4 May 2020 — Expoziții

„Symmetria / Diaphora” sau despre dialogul dintre arta plastică, psihologie și filosofie

Expoziția „Symmetria / Diaphora”, parte din planul expozițional al Muzeului Național al Literaturii Române, are ca punct de plecare imaginarul şi modul în care imaginile se organizează pentru a traduce universul interior al artistului, având ca finalitate crearea unor lucrări de artă pornind de la teme-simbol propuse spontan de psihoterapeutele Cristiana Levițchi și Laura-Simona Ciocoiu.

În realizarea unei lucrări de artă sunt implicate numeroase experiențe cognitive, iar temele-simbol pot fi trecute prin filtrul mai multor discipline, însă în cadrul acestui proiect, ele au fost „citite” folosind instrumentele psihologiei și ale filosofiei. O astfel de analiză a ajutat la descifrarea intenției plastice și s-a suprapus imaginarului specific fiecărui artist, pentru a ajunge la un „adevăr” al imaginii.

Despre rezultatul acestui dialog între arta plastică, psihologie și filosofie, Carla Schoppel, curatorul expoziţiei, explică: „Ca un inventar instinctivo-reflexiv al percepției, expoziția depozitează procesele simbolice ale creației. Temele care stau la baza lucrărilor reprezintă trecerea de la semnul indiferent de semnificație la simbol, o omogenitate a expresiei conținutului care devine semn poetic.”

Foto 1: „Remake” – Ioana Băltan
Foto 2: „Alice în Țara Minunilor” – Mirela Iordache

Photo gallery