22 mai 2020 — Expoziții

Tudor Arghezi 140 | Expoziția „Tudor Arghezi, tipograf și ziarist”

Expoziția „Tudor Arghezi, tipograf și ziarist” reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”.

Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Vă invităm să îi urmăriți pe prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române și pe acad. Mircia Dumitrescu într-un material filmat în cadrul expoziției.

https://www.youtube.com/watch?v=-2hkJQFOsdo&feature=youtu.be

Imaginile prezentate în expoziție pot fi accesate, în format electronic, pe site-ul MNLR, la categoria EXPOZIȚII ON-LINE – https://mnlr.ro/tudor-arghezi/, acolo unde puteți afla și detalii legate de activitatea publicistică a lui Tudor Arghezi, dar și despre pasiunea sa pentru tipografie.