29 iunie 2021 — Proiecții de film

Proiecție de film – „Între chin și amin”

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește proiecția filmului „Între chin și amin”, în regia lui Toma Enache, sâmbătă, 3 iulie 2021, de la ora 19.30, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Prezintă: Marina Roman, critic de film.
Între 1949 și 1951, elita românească era aruncată în închisoare sau în lagărele de muncă forțată. De la muncitori la țărani, de la ofițeri și soldați până la studenți şi profesori, de la polițiști la magistrați, preoți şi muzicieni, o țară întreagă fusese trecută prin foc și sabie de „sovietul suprem comunist”. Orice părere contrară dictaturii sovietice putea duce la anihilarea dureroasă a „dușmanului poporului” care o emisese.
„Între chin și amin”, regia Toma Enache, este primul film de lungmetraj care istorisește cum au fost torturați studenții români, mulți dintre ei aromâni şi creştin ortodocşi, pentru a fi „reeducați” de către sistemul de opresiune sovietic de la Penitenciarul Pitești din acei ani.
„Toți actorii au fost tulburați de filmările de la Jilava. Toți conștientizam că acolo nu numai că au fost închiși oameni ani întregi, dar au fost torturați, umiliți și nevoiți să mânânce lături. Iar nouă, cu trei mese pe zi, iar seara dormind acasă, tot ni se părea greu de suportat. De aceea, în primele zile de filmare unii erau atât de marcați încât numai aveau nevoie de machiaj. Atât erau de obosiți, de încercănați…”, spune Toma Enache despre filmul său.
Distribuția: Vali Popescu, Ana Pârvu, Constantin Cotimanis, Kira Hagi, Ciprian Nicula, Ion Dichiseanu, Cezara Dafinescu.
* Evenimentul se va derula cu respectarea tuturor normelor și măsurilor de protecție în vigoare.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări, vă rugăm să trimiteți un mesaj la programe@mnlr.ro.