Glisează meniul stânga/dreapta
17 februarie 2023 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 21 februarie – 17 martie 2023, o expoziție de bijuterie contemporană a artistelor Diana Toboșaru și Gena Tudor.
În cadrul expoziției, intitulate „Luciri minerale, care va fi deschisă în data de 21 februarie, ora 18, vă invităm să descoperiți o serie de creații unicat din colecțiile „ReStart“, Skin2.0“, „The Last world“ și „My Precious“ ale artistei Diana Toboșaru (https://anaydblujewerly.com/; https://www.facebook.com/Anaydblu/; https://www.instagram.com/anaydblu/) și „Bitter Sweet“, „Stay with me“, „Break in Bright“ și „Unbreakable Bonds“ ale artistei Gena Tudor (https://www.facebook.com/genatudor; https://www.instagram.com/gena.tudor).
Diana Toboșaru a absolvit secția de scenografie din cadrul Universității Naționale de Arte București și a lucrat o lungă perioadă în publicitate, fiind primul director de creație din domeniu, în România. Ulterior, a urmat cursurile și atelierele școlii de bijuterie Assamblage, și, de atunci, creează bijuterii unicat sau în serii mici, încercând să le dea semnificație și valoare prin simbolismul mesajului pe care îl poartă. Piesele din colecțiile sale au făcut parte din expoziții colective organizate de Assamblage Național Jewelry Association, în București și în străinătate, Designblok – Prague Design and Fashion Week, Institutul Cultural Român Lisabona, Muzeul National de Istorie București, EuRoFestCultra 2018 (Bozar, Bruxelles), New York (sediul ONU), Joya Barcelona, Legnica Jewelry Festival (Polonia) și Athens Jewelry Week at Lilas Lalaounis Jewelry Museum.
Două dintre colecțiile sale, „Reveria“ și „The Qeen’s Dream“, inspirate de personalitatea Reginei Maria, au fost premiate și se află în magazinul de prezentare al Muzeului Palatului Cotroceni.
Creațiile sale, realizate din argint, bronz, piele, rășină, ceramică sau pietre semiprețioase, își depășesc condiția de a fi doar elemente decorative, au ceva de spus: un gând, o poveste, un vis, un manifest pentru o cauză; îți reamintesc ce este important.
Gena Tudor este absolventă a Academiei de Studii Economice și a Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage. Tehnicile și materialele pe care le utilizează în realizarea bijuteriilor sale, de cele mai multe ori unicat, variază de la cele convenționale, argintul, aurul, cuprul, alama, pietrele prețioase și semiprețiose, până la materiale alternative, chiar organice, perisabile.
Creațiile realizate de Gena Tudor au fost premiate la expoziții interne și internaționale și au făcut parte din expoziții importante, cum ar fi Romanian Jewelry Week, Muzeul de Istorie București, Romanian Creative Week (Iași), Milan Jewelry Week, Artistar Jewelry (Milano), Joya Barcelona, AA Collective (Berlin și Viena), Legnica Jewelry Festival (Polonia) si Institutul Cultural Roman Lisabona.