30 March 2023 — Expoziții

Petőfi în jurul lumii | Expoziție

Miercuri, 5 aprilie 2023, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței nr 64-66, sala „Al. Oprea”

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București vă invită miercuri, 5 aprilie 2023, ora 19.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, la vernisajul expoziției Petőfi în jurul lumii.

Expoziția, realizată de Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, cu coordonarea științifică a Muzeului Literaturii Petőfi din Budapesta, prezintă personalitatea și cariera lui Petőfi Sándor (1823-1849) într-un mod neobișnuit. Biografia poetului născut cu două secole în urmă se conturează prin citate din versurile sale, iar imaginea sa este redată prin reproduceri de epocă. Expoziția se structurează pe patru capitole, prezentându-l pe poet în patru ipostaze: poetul național, poetul idolatrizat, poetul revoluționar și poetul romantic.

Expoziția va fi vernisată în prezența prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Excelența Sa Domnul Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la București, și Demény Péter, scriitor, redactor.

Participă cu un performance State Judith, actriță, dansatoare, coreografă.

Curatori: Czékmány Anna, dr. Borbás Andrea, Kádár Anna, Magyary Anna, dr. Rózsafalvy Zsuzsanna, Sóki Diána
Grafica: Stég Graphic Design, Kis Gábor Norbert, Lőrincz Attila, Lőrincz Gáspár, Pattantyús Márton

Textele explicative sunt traduse în limba română.

Vă oferim o succintă prezentare a expoziției:

„Pe vremea când s-a născut Petőfi, Regatul Ungariei făcea parte, cu independența națională lezată, din Imperiul Habsburgic, puterea determinantă a Europei Centrale. Dar tocmai atunci, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, datorită ideilor iluministe și ale Revoluției franceze, în întreaga Europă s-a înfiripat o nouă spiritualitate. Au început reforme economice și sociale: a fost era transformărilor burgheze și a trezirii naționale, ale căror aspirații au fost sintetizate de contemporani în motoul patrie și progres .

În acest mediu a apărut în Ungaria tânărul poet rebel care cu vocea sa, cu noile sale tematici, cu puterea sa de a crea atmosferă a subminat convențiile, mediocritatea și lira de salon. În cei 26 de ani de viață a scris aproape 1000 de poezii. Ca poet de limbă și identitate maghiară, are și astăzi efect fără precedent asupra literaturii universale: a fost tradus în limbile de mică și de mare circulație din Europa; numeroși traducători ai săi au învățat limba maghiară de dragul poeziilor lui. Creația sa a contribuit la trezirea conștiinței naționale a unor popoare europene mai mici, care au luptat pentru libertatea lor.

Victor Hugo a făcut referiri la el, mai târziu Nietzsche a compus muzică pe poeziile sale. A avut un rol important în crearea unei imagini a maghiarimii care persistă și astăzi. A devenit figură centrală a evenimentelor din Ungaria care fac parte din valul revoluționar european: și-a servit patria ca poet în revoluția din 1848 care a avut pe stindardul său motoul drepturilor privind libertățile civile și autodispunerii naționale, dar și ca ofițer honved în lupta de eliberare purtată pentru apărarea ideilor revoluției.

Revoluționar, erou național, mit: prin poezia sa, prin dinamismul său și prin moartea eroică Petőfi Sándor a devenit întruchiparea autentică a romantismului.”

Finanțator: Anul Petőfi, Fondul Național Cultural al Ungariei

Partners: Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria, Muzeul Literaturii Petőfi