1 July 2024 — Evenimente

Agendă culturală | 1 – 7 iulie 2024

Evenimente cu public

Joi, 4 iulie 2024, orele 10.00 – 18.00

Expoziția de bază a MNLR, str. Nicolae Crețulescu 8,

Sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 & Casele memoriale ale MNLR

Vizitează muzeul în ritmul tău!

Intrare liberă în prima joi din lună!

La expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 puteți alege unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză, în limba franceză și în limba spaniolă. MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor. Pentru expoziția de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, programează-ți vizita la numărul 0732.191.029 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Loreta Popa) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.

Pentru vizita la una dintre Casele memoriale ale MNLR, vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa case.memoriale@mnlr.ro.

Intrarea este liberă atât în expoziția de bază din Str. Nicolae Crețulescu 8, cât și la sediul expozițional din Calea Griviței 64-66 și la toate casele memoriale din subordinea MNLR.

 

Expoziții permanente

Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Vă invităm să vizitați spațiul expozițional Atelier de artist – Margareta Sterian, deschis la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile  redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

 

Temporary exhibitions

Expoziția „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973”

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Petru Creția”, Calea Griviței 64-66  

16 iunie – 6 iulie 2024

Una dintre cele mai celebre relații artistice și de iubire din literatura europeană contemporană. Două figuri esențiale ale creației literare de limbă germană, Ingeborg Bachmann și Paul Celan, sunt reunite din nou, în mod simbolic, prin două expoziții documentare care le prezintă parcursurile literare și de viață, precum și întâlnirea lor afectivă aflată la originea unei corespondențe tulburătoare și a unor pagini literare de o forță și de o sensibilitate fără egal.

Muzeul Național al Literaturii Române București și Forumul Cultural Austriac prezintă în premieră în România expoziția „Scrieri antirăzboinice – Ingeborg Bachmann 1926-1973”. Cu această ocazie, cele două instituții readuc pe simeze și una dintre cele mai de succes colaborări ale lor, expoziția „Paul Celan – printre cuvinte/unter den Wörtern”, un demers ce pune în lumină contextul scrierilor lor respective și al legăturii lor de suflet.

Acest dublu eveniment este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române București și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în contextul aniversării a 25 de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România.

Expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

__________

Treasure, expoziție de bijuterie a artistei Cubici Corina-Florina

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8

20 iunie – 14 iulie 2024

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr.8, expoziția de bijuterie contemporană TREASURE, a artistei Corina – Florina Cubici.

Parte a unui amplu program de promovare a designului românesc contemporan, inițiat de MNLR în 2023, expoziția cuprinde piese din diferite perioade de creație ale artistei, având ca sursă de inspirație ,,paftaua”, accesoriul  ,,cingătorii” feminine din costumul tradițional purtat în Ţările Române, în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Paftalele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care a introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 iulie 2024, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

 

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni, 1 iulie 2024, ora 19.00

Joi, 4 iulie 2024, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

***

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.