28 septembrie 2020 — Evenimente

Salonul de Restaurare Literară – Ediția A II-A

Muzeul Național al Literaturii Române lansează on-line, sub formă de video-expoziție, a doua ediție a Salonului de Restaurare Literară.

Ediția din acest an cuprinde piese pe suport papetar, restaurate de experții în domeniu ai muzeului, precum și piese pe suport textil, metal și lemn, îngrijite de restauratori externi, acreditați de Ministerul Culturii.

Veți putea admira cărți vechi, corespondență, manuscrise și obiecte care au aparținut scriitorilor, printre care amintim: vioara lui George Bacovia și biroul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, ceainicul lui Octavian Goga, clasorul și călimara lui George Coșbuc, tabachera lui Al. Macedonski ș.a.

Obiectele de patrimoniu restaurate cu migală și profesionalism bucură privirea și aduc aproape timpuri și oameni pentru care valorile însemnau identitate spirituală și socială. Pentru cei de azi ele sunt adesea mostre de bun gust care îndeamnă la cunoaștere și explorare.

Continuitatea procesului de restaurare ține de mesajul pe care îl transmit piesele de patrimoniu, ca elemente identitare și ca un liant între trecut și viitor. Restauratorul este un artist, dar și un mijlocitor al întâlnirii dintre vremurile de demult și privitorul de azi, care, printr-un efect de bumerang, devine coabitant al universului prim. Comuniunea restauratorului cu obiectul sau manuscrisul se transferă, astfel, privitorului.

Echipa de proiect:

Ioan Cristescu, coordonator video-expoziție

Petru Șoșa, grafică și montaj video

Eugenia Oprescu, Șef Secție Patrimoniu

Adriana Ispas, Șef Birou Arhivă

Raluca Casapu, restaurator expert

Consuela Cioboteanu, restaurator expert

Petronela Fotea, restaurator expert

Leonard Fulău, restaurator expert

Vasile Ioniță, restaurator expert

Mirela Leahu, conservator expert

Carmen Marian, restaurator expert

Ioan Muntean, restaurator expert

Mariana Năstase, conservator expert

Oana Păcurariu, restaurator expert

Gabriela Rotaru, restaurator expert