22 September 2022 — Expoziții

„Buzura despre Buzura” | Expoziție MNLR

În 22 noiembrie 2022, se împlinesc 84 de ani de la nașterea scriitorului Augustin Buzura. Îi invităm pe cei care nu au reușit să viziteze expoziția „Buzura despre Buzura”, organizată de Fundația Culturală „Augustin Buzura” și găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române, să vizioneze panourile de pe fațada elegantei clădiri a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8.

Foile de observație – în care studentul la medicină adăuga detalii de scriitor; manuscrisul lucrării de diplomă – „Shakespeare în psihiatrie”; scrisorile unor cititori care țin să-și exprime solidaritatea cu autorul ale cărui cărți erau retrase de comuniști din librării; aprecierile private adresate de critici de profesie – expoziția descrie, cu o abundență de documente, responsabilitatea pe care scriitorul Buzura și-a asumat-o cu prețul unei continue frământări.

Fragmentele din jurnalul încă nepublicat al scriitorului, alături de documentele din Dosarul de urmărire al Securității (1974-1988), dezvăluie o permanentă chestionare a rolului unui scriitor într-o lume în care libertatea de expresie este îngrădită. De o importanță majoră pentru istoria literaturii române din perioada comunistă sunt și notițele luate la una din ședințele Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (de la sfârșitul anilor 1970) la care participaseră, printre alții, Marin Preda, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Geo Bogza, D. R. Popescu, Eugen Barbu. Expoziția „Buzura despre Buzura” aduce la suprafață partea puțin cunoscută a unei personalități care a trăit acut dezbaterile morale și ideologice de dinainte și de după Revoluția din 1989.

Vă așteptăm cu drag!