23 November 2021 — Expoziții

„Imagini din vechiul București” | Expoziție MNLR în București Mall Vitan

Bucureștiul, o capitală care a trăit numeroase schimbări de-a lungul istoriei, este surprins în expoziția prezentă prin câteva imagini și povești, care vă invită la o scurtă călătorie în timp. Proiecte arhitecturale, nevoi economice, războaie, mari proiecte de reabilitare, programe ambițioase de mecenat, influențe culturale din alte țări – toate se reflectă în istoria unei capitale efervescente, cu care ne-am obișnuit și de care ne-am desprinde cu greu.

Aici sosesc marile producții cinematografice, se pun în scenă spectacole premiate, aici sosesc personalități și tot aici sunt găzduite instituțiile statului. Dar nu despre acest prezent vom vorbi în cadrul expoziției, ci despre un trecut al cafenelelor scriitoricești, al Căii Victoriei, al reședințelor patriarhale și regale, al magazinelor cochete și al hotelurilor, târgurilor și piețelor, acea atmosferă care aducea laolaltă „vagoanele de tramvai galbene și albastre, care, trăsuri boierești, căruțe mitocănești și biciclete și lume multă pe jos…”, după cum observa I. L. Caragiale.

Textele de prezentare sunt semnate de Oana Oros, muzeograf la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București (Strada Nicolae Crețulescu 8), iar imaginile reprezintă cărți poștale din arhiva muzeului.

Expoziția reprezintă un fragment din istoria orașului, dar și al țării, un motiv în plus pentru organizarea acesteia în jurul datei de 1 decembrie. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie – 9 decembrie 2021, la sediul București Mall din Calea Vitan 55-59, de luni până duminică, respectând toate normele în vigoare.

Echipa de proiect:
Texte: Oana Oros
Redactor: Olimpia Novicov
Relații Publice: Andreea Balaban, Gabriela Mareș, Loreta Popa, Ilinca Stratan
Creație grafică: Emilia Petre
Coordonator proiect: Gabriela Toma

Pentru detalii și interviuri, vă rugăm să scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro sau să sunați la numărul 0736.598.451.