit câteva pagini din carte și am închis-o. Am zis că nu înțeleg nimic. Apoi, când l-am cunoscut, am fost fascinat de firescul, delicatețea și minimalismul felului în care vorbea. Undeva în capul meu era «Vine Poetul!», dar s-a produs ceva acolo. Am ajuns acasă, am luat din nou «La Lilieci» și pentru că am avut un contact energetic cu câmpul lui Sorescu, adevărat cu mintea vârstei, mi-am spus că parcă înțeleg ceva din ce scrie. Prilejul de a fi aici, de a sluji Paracliserul, îmi dă șansa să pot spune pentru convivii mei vorbitori de limbă română: «Vă invit să spuneți că sunteți nefericiți și neîmpliniți! Poate nu știți ce trebuie să citiți!»”, mărturisește Claudiu Bleonț.

Filmare și montaj: Alex Ursu
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Galerie Foto