24 May 2024 — Lansări de carte

Lansare de carte | „Chitaristul”, de Paul Prisada

Muzicianul Paul Prisada, fondatorul trupei de rock alternativ „Accent”, a avut trei dosare întocmite de Securitate pe numele său, înainte de Revoluție. Cartea pe care o lansează în Grădina MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8), sâmbătă, 8 iunie 2024, de la ora 17.00, numită „Chitaristul”, are 400 de pagini și cuprinde acele dosare.

Invitat special la eveniment este scriitorul Stelian Tănase, care, de altfel, a scris și prefața cărții.

Lansarea va fi urmată de un concert al lui Paul Prisada și de o sesiune de autografe.

„Chitaristul” prezintă istoria (1979 – 2019) a grupului tulcean Accent, în fapt anumite episoade, redate anecdotic, precum discuțiile cu poetul Mircea Dinescu, vizita la Păltiniș, întâlnirea cu Constantin Noica. Pretins vinovat de nesupunere civilă și de luptă împotriva orânduirii, Paul Prisada adresează astfel o rugăminte generațiilor viitoare de a nu mai lăsa să se întâmple ce s-a întâmplat în perioada regimului comunist, avertizează asupra pericolului nesocotirii valorilor morale și nu numai. Cartea reprezintă o pagină de istorie recentă care trebuie cunoscută, autorul demonstrând că stăpânește tehnica alegerii cuvintele. „Chitaristul” a văzut lumina tiparului cu sprijin moral din partea Zoiei Alecu.

La recomandarea Direcției Județene pentru Cultură, Centrului Cultural Jean Bart și Asociației Adra, Paul Prisada a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Tulcea.

Născut în Tulcea în 1955, muzicianul, scriitorul, fostul jurnalist, activist cultural în mai multe asociații Paul Prisada a învăţat de copil să cânte la chitară. În clasa a V-a, a primit de la tatăl lui o chitară şi niciun profesor nu i-a marcat primii paşi în domeniu. A fost autodidact. Paul Prisada a înfiinţat în anul 1979 trupa „Accent” din care, de-a lungul timpului, au făcut parte Nicolae Sava, Georg Torz, Florin Lefter, Mihai Moraru, Monica Micula, Marian Ene, Gheorghe Murariu, iar aceasta a fost apreciată în cronicile vremii drept „cel mai bun grup de rock alternativ românesc”. A fost urmărit de Securitate încă de când era elev la un liceu din Tulcea. I s-a spus că este un element dușmănos, că nu se încadrează din punct de vedere artistic în ceea ce recomandă documentele de partid și de stat în legătură cu actul cultural și i-a fost chestionată una dintre compoziții: Oul dogmatic. „Securistul mi-a reproșat că această compoziție nu se încadrează linia partidului: «E dat acestui trist norod/ și oul sterp ca de mâncare». Adică ce vrei să zici tovarășul, că noi nu dăm de mâncare oamenilor?”, mărturisește Paul Prisada. Trupa în care a activat Paul Prisada a excelat în compoziții după texte ale unor poeți clasici precum Miron Radu Paraschivescu, Leonid Dimov, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, iar compozițiile cu versurile lui Ion Barbu, „Șarpele Întâiul”, „Oul dogmatic”, „Ritmuri după nunțile necesare”, sunt bijuterii muzicale.

Intrare liberă.
Vă așteptăm cu drag!