6 September 2022 — Evenimente

TÂRGUL NAȚIONAL AL CĂRȚII DE POEZIE, ediția a XI-a – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE BUCUREȘTI, ediția a XII-a | 12 – 18 septembrie 2022

„Surâsul inumerabil al valurilor” (Eschil)
Poezia și nenumărații ei poeți… la București
 

Muzeul Național al Literaturii Române din București va organiza, în perioada 12 – 18 septembrie 2022, cea de-a XI-a ediție a Târgului Național al Cărții de Poezie și a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Publicul din Capitală, precum și turiștii români și străini sunt invitați să participe la lecturi publice, proiecții de filme, expoziții de artă vizuală, recitaluri ale unor actori celebri, spectacole de teatru, concerte de muzică, performance-uri și programe experimentale de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană.

Ediția din acest an a festivalului are ca motto un vers din piesa Prometeu înlănțuit a lui Eschil: „Surâsul inumerabil al valurilor”. Argumentul alegerii acestui vers îl oferă scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, directorul artistic al festivalului: „Fernando Pessoa, patronul perpetuu al întâlnirilor internaționale de poezie de la București,  cita deseori un fragment din marele atenian Eschil: «Surâsul inumerabil al valurilor…». Considera că este cel mai frumos vers scris vreodată, poate fiindcă această mișcare neostoită a valurilor este și ritmul timpului în care se amestecă viețile noastre de clipe numărate, dar ca părți componente din viața lumii,  ca un zâmbet rostogolit infinit. Orizontul zilei de azi nu e tocmai senin: noi războaie, noi calamități, noi confiscări de putere în numele celor mai brutale vanități și instincte care ignoră forța imensă a Universului. Și surâsul impersonal al timpului… Oare Antropocenul știe secretul valurilor și importanța surâsului? Lăsați să vină poeții, ca valurile, ascultați-i!”.

Programul festivalului cuprinde lecturi publice susținute de poeți din Argentina, Brazilia, Bulgaria, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Peru, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria. Pe lângă lecturi publice, vor avea loc întâlniri cu editori și traducători din Bulgaria, Italia și Grecia, vor fi vernisate trei expoziții de artă plastică și fotografie, care au ca temă diversitatea și care iau pulsul actualității, punând în legătură arta și literatura, se vor proiecta două filme documentare (Distanța dintre mine și mine, despre poeta Nina Cassian, în regia Monei Nicoară, după o idee de Ada Solomon, și Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, Țara Unirii Adevărate, în regia lui Florin Kevorkian), vor fi organizate nouă concerte de muzică clasică, jazz și folk, precum și recitaluri ale unor actori români îndrăgiți de public: Horațiu Mălăele, Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu, Simona Măicănescu și Marius Bodochi.

Vor susține lecturi publice peste 85 de poeți români din întreaga țară și peste 35 de poeți din străinătate, care vor oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan. Poeți consacrați la nivel național și/sau internațional vor fi prezenți în cadrul festivalului alături de poeți debutanți pentru a crea un spațiu de dialog între generații, culturi și geografii literare diferite, realizând astfel o hartă cât mai extinsă a limbajului actual prin care poezia este redată la nivel global.

La ediția din acest an, au fost introduse evenimente noi, printre care cel mai important este Jeudi de la Francophonie, dedicat sărbătoririi poeziei, culturii și valorilor francofoniei, a diversității și bogăției pe care aceasta o oferă întregii lumi, eveniment realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei, Biroul Europa Centrală și Orientală – AUF ECO, Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România – GADIF, Ambasada Franței în România și Institutul Francez.

Alte două elemente inedite ale acestei ediții sunt serile dedicate celor mai bune volume de debut din ultimii doi ani, precum și poeziei feministe.

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie, vor fi invitate cele mai reprezentative edituri care publică poezie pentru a organiza lansări de carte și dezbateri.

_______________

For English and French versions, please scroll down.

Organizatori: Primăria Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române din București

Co-organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, APLER, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri: Agenția Universitară a Francofoniei, Biroul Europa Centrală și Orientală – AUF ECO, Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România – GADIF, Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Federative a Braziliei în România, Ambasada Republicii Orientale Uruguay în RomâniaAmbasada Republicii Chile în România, Ambasada Republicii Peru în România, Institutul Francez România, Institutul Cervantes, Institutul Balassi – Institutul Maghiar, Forumul Cultural Austriac București, Institutul Italian de Cultură București, Institutul Goethe, Romfilatelia, Fundația Culturală Greacă, Liga Albanezilor din România, Zilele Sofia Nădejde, Teatrul de Comedie, Cărturești, Institutul Blecher, Londohome, București Mall Vitan

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia 

Sponsori: Borsec, Davino, Catleya, Lotus wine, Ciao Niki, Keia

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național – AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

PROGRAM:

Luni, 12 septembrie, ora 17.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Deschiderea festivalului – Alocuțiuni

Amfitrioni:

Ioan Cristescu, Director General al Muzeului Național al Literaturii Române
Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

Lecturi publice: Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Ana Blandiana, Andrew K. Davidson-Novosivschei, Dinu Flămând, Pavel Șușară
Moderator: Dinu Flămând, director artistic al FIPB
Muzica: Mircea Tiberian (pian) & Nadia Trohin (voce)

Prezentarea expoziției CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern, organizată de MNLR și Forumul Cultural Austriac București, în parteneriat cu Departamentul de Limbi şi Literaturi Germanice al Universității din București, cu sprijinul Editurii Suhrkamp și al Arhivei de Stat Freiburg

Luni, 12 septembrie, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Inaugurarea proiectului expozițional SHATTERED, SYMBOLIC GESTURE al artistei vizuale Oana Maria Cajal
Artiști inspirați de artiști în solidaritate cu poporul ucrainean.
Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Cătălina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga,  Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvinia Orlowsky, Claudia Serea, Sylvie Simmons.
Compozitor: Michael Roth
Lectură: Ana Blandiana
Expoziția este sponsorizată de Fildas Art prin Catena pentru Artă

Luni, 12 septembrie, ora 20.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Poezii scrise la bătrânețe – recital Mircea Dinescu

Marți, 13 septembrie, ora 10.00
Colegiul Național „I. L. Caragiale”, Calea Dorobanți 163
Lectură publică: Miloš Janković (Serbia)
Moderator: Vasile Gribincea

Marți, 13 septembrie, ora 13.00
Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
Masă rotundă
Patrimoniul Cultural: actualitate și perspective
Invitați: acad. Răzvan Theodorescu, Firu Marius și Ioan Opriș
Moderator: conf.univ. dr. Cristian Petcu, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare

Marți, 13 septembrie, ora 10.00
Liceul francez „Anna de Noailles”, Șoseaua București-Ploiești 160 A
Invitat: Jean-Pierre Siméon (Franța)
Moderator: Dinu Flămând

Marți, 13 septembrie, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
In memoriam Mitrush Kuteli – 115 ani de la naștere
Omagiu adus operei și personalității scriitorului albanez Mitrush Kuteli (19071967)

Participă: Prof. Eris Rusi, de la Universitatea „Fan S. Noli” din Korça (Albania), scriitorul și  criticul literar Marius Chelaru (redactor-șef adjunct al revistei Convorbiri literare și cercetător al operei lui Kuteli) și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR. De asemenea, la eveniment vor lua parte deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul  minorității naționale albaneze din România, și alți invitați din cadrul instituțiilor și autorităților publice centrale.

Marți, 13 septembrie, ora 19.00
Cărturești Verona, Str. Pictor Arthur Verona 13-15
Dezbatere VECINI. Conexiuni literare româno-bulgare. Episodul 1
Manol Peykov (editor, Bulgaria), Bogdan-Alexandru Stănescu (editor, România), Mihai Mitrică (Asociația Editorilor din România)
Moderatoare: Luminița Corneanu și Oana Boca-Stănescu

Marți, 13 septembrie, ora 19.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: María Ángeles Pérez López (Spania), Miloš Janković (Serbia), Leo Butnaru (Republica Moldova), Elio Pecora (Italia), Simona Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Marco Lucchesi (Brazilia, video), Doris Moromisato (Peru, video), Florin Iaru, Mihai Ivașcu
Moderator: Luigi Bambulea
Muzica: Tic Petroșel 

Marți, 13 septembrie, ora 20.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Spectacol: DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber, după texte de Nina Cassian, cu inserții poetice din opera lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu
Dramatizare și adaptare: Roxana Guttman
Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman
Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu 

Miercuri, 14 septembrie, ora 10.00
Colegiul Național „Sfântul Sava”, Str. General H. M. Berthelot 23
Participă: Bruno Mazzoni (Italia)
Moderator: Luigi Bambulea

Miercuri, 14 septembrie, ora 14.30
Liceul francez „Anna de Noailles”, Șoseaua București-Ploiești 160 A
Invitat: Jean-Pierre Siméon (Franța)
Moderator: Dinu Flămând

Miercuri, 14 septembrie, ora 16.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lansarea antologiei de poezie românească contemporană Schwebebrücken aus Papier/Punți/Poduri (plutitoare) din hârtie, tradusă în limba germană de Hellmut Seiler, publicată la Editura Noack&Block (Berlin, Germania), 2021.
Prezintă: Hellmut Seiler (Germania)
Invitați: Magda Cârneci, Dinu Flămând, Octavian Soviany, Ioan Es. Pop
Cu participarea Doamnei Susanne Achilles, Secția culturală din cadrul Ambasadei Germaniei în România

Miercuri, 14 septembrie, ora 17:00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Dinu Flămând și Jean-Pierre Siméon, dialog pe marginea operei poetice

Miercuri, 14 septembrie, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66
Vernisajul expoziției Constantin Popovici (1938 – 1995)

Miercuri, 14 septembrie, ora 19.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lecturi publice: Osman Öztürk (Turcia), Denisa Comănescu, George Vulturescu, Kata Győrfi, Magda Cârneci, Dumitru Păcurar, Cătălina Bălan, Radu Sergiu Ruba, Domnica Drumea, Tatiana Ernuțeanu, Iustin Moraru, Ioana Nicolaie, Varujan Vosganian, Ion Bogdan Ștefănescu, Ioan Pintea
Mesajul domnului Andrei Kurkov, președintele PEN Ucraina
Moderator: Dinu Flămând
Muzica: Ion Bogdan Ștefănescu 

Miercuri, 14 septembrie, ora 18.30
Institutul Blecher
Londohome, Str. General David Praporgescu 31
Lecturi publice: Aksinia Mihailova și Ivan Hristov (Bulgaria)
Moderator: Claudiu Komartin

Miercuri, 14 septembrie, ora 20.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Nicu Alifantis | A treisprezecea noapte – Memorabilia

Miercuri, 14 septembrie, ora 21.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Viziunea vizuinii după Marin Sorescu, spectacol de Simona Măicănescu

Joi, 15 septembrie, ora 10.00
Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Str. Lucrețiu Pătrășcanu 12
Participă: Patrick Williamson (Marea Britanie)
Moderator: Vasile Gribincea 

Joi, 15 septembrie, ora 12.00
Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Aleea Fuiorului 9
Participă: Elio Pecora (Italia)
Moderator: Luigi Bambulea

Joi, 15 septembrie, ora 14.00
Pavilionul Goethe, Calea Dorobanți 32 și on-line pe pagina de Facebook a Goethe-Institut
Rendezvous @Goethe cu Hellmut Seiler
Rendezvous @Goethe este un eveniment organizat periodic de Goethe-Institut București care aduce față în față oameni de cultură germani, români și europeni pentru a dezbate diverse teme de actualitate. Invitatul lui Joachim Umlauf la Rendezvous este poetul și traducătorul Hellmut Seiler. Discuția va avea loc în limba germană. 

Joi, 15 septembrie, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere Club 8, douăzeci și cinci de ani de la înființare
Invitați: Dan Lungu, Gabriel H. Decuble, Viorel Ilișoi, Dan Sociu
Moderator: Cosmin Ciotloș 

Joi, 15 septembrie, ora 16.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Adrian Popescu, Eugen Suciu, Victor Ivanovici, Dan Cristea
Prezintă: Dinu Flămând
Recital de poezie – Ioana Crăciunescu din opera Gabrielei Melinescu
Recital de poezie – Marius Bodochi din opera lui Virgil Mazilescu
Concert: Adrian Naidin

Joi, 15 septembrie, ora 19.00
Atelier 030202 / Sala Nouă a Teatrului de Comedie, Str. Sf. Vineri 11
„renshi virtual art” – program experimental de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă contemporană
Participanți: 3 artiști vizuali – Ana Ștefania Andronic (BUZU), Arina Bican și  Loredana Stancu – și 3 poeți – Livia Roșca, Ioana Iuna Șerban și Tudor Voicu, alături de scriitorul Dan Mircea Cipariu și artistul vizual Mihai Zgondoiu
„renshi virtual art” este realizat de Asociația Euro CulturArt în parteneriat cu Spațiul de Artă Contemporană ATELIER 030202 din București, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie, Universitatea Națională de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Joi, 15 septembrie, ora 19.00
București Mall Vitan, Calea Vitan 55-59
Vernisajul expoziției Women from Different Cultures Through the Eyes of Make-Up – „Femei din diferite culturi văzute prin ochii machiajului”.
Expoziția propune o călătorie în 24 de culturi tradiționale pentru a sărbători diversitatea și pentru descoperi secretele machiajului în China, Camerun, Franța, Arabia Saudită, Armenia, Grecia, Thailanda, Algeria și Siria.
Curatori: Dana Eliza Serdean și Naomi Guttman
Participă: Consuela Cioboteanu, Armine Vosganian, Teodora Daiana Păcurar, Florin Kevorkian

Joi, 15 septembrie, ora 19.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Jeudi de la Francophonie

Vor lua cuvântul:

Ioan Cristescu, director general al MNLR
Mireille Rădoi, director general al BCU
Excelența Sa, Dna Laurence Auer, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România
Mohamed Ketata, director regional AUF

■ Lecturi publice: Jean-Pierre Siméon (Franța), Ioana Crăciunescu, Bogdan Ghiu, Noe Sovage (Franța), Matei Vișniec (video), Dinu Flămând
Moderator: Magda Cârneci
Muzica: Diana Tudor (voce) & Alexandru Burcă (pian)

■ Conferirea Premiului Tudor Arghezi
■ Vernisaj Expoziție gravură François Villon  – autor Mircia Dumitrescu
■ Lansare volumului Balade și alte poezii de François Villon (Editura Tracus Arte, 2022), în traducerea lui Adrian Vasiliu
■ Lectură din opera lui Molière: Ioana Crăciunescu
■ Prezentare și degustare de vinuri Catleya

Joi, 15 septembrie, ora 20.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Patrick Williamson (Marea Britanie), Cosmin Perța, Jerzy Jarniewicz (Polonia), Robert Șerban (video), Floarea Țuțuianu, Radu Vancu, Ol’ga Gluštiková (Slovacia, video), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), Andra Rotaru (video), Cătălina Matei
Moderator: Cosmin Perța
Muzica: Adrian Naidin
Cu participarea Domnului Paweł Jankowski, atașat cultural în cadrul Ambasadei Poloniei în România

Joi, 15 septembrie, ora 21.30
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecția documentarului Distanța dintre mine și mine despre Nina Cassian
Sesiune Q&A cu echipa de realizatori și actori
Distanța dintre mine și mine a primit Premiul pentru cel mai bun film documentar, Gopo, 2020.
Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu (2018, 89 min.)
Participă: Ada Solomon, Dana Bunescu, Alexandru Solomon, Vivi Drăgan Vasile

Vineri, 16 septembrie, ora 10.00
Colegiul Național „Școala Centrală”, Str. Icoanei 3-5
Participă: Noe Sovage (Franța)
Moderator: Luigi Bambulea 

Vineri, 16 septembrie, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Conferința Literatura română în spațiul italian, susținută de Bruno Mazzoni (Italia) 

Vineri, 16 septembrie, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Dimitris Lyacos (Grecia): trilogia Poena Damni
Lectură și dialog între autor și traducătorul său în limba română, Victor Ivanovici, pe marginea trilogiei Poena Damni, apreciate la nivel internațional
Partener al evenimentului: Fundația Culturală Greacă
(eveniment desfășurat în limba română și în limba greacă)

Vineri, 16 septembrie, ora 19.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Recital Horațiu Mălăele

Vineri, 16 septembrie, ora 19.00
ARCUB, Str. Lipscani nr. 84 – 90
Lecturi publice: Moni Stănilă (Republica Moldova), William Totok, Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Caius Dobrescu, Mircea Dan Duță, Gellu Dorian, Ioan Matiuț, Cassian Maria Spiridon, Florina Zaharia, Teodor Dună, Augustina Visan, Gelu Diaconu, Adela Greceanu, Sorin Despot, Tiberiu Neacșu
Moderator: Cosmin Perța
Muzica: Sorina Georgiana Rotaru (voce) & Alex Olteanu (pian)
ARCUB este co-producător al evenimentului.

Vineri, 16 septembrie, ora 20.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Nicolae Prelipceanu, Adrian Popescu, Dumitru Radu Popa (via Zoom)
Moderator: Ion Bogdan Lefter

Vineri, 16 septembrie, ora 21.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Proiecția documentarului Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, Țara Unirii Adevărate
Regia: Florin Kevorkian (2019, 77 min.) 

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 12.00
Casa Memorială „Tudor Arghezi”, Str. Mărțișor 26
Recital din poezia argheziană în limba franceză: Benoît-Joseph Courvoisier (Franța)

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 14.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Horia Gârbea și invitații săi: Vilia Banța, Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Liviu Capșa, Evelyne Croitoru, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Victoria Milescu, Vasile Poenaru, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor și Dumitru Ioan Dincă
Moderator: Horia Gârbea

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 16.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Cristian Fulaș în dialog cu Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici despre proza contemporană românească 

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ioana Tiberian, Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Adelina Pascale, Andrei Șerban, Antonia Mihăilescu, Elena Bălășanu, Vlad Beu
Moderator: Cosmin Perța

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Seară de poezie feministă
Lecturi publice: Noe Sovage (Franța), Elena Vlădăreanu, Alina Purcaru, Alexandra Turcu, Iris Nuțu, Cristina Alexandrescu
Moderatoare: Elena Vlădăreanu
Muzica: Cătălina Beța (voce) și Ioana-Mădălina Petre (chitară) 

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 19.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lecturi publice: Iossif Ventura (Grecia), Benoît-Joseph Courvoisier (Franța), Tibor Zalán (Ungaria), Efe Duyan (Turcia), Madara Gruntmane (Letonia), Romulus Bucur, Lucian Vasiliu, Mina Decu, Valerio Magrelli (Italia, video), Xánthos Maidás (Grecia, video),  Cristina Ispas, Miruna Vlada
Moderator: Iuliana Miu
Muzica: Mircea Tiberian

Sâmbătă, 17 septembrie, ora 20.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Vedere din Umanperformance susținut de Mugur Grosu și inspirat de un eveniment de la începutul războiului din Ucraina; poezie & muzică

Duminică, 18 septembrie, ora 13.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Întâlnire Salut, Adolescența ­­– George Mihăiță 

Duminică, 18 septembrie, ora 16.00
Recital de muzică clasică organizat de Fundația Culturală Remember Enescu
Coordonare și prezentare: profesor Mihaela Tomescu

Duminică, 18 septembrie, ora 18.00
Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Închiderea festivalului

Prezintă: Ioan Cristescu
Discursul Excelenței Sale Doamna María Pía Busta Díaz, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Chile în România, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Chile
Proiecția unei lecturi video a Gabrielei Mistral (prin amabilitatea Fundației Gabriela Mistral)

Lecturi publice: Juan Arabia (Argentina), Bogdan O. Popescu, Fulgencio Martinez (Spania, video), Dan Mircea Cipariu, Ada Salas (Spania, video), Marcelo Ariel (Brazilia, video), Angela Marinescu, Rodrigo Guzmán (Chile, video), Andrei Novac, Rafael Courtoisie (Uruguay, video), Ștefan Manasia, Ioana Greceanu
Moderator: Ioan Cristescu
Muzica: Orchestra de Tineret „Dinu Lipatti”

Duminică, 18 septembrie, ora 20.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Recital Răzvan Vasilescu

____________

Echipa de proiect:

Ioan Cristescu – Directorul festivalului, Manager – Muzeul Național al Literaturii Române. Selecție poeți români
Dinu Flămând – Director artistic

Gabriela Toma – Programe, Muzeul Național al Literaturii Române
Andreea Balaban, Gabriela Mareş, Loreta Popa, Gabriela Scaete, Ilinca Stratan – Relații Publice, Muzeul Național al Literaturii Române
Alina Niculescu, Antoanella Bănciulescu, Ioana Mira Matei, Marius Manea – Proiecte Culturale, Muzeul Național al Literaturii Române
Andreea Drăghicescu, Doro Nicolescu, Alexandra Mihai, Jenica Potop, Mirela Feru – Case Memoriale, Muzeul Național al Literaturii Române
Luana Stroe, Alexandru Dumitriu, Vasile Gribincea, Iuliana Miu – Editura Muzeul Literaturii Române
Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Compartiment Contabilitate-Financiar, Muzeul Național al Literaturii Române
Eugenia Oprescu, Luigi Bambulea, Daniela Băbu, Mihaela Stanciu, Oana Păcurariu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Patrimoniu, Muzeul Național al Literaturii Române
Alex Ursu – multimedia, Muzeul Național al Literaturii Române
Dan Vatamaniuc – fotograf, Muzeul Național al Literaturii Române
Daniela Toma, Alexandrina Mocanu – Expoziția de bază a MNLR
Emil Doicescu, Dorin Stamate, Marian Titivel – Departament Administrativ, Muzeul Național al Literaturii Române

Mircia Dumitrescu – ilustrație (sculptură) și viziune grafică FIPB
Petru Șoșa – viziune grafică și DTP materiale de promovare FIPB 2022
Emilia Petre – tehnoredactare
Bogdan Duna, Grigoruț Stoica, Dorin Dudău – multimedia
Irina Dubsky, Doru Mareș, Luana Stroe, Luminița Kotsopoulou, George Volceanov – traducători

 

___________________________________________________________________________

National Poetry Book Fair, 11th edition – Bucharest International Poetry Festival, 12th edition, September 12-18, 2022

From 12 to 18 September 2022, the National Museum of Romanian Literature will organise the 12th edition of the Bucharest International Poetry Festival (BIPF). Bucharest locals, Romanian and international tourists, are invited to attend public readings, film screenings, visual art exhibitions, plays and performances by well-known Romanian actors, concerts, experimental digital art, new media, and their intersection with contemporary creative writing.

This year’s edition of the festival has as its motto: “Innumerable twinklings of the waves of the sea”, a quote from the tragedy “Prometheus in Chains” by Aeschylus. Dinu Flămând, writer and translator, the artistic director of the festival, explains this choice: Fernando Pessoa, the perpetual patron of the international poetry meetings in Bucharest, often quoted a fragment from the great Athenian Aeschylus: “/…/ of ocean-waves,/Thou smile innumerous” (Old English) or “The innumerable smiles of the waves”… Pessoa considers it to be the most beautiful line of poetry ever written, perhaps because this unceasing movement of the waves is also the rhythm of time with which our lives made of counted moments mingle, but as component parts of the life of the world, like an endlessly unfurling smile. Today’s horizon isn’t quite serene: more wars, more calamities, renewed seizures of power on behalf of the most brutal vanities and instincts that ignore the immense force of the universe. And the impersonal smile of time… Does the Anthropocene Epoch know the secret of the waves and the importance of the smile? Let the poets come, like restless ocean waves do, and listen to them!

The program of the festival will include public readings by poets from Argentina, Brazil, Bulgaria, France, Germany, Greece, Italy, Latvia, Great Britain, the Republic of Moldova, Peru, Poland, Romania, Serbia, Spain, Turkey and Hungary. Besides public readings, there will be meetings with publishers and translators from Bulgaria, Italy and Greece, three art and photography exhibitions – related to current topics, highlighting diversity – will be opened for the public, connecting art and literature, two documentary films will be screened (“The Distance between Me and Me”, the documentary about the poet Nina Cassian, directed by Mona Nicoară, based on an idea by Ada Solomon, and “Bukovina – The Land of the Beech People, the Land of the True Union”, directed by Florin Kevorkian), nine concerts of classical, jazz and folk music, as well as artistic moments with beloved guests: Horațiu Mălăele,  Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu, Simona Măicănescu and Marius Bodochi.

More than 85 Romanian poets and 35 poets from abroad will hold public readings offering an overall perspective on the contemporary poetic phenomenon and a current vision of it.  Well-known poets and poets who are just making their debuts will go alongside to create a bond between different generations, cultures and “literary geographies”.

This year’s edition features new events, among which the most important is Jeudi de la Francophonie, dedicated to celebrating the poetry, culture and values ​​of Francophonie, the diversity and richness that it offers to the whole world, an event unfolding in partnership with Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale (AUF ECO), GADIF (Groupe des Ambassadeurs Délégations et Institutions Francophones), the French Embassy in Romania and the French Institute.

Two other new events of this edition are the evening dedicated to the best debut volumes of the last two years, as well as the feminist poetry evening.

During the 11th edition of the National Poetry Book Fair the most representative poetry book publishers are invited to organize book launches and debates.

_____________

Organizers: The Bucharest City Hall, The National Museum of Romanian Literature

Co-organizers: “Carol I” Central University Library, APLER, ARCUB – Cultural Center of the Municipality of Bucharest

Partners: Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale (AUF ECO),The Group of Francophone Embassies, Delegations and Institutions in Romania (GADIF), The Embassy of the Federative Republic of Brazil in Romania, Oriental Republic of Uruguay Embassy in Romania, The Embassy of Chile in Romania, The Embassy of Peru in Romania, The French Institute in Romania, The Cervantes Institute in Bucharest, The Balassi Institute – The Hungarian Institute in Bucharest, The Austrian Cultural Forum in Bucharest, The Italian Institute of Culture Bucharest, The Goethe Institute in Bucharest, The Hellenic Foundation for Culture, League of Albanians from Romania, Zilele Sofia Nădejde, The Comedy Theatre, Cărturești. The Blecher Institute, Londohome, Bucharest Mall Vitan

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iqool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia 

Sponsors: Borsec, Davino, Catleya, Lotus wine, Ciao Niki, Keia

Cultural project financed by: The Ministry of Culture, The Administration of The National Cultural Fund – AFCN

The project does not necessarily represent the position of the Administration of the National Cultural Fund. AFCN is not responsible for the content of the project, nor for the manner in which the results of the project might be used. These are entirely the responsibility of the beneficiary of the grant.

 

PROGRAM

Monday, September 12, 5.00 p.m.
“Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
The Opening of Bucharest International Poetry Festival, the 12th edition – Speeches 

Hosts: Ioan Cristescu, General Manager of the National Museum of Romanian Literature
Mireille Rădoi, General Manager of the “Carol I” Central University Library

Public readings: Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Ana Blandiana, Andrew K. Davidson-Novosivschei (USA), Dinu Flămând, Pavel Șușară
Moderator: Dinu Flămând artistic director of the BIPF
Music: Mircea Tiberian (piano) & Nadia Trohin (singer)

The presentation of the PAUL CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern/ Between Words exhibition, organised by The National Museum of Romanian Literature and The Austrian Cultural Forum in Bucharest, in partnership with, Department of German Language and Literature of the Faculty of Foreign Languages and Literatures, University of Bucharest, with the Suhrkamp Verlag Publishing House and The Freiburg State Archive’s support.

Monday, September 12, 7.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
The opening of the exhibition project SHATTERED, SYMBOLIC GESTURE by visual artist Oana Maria Cajal
Artists inspired by artists in solidarity with the people of Ukraine
Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Cătălina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvinia Orlowsky, Claudia Serea, Sylvie Simmons
Composer: Michael Roth
Reading: Ana Blandiana
Exhibition Sponsor: Fildas Art through Catena for Art

Monday, September 12, 8.30 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Poems written at an old age – recital Mircea Dinescu

Tuesday, September 13, 10.00 a.m.
“I.L. Caragiale” National College, 163 Calea Dorobanți
Public reading, Q&A
: Miloš Janković (Serbia)
Moderator: Vasile Gribincea

Tuesday, September 13, 2.30 a.m.
“Anna de Noailles” French High School, București-Ploiești 160 A
Guest: Jean-Pierre Siméon (Franța)
Moderator: Dinu Flămând

Tuesday, September 13, 6.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
In memoriam Mitrush Kuteli 115 years since his birth
A tribute to the work and personality of the Albanian writer Mitrush Kuteli (1907-1967)
Guests: Prof. Eris Rusi from „Fan S. Noli” University in Korça (Albania), Marius Chelaru, writer and literary critic (deputy editor-in chief of Convorbiri literare and researcher of Kuteli’s work) and Luan Topciu, PhD, coordinator of the Albanian Cultural Center of ALAR. Mr. Bogdan-Alin Stoica, deputy and the representative of the Albanian national minority in Romania will also be attending, as well as other guests from public institutions and other authorities.

Tuesday, September 13, 7.00 p.m.
Cărturești Verona, 13-15 Pictor Arthur Verona
Neighborhood. Romania-Bulgaria – literary connections | Chapter 1
Manol Peykov (editor, Bulgaria), Bogdan-Alexandru Stănescu (editor, Romania), Mihai Mitrică (The Association of Romanian Publishers – AER)
Moderators: Luminița Corneanu & Oana Boca-Stănescu

Tuesday, September 13, 7.30 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: María Ángeles Pérez López (Spain), Miloš Janković (Serbia), Leo Butnaru (Republic of Moldova), Elio Pecora (Italy), Simona Popescu (Romania), Adrian Alui Gheorghe (Romania), Marco Lucchesi (Brazil, video), Doris Moromisato (Peru, video), Florin Iaru (Romania), Mihai Ivașcu (Romania)
Moderator: Luigi Bambulea
Music: Tic Petroșel

Tuesday, September 13, 8.30 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Performance: DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber, based on writings by Nina Cassian, with poetic insertions by Nichita Stănescu and Marin Sorescu
Dramatized adaptation: Roxana Guttman
Performing
: Roxana Guttman, Dan Codreanu and Naomi Guttman
Cast and directing: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu

Wednesday, September 14, 10.00 a.m.
“Sfântul Sava” College, 23 General H. M. Berthelot
Guest: Bruno Mazzoni (Italy)
Moderator: Luigi Bambulea

Wednesday, September 14, 2.30 a.m.
“Anna de Noailles” French High School, București-Ploiești 160 A
Guest: Jean-Pierre Siméon (Franța)
Moderator: Dinu Flămând

Wednesday, September 14, 4.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Book launch – An Anthology of Contemporary Romanian Poetry „Schwebebrücken aus Papier/Poduri suspendate din hârtie”, translated into English by Hellmut Seiler, published at Noack&Block Publishing House (Berlin, Germany, 2021)
Presents: Hellmut Seiler (Germany)
Public readings: Magda Cârneci (Romania), Dinu Flămând (Romania), Octavian Soviany (Romania), Ioan Es. Pop (Romania)
With the participation of Mrs. Susanne Achilles, The Cultural Section of the German Embassy in Romania

Wednesday, September 14, 5.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Dinu Flămând (translator) and Jean-Pierre Siméon, dialogue on his poetic work

Wednesday, September 14, 6.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 64-66 Calea Griviței
The opening of the exhibition Constantin Popovici (1938 – 1995) 

Wednesday, September 14, 7.00 p.m.
„Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
Public readings: Osman Öztürk (Turkey), Denisa Comănescu (Romania), George Vulturescu (Romania), Kata Győrfi, Magda Cârneci (Romania), Dumitru Păcurar (Romania), Radu Sergiu Ruba, Tatiana Ernuțeanu (Romania), Iustin Moraru (Romania), Ioana Nicolaie (Romania), Vasile George Dâncu (Romania), Varujan Vosganian (Romania), Ion Bogdan Ștefănescu (Romania), Ioan Pintea (Romania)
Moderator: Dinu Flămând
Music: Ion Bogdan Ștefănescu

Wednesday, September 14, 6.30 p.m.
Blecher Institute
Londohome, 31 General David Praporgescu
Public readings: Aksinia Mihailova & Ivan Hristov (Bulgary)
Moderator: Claudiu Komartin

Wednesday, September 14, 8.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Nicu Alifantis | „A treisprezecea noapte – Memorabilia”, music show 

Wednesday, September 14, 9.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Viziunea vizuinii by Marin Sorescu, performance by Simona Măicănescu

Thursday, September 15, 10.00 a.m.
“Nichita Stănescu” High School,  12  Lucrețiu Pătrășcanu
Guest: Patrick Williamson (U.K.)
Moderator: Vasile Gribincea

Thursday, September 15, 12.00 p.m.
”Dante Alighieri” Theoretical High School, 9 Aleea Fuiorului
Guest: Elio Pecora (Italy)
Moderator: Luigi Bambulea

Thursday, September 15, 2.00 p.m.
Goethe Pavilion, 32 Calea Dorobanți & online, video streaming on Goethe’s Institute Facebook page
Rendezvous@Goethe with Hellmut Seiler
Rendezvous@Goethe is an event regularly organized by the Goethe-Institut in Bucharest where German, Romanian and European cultural figures are brought face to face to discuss various topics. Joachim Umlauf’s guest at the Rendezvous@Goethe is Hellmut Seiler, poet and translator.

Thursday, September 15, 5.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Debate Club 8, twenty five years of existence
Guests: Dan Lungu, Gabriel H. Decuble, Viorel Ilișoi, Dan Sociu
Moderator: Cosmin Ciotloș

Thursday, September 15, 4.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: Adrian Popescu (Romania), Eugen Suciu (Romania), Victor Ivanovici (Greece), Dan Cristea (Romania)
Presents: Dinu Flămând
Poetry recital – Ioana Crăciunescu reads poems written by Gabriela Melinescu
Poetry recital – Marius Bodochi reads poems written by Virgil Mazilescu
Concert: Adrian Naidin

Thursday, September 15, 7.00 p.m.
Atelier 030202 / Comedy Theatre, Sala Nouă, 11 Sf. Vineri
renshi virtual art” – digital art and new media experimental program, in confluence with contemporary creative writing
Performers: 3 visual artists – Ana Ștefania Andronic (BUZU) (Romania), Arina Bican and  Loredana Stancu (Romania) – and 3 poets – Livia Roșca (Romania), Ioana Iuna Șerban and Tudor Voicu (Romania), alongside Dan Mircea Cipariu, writer, and Mihai Zgondoiu, visual artist.
renshi virtual art” is made by Euro CulturArt association in partnership with ATELIER 030202 Contemporary Art Space in Bucharest, the National Museum of Romanian Literature in Bucharest, the Comedy Theatre, the University of Arts in Bucharest – the Faculty of Decorative Arts and the West University of Timișoara – The Faculty of Arts and Design, with the financial support of AFCN (Administration of the National Cultural Fund). 

Thursday, September 15, 7.00 p.m.
Mall Vitan Bucharest, 55-59 Calea Vitan
The opening of the exhibition Women from different cultures through the eyes of make-up “Femei din diferite culturi văzute prin ochii machiajului”
The exhibition will take you on a journey through 24 traditional cultures to celebrate diversity and to discover the secrets of make-up in China, Cameroon, France, Saudi Arabia, Armenia, Greece, Thailand, Alegeria and Syria.
Curators: Dana Eliza Serdean and Naomi Guttman
Guests: Consuela Cioboteanu, Armine Vosganian, Teodora Daiana Păcurar, Florin Kevorkian

Thursday, September 15, 7.00 p.m.
”Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
Jeudi de la Francophonie

Opening speeches:

  • Ioan Cristescu, General Manager of the National Museum of Romanian Literature
  • Mireille Rădoi, General Manager of the “Carol I” Central University Library
  • H.E. Mrs. Laurence Auer, Ambasador of the French Republic to Romania
  • Mohamed Ketata, Regional Director of the Agence Universitaire de la Francophonie Central and Eastern Europe (AUF – ECO)

■ Public readings: Jean-Pierre Siméon (France), Ioana Crăciunescu (Romania), Noe Sovage (France), Matei Vișniec (video) (Romania-France), Dinu Flămând (Romania)
Moderator: Magda Cârneci
Music: Diana Tudor (singer) & Alexandru Burcă (piano)

■ The award ceremony of the Tudor Arghezi Prize
The opening of the Engraving Exhibition François Villon by Mircia Dumitrescu
■ Book launch – Ballads and other poemsBalade și alte poezii, François Villon (Tracus Arte Publishing House, 2022) translated by Adrian Vasiliu
■ Ioana Crăciunescu reads from Molière
■ Wine tasting and presentation by Cataleya

Thursday, September 15, 8.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: Patrick Williamson (UK), Cosmin Perța (Romania), Jerzy Jarniewicz  (Polond), Robert Șerban (Romania, video), Floarea Țuțuianu (Romania), Radu Vancu (Romania), Olga Gluštiková (Slovakia, video), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), Andra Rotaru (Romania, video), Cătălina Matei (Romania)
Moderator: Cosmin Perța
Music: Adrian Naidin
With the participation of Mr. Paweł Jankowski, attaché at the Embassy of Poland in Romania

Thursday, September 15, 9.30 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Film screening The distance between Me and Me on Nina Cassian
Q&A session with the cast
The movie received the award for The best documentary film, Gopo, 2020
Directed by Mona Nicoară and Dana Bunescu (2018, 89 min.)
Guests: Ada Solomon, Dana Bunescu, Alexandru Solomon, Vivi Drăgan Vasile

Friday, September 16, 10.00 a.m.
Școala Centrală National College, 3-5 Școala Icoanei
Guest: Noe Sovage (France)
Moderator: Luigi Bambulea

Friday, September 16, 5.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Romanian literature and the Italian cultural environment | Conference held by Bruno Mazzoni (Italy) 

Friday, September 16, 6.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Dimitris Lyacos (Greece): The Poena Damni trilogy
Public reading and a dialogue between the writer and his translator, Victor Ivanovici, on the sidelines of the internationally acclaimed Poena Damni trilogy
Partner of the event: The Hellenic Foundation for Culture
(The languages for this event are English & Greek)

Friday, September 16, 7.00 p.m.
”Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
Recital Horațiu Mălăele

Friday, September 16, 7.00 p.m.
ARCUB, 84 – 90 Lipscani
Public readings: Moni Stănilă (Republic of Moldova), William Tototk (Germany), (Alexandru Vakulovski (Republic of Moldova), Caius Dobrescu (Romania), Mircea Dan Duță, Gellu Dorian (Romania), Ioan Matiuț (Romania), Cassian Maria Spiridon (Romania), Florina Zaharia (Romania), Teodor Dună (Romania), Augustina Vișan (Romania), Gelu Diaconu (Romania, Adela Greceanu (Romania), Sorin Despot (Romania), Tiberiu Neacșu (Romania)
Music: Sorina Georgiana Rotaru (singer) & Alex Olteanu (piano)
Moderator: Cosmin Perța

ARCUB is a co-producer of the event

Friday, September 16, 8.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: Nicolae Prelipceanu (Romania), Adrian Popescu (Romania), Dumitru Radu Popa (Romania, via Zoom)
Moderator: Ion Bogdan Lefter

Friday, September 16, 9.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Film screening | Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, țara Unirii adevărate
Directed by: Florin Kevorkian (2019, 77 min.)

Saturday, September 17, 12.0o a.m.
”Tudor Arghezi” Memorial house, 26 Mărțișor
Arghezian poetry reading in French: Benoît-Joseph Courvoisier (France)

Saturday, September 17, 2.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: Horia Gârbea and his guests: Vilia Banța, Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Liviu Capșa, Evelyne Croitoru, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Victoria Milescu, Vasile Poenaru, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Dumitru Ioan Dincă
Moderator: Horia Gârbea

Saturday, September 17, 4.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
A dialogue between Cristian Fulaș, Dan Lungu and Lucian Dan Teodorovici on contemporary Romanian prose

Saturday, September 17, 5.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Public readings: Ioana Tiberian, Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Adelina Pascale, Andrei Șerban, Antonia Mihăilescu, Elena Bălășanu, Vlad Beu
Moderator: Cosmin Perța

Saturday, September 17, 6.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
An evening of feminist poetry
Public readings: Noe Sovage (France), Elena Vlădăreanu (Romania), Alina Purcaru (Romania), Alexandra Turcu (Romania), Iris Nuțu (Romania), Cristina Alexandrescu (Romania), Cătălina Stanislav (Romania)
Moderator: Elena Vlădăreanu
Music: Cătălina Beța (singer) and Ioana-Mădălina Petre (guitar)

Saturday, September 17, 7.00 p.m.
”Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
Public readings: Iossif Ventura (Greece), Benoît-Joseph Courvoisier (France), Tibor Zalán (Hungary), Efe Duyan (Turkey), Madara Gruntmane (Latvia), Romulus Bucur (Romania), Lucian Vasiliu (Romania), Mina Decu (Romania), Valerio Magrelli (Italy, video), Xánthos Maidás (Greece, video),  Cristina Ispas (Romania), Miruna Vlada (Romania)
Moderator: Iuliana Miu
Music: Mircea Tiberian

Saturday, September 17, 8.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Vedere din Uman performance by Mugur Grosu, inspired by an event from the beginning of the war in Ukraine; poetry & music.

Sunday, September 18, 1.30 p.m.
”Carol I” Central University Library’s Aula, 88 Calea Victoriei
Salut, Adolescența! – George Mihăiță

Sunday, September 18, 4.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature, 8 Nicolae Crețulescu
Classical music micro-recital Remember Enescu Foundation
Coordination and presentation: Mihaela Tomescu, professor

Sunday, September 18, 6.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature’s Garden, 8 Nicolae Crețulescu
The closing of the Festival
Presents: Ioan Cristescu
H.E.’s Mrs. María Pía Busta Díaz, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Chile in Romania, speech on the occasion of the National Day of the Republic of Chile
A video reading of Gabriela Mistral will be screened (courtesy of the Gabriela Mistral Foundation)

Public readings: Juan Arabia (Argentina), Bogdan O. Popescu (Romania), Fulgencio Martinez (Spain, video), Dan Mircea Cipariu (Romania), Ada Salas (Spain, video), Marcelo Ariel (Brazil, video), Angela Marinescu (Romania), Rodrigo Guzmán (Chile, video), Andrei Novac (Romania), Rafael Courtoisie (Uruguay, video), Ștefan Manasia (Romania), Ioana Greceanu (Romania)
Moderator: Ioan Cristescu
Music: “Dinu Lipatti” Youth Orchestra

Sunday, September 18, 8.00 p.m.
The National Museum of Romanian Literature’s Garden, 8 Nicolae Crețulescu
Recital Răzvan Vasilescu

_____________

Project team:

Ioan Cristescu – Director of the Festival, General Manager of the National Museum of Romanian Literature. Selection of the Romanian poets
Dinu Flămând – Artistic director of the Festival

Gabriela Toma – Programs Department, The National Museum of Romanian Literature
Andreea Balaban, Gabriela Mareş, Loreta Popa, Gabriela Scaete, Ilinca Stratan – PR, The National Museum of Romanian Literature
Alina Niculescu, Antonella Bănciulescu – Cultural Projects, The National Museum of Romanian Literature
Andreea Drăghicescu, Doro Nicolescu, Alexandra Mihai, Jenica Potop, Mirela Feru – Memorial Houses, The National Museum of Romanian Literature
Luana Stroe, Alexandru Dumitriu, Iuliana Miu – Editorial activities, The National Museum of Romanian Literature
Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Accounting and Financial Department, The National Museum of Romanian Literature
Eugenia Oprescu, Luigi Bambulea, Daniela Băbu, Mihaela Stanciu, Oana Păcurariu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Heritage Department, The National Museum of Romanian Literature
Alex Ursu – Multimedia, The National Museum of Romanian Literature
Dan Vatamaniuc – Photographer, The National Museum of Romanian Literature
Daniela Toma, Alexandrina Mocanu – The main exhibition of the National Museum of Romanian Literature
Emil Doicescu, Dorin Stamate, Marian Titivel – Administrative Departament, The National Museum of Romanian Literature

Mircia Dumitrescu – Illustration (sculpture) and BIPF graphics
Petru Șoșa – graphics & DTP marketing materials FIPB 2022
Emilia Petre – Editing
Bogdan Duna, Grigoruț Stoica – Multimedia
Translators: Angela Bratsou, Irina Dubský, Doru Mareș, Luana Stroe, George Volceanov

________________________________________________________________________________________

Salon National du Livre de Poésie, 11è édition – Festival International de Poésie de Bucarest, 12è édition, Bucarest: 12 – 18 septembre 2022

« Le scintillement innombrable des vagues dela mer » – ESCHYLE
La poésie et ses innombrables poètes …à Bucarest !

Du 12 au 18 septembre 2022, le Musée National de la Littérature Roumaine organise la 12è Édition du Festival International de Poésie de Bucarest (FIPB). Le public de Bucarest et de toute la Roumanie ainsi que les touristes étrangers sont invités à assister à une série d’événements : lectures publiques, projections de film, expositions d’art visuel, moments artistiques d’acteurs roumains connus, spectacles de théâtre, concerts de musique, performances et art numérique expérimental conjointement à de l’écriture créative contemporaine.

Cette année le thème du festival s’attache à la devise « Le scintillement innombrable des vagues dela mer », une citation de la tragédie Prométhée enchaîné d’Eschyle. Dinu Flămând, auteur et traducteur, directeur artistique du festival, donne un argument pour justifier ce choix: Nous voilà sortis de de l’épidémie qui paraissait nous condamner à partager et communier la poésie par des froides contactes à distances. Vive la poésie et ses innombrables poètes qui reviennent à Bucarest ! Même si une autre menace, celle de la guerre d’à côté, commence à obscurcir l’horizon, la poésie ne doit pas se taire. De vive voix on va réaffirmer le droit des humains à la paix, à la beauté, à la fraternité. C’est par l’intermède de la poésie que le sourire impersonnel du temps devienne l’innombrable sourire des vagues, nous suggère le grand Eschyle, car perçu par l’œil humain. Cette transmission naturelle de la beauté nous console de la temporalité humaine précaire, pensait probablement Fernando Poessoa – le patron perpétuel de ce festival – quand il déclarait « L’innombrable surir de vagues » le plus beau vers jamais écrit. Le poète Dinu Flamand, directeur artistique du festival l’a choisi pour cette édition ; accompagné d’une question lancinante :  est-ce-que notre Anthropocène connait-elle le secret des vagues et l’importance du sourire ? Que les poètes viennent nous répondre !

Le programme du Festival comprendra des lectures publiques par des poètes venus de nombreux pays: Argentine, Brésil, Bulgarie, France, Allemagne, Grèce, Italie, Lettonie, Royaume-Uni, République de Moldavie, Pérou, Pologne, Roumanie, Serbie, Espagne, Turquie et Hongrie. Outre les lectures publiques, il y aura également des rencontres avec des éditeurs et traducteurs de Bulgarie, d’Italie et de Grèce, trois expositions d’art et de photographie (liées à des sujets d’actualités, mettant en valeur la diversité) seront ouvertes au public, reliant l’art et la littérature, deux films-documentaires seront projetés (The Distance between Me and Me, le documentaire sur la poétesse Nina Cassian, réalisé par Mona Nicoară, d’après une idée d’Ada Solomon, et Bucovine, terre du peuple des hêtres, terre de la véritable union [Bukovina – Țara Oamenilor Fagi, Țara Unirii Adevărate], réalisé par Florin Kevorkian), neuf concerts de musique classique, jazz et folklorique, ainsi que des moments artistiques avec des invités de marque : Horațiu Mălăele, Ioana Crăciunescu, Răzvan Vasilescu, Simona Măicănescu et Marius Bodochi.

Plus de 85 poètes Roumains et 35 poètes étrangers participeront à des lectures publiques offrant une perspective globale du phénomène poétique contemporain et une vision actuelle de celui-ci. Des poètes renommés et des poètes à leurs débuts se côtoieront pour créer un échange entre différentes générations, cultures, et « géographies littéraires ».

L’édition de cette année inclut de nouveaux événements dont le plus important est le Jeudi de la Francophonie qui sera consacré à la célébration de la poésie, de la culture et des valeurs de la Francophonie, de la diversité et de la richesse qu’elle offre au monde entier, un événement réalisé en partenariat avec l’Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale (AUF ECO), le GADIF (Groupe des Ambassadeurs, Délégations et Institutions Francophones), l’Ambassade de France en Roumanie et l’Institut français.

Les deux autres nouveautés de cette éditions sont consacrées respectivement aux meilleurs premiers volumes des deux dernières années, ainsi qu’à la soirée de poésie féministe.

Dans la 11è édition de la Foire Nationale du Livre de Poésie, les éditeurs de livres de poésie les plus représentatifs sont invités à organiser des lancements de livres et des débats.

Organisateurs : Hôtel de ville de Bucarest, Musée National de la Littérature Roumaine. 

Projet culturel financé par : Ministère de la culture, Administration du Fond Culturel National.

Co-organisateurs : Bibliothèque Universitaire Centrale Carole Ier, APLER, ARCUB, Centre culturel de la municipalité de Bucarest.

Partenaires : l’Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale (AUF ECO), le Groupe des Ambassades, Délégations et Institutions Francophones en Roumanie (GADIF), l’Ambassade d’Argentine en Roumanie, l’Ambassade de la République Fédérative du Brésil en Roumanie, l’Ambassade de la République Orientale de l’Uruguay en Roumanie, l’Ambassade du Chili en Roumanie, l’Ambassade du Pérou en Roumanie, le Forum culturel autrichien de Bucarest, l’Institut français de Roumanie, l’Institut Cervantes de Bucarest, l’Institut Balassi (Institut hongrois de Bucarest, ARCUB), le Centre culturel de la municipalité de Bucarest, la Fondation culturelle grecque et Zilele Sofia Nădejde. Le Théâtre de Comédie, Cărturești, L’Institut Blecher, Londhome et le Centre commercial Vitan de Bucarest.

Médias partenaires : RFI România, Radio România Cultural, Agerpres, Zileși Nopți, L’agence du livre, Revista Observator Cultural, Revista Contemporanul, Radio Trinitas, Iquool, Modernism, Ficțiunea OPT m, Ordinea Zilei, revista Familia.

Sponsors : Borsec, Daviono, Catleya, Lotus wine, Ciao Niki, Keia.

Ce projet culturel est financé par : Le Ministère de la Culture, l’Administration du Fond National Culturel – AFCN.

Le projet ne représente pas nécessairement la position de l’Administration du Fond National Culturel. L’AFCN n’est pas responsable pour le contenu du projet, ni de la manière dont les résultats du projet pourraient être utilisé. Ceux-ci sont entièrement à la charge du bénéficiaire de la subvention.

PROGRAMME

Lundi 12 septembre, 17h
Salle Aula de la Bibliothèque Universitaire Centrale Carol Ier, au 88 Calea Victoriei

Soirée d’inauguration de la 12è  édition du Festival International de Poésie de Bucarest

En présence de :

Ioan Cristescu, Responsable Général du Musée National de la Littérature Roumaine
Mireille Rădoi, Responsable Générale de la Bibliothèque Universitaire Centrale Carole Ier

Lectures publiques:Nora Iuga (Roumanie), Ioan Es. Pop (Roumanie), Ana Blandiana (Roumanie), Andrew K. Davidson-Novosivschei (USA), Dinu Flămând (Roumanie), Pavel Șușară (Roumanie).
Modérateur:Dinu Flămând.
Musique:Mircea Tiberian (au piano) et Nadia Trohin (au chant).

Présentation du projet PAUL CELAN 100 – Exposition Entre les mots [Printre cuvinte/Unter den Wörtern/Between Words], organisé par le Musée National de la Littérature Roumaine et le Forum Culturel Autrichien de Bucarest et participation de la maison d’édition Suhrkamp Verlag et le soutien des Archives d’État de Freiburg. Avec la participation de Andrei Popov, député et Directeur du Forum Culturel Autrichien de Bucarest.

Lundi 12 septembre, 19h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Inauguration de l’exposition SHATTERED, Geste symbolique [Symbolic gesture] par l’artiste visuel Oana Maria Cajal.
Artistes inspirés par la solidarité avec l’Ukraine
Ana Blandiana, Angela Baciu, Cristina A. Bejan, Cătălina Florescu, Ioana Ieronim, Nora Iuga, Olena Jennings, Ruth Margraff, Dzvinia Orlowsky, Claudia Serea, Sylvie Simmons.

Compositeur: Michael Roth
Lecteur: Ana Blandiana
Sponsor: Fildas Art through Catena for Art

Lundi 12 septembre, 20h30
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Récitation des Poèmes écrits à un âge avancé de Mircea Dinescu

Mardi 13 septembre, 10h
I. L. Caragiale National College, au 163 Calea Dorobanți
Lecture publique suivie d’une session Questions et Réponses : Miloš Janković
Modérateur: Vasile Gribincea

Mardi 13 septembre, 18h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 64-66 de Calea Griviței
En mémoire de Mitrush Kuteli – 115ème anniversaire de sa naissance
Un événement honorant le travail et la personnalité de cet auteur albanais (1907-1967).
Invités : Professeur Eris Rusi, Fan S. Noli University in Korça (Albanie), Marius Chelaru, auteur et critique littéraire (Éditeur en chef de Convorbiri literare et chercheur spécialiste de Kuteli), Le docteur Luan Topciu, coordinateur du Centre Culturel Albanais ALAR, Monsieur Bogdan-Alin Stoica, député et représentant des minorités albanaises en Roumanie sera également présent ainsi que d’autres invités issus des institutions publiques et autres autorités.

Mardi 13 septembre, 19h
Librairie Cărturești Verona, 1au 3-15 rue Pictor Arthur Verona
L’amitié Romano-bulgare – Connexions littéraires, Chapitre 1
Manol Peykov (editeur, Bulgarie), Bogdan-Alexandru Stănescu (éditeur, Roumanie), Mihai Mitrică (Association des éditeurs roumains).
Modérateur : Luminița Corneanu & Oana Boca-Stănescu

Mardi 13 septembre 19h30
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques: María Ángeles Pérez López (Espagne), Miloš Janković (Serbie), Leo Butnaru (Moldavie), Elio Pecora (Italie), Simona Popescu (Roumanie), Adrian Alui Gheorghe (Roumanie), Marco Lucchesi (Brésil, en vidéo), Doris Moromisato (Pérou, en vidéo), Florin Iaru (Roumanie), Mihai Ivașcu (Roumanie)
Modérateur: Luigi Bambulea
Musique : Tic Petroșel

Mardi 13 septembre, 20h30
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Performance: Défaire le monde ou spectacle en plein air [DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber], d’après l’oeuvre de Nina Cassian et insertions poétiques de Nichita Stănescu and Marin Sorescu. Adaptation : Roxana Guttman
Artistes: Roxana Guttman, Dan Codreanu et Naomi Guttman
Direction et casting : Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu

Mercredi 14 septembre, 10h
Saint Sava College, au 23 rue General H. M. Berthelot
Invités : Bruno Mazzoni (Italie)
Modérateur : Luigi Bambulea

Mercredi 14 septembre, 16h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lancement de livre : Anthologie de la Poésie Roumaine Contemporaine, [Schwebebrücken aus Papier, traduit en anglais par Hellmut Seiler, publié par Noack&Block, Berlin, 2021] en présence d’Hellmut Seiler (Allemagne).
Lectures Publiques : Magda Cârneci (Roumanie), Dinu Flămând (Roumanie), Octavian Soviany
(Roumanie), Ioan Es. Pop (Roumanie).
Avec la participation de Madame Susanne Achilles de la Section Culturelle de l’Ambassade d’Allemagne en Roumanie

Mercredi 14 septembre, 18h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 64-66 Calea Griviței
Vernissage de l’exposition Constantin Popovici (1938-1995)

Mercredi 14 septembre, 19h
Salle Aula de la Bibliothèque Universitaire Centrale Carol Ier, au 88 Calea Victoriei
Lectures publiques : Osman Öztürk (Turquie), Denisa Comănescu (Roumanie), George Vulturescu (Roumanie), Kata Győrfi, Magda Cârneci (Roumanie), Dumitru Păcurar (Roumanie), Radu Sergiu Ruba, Tatiana Ernuțeanu (Roumanie), Iustin Moraru (Roumanie), Ioana Nicolaie (Roumanie), Vasile George Dâncu (Roumanie), Varujan Vosganian (Roumanie), Ion Bogdan Ștefănescu (Roumanie).
Modérateur : Dinu Flămând.
Musique : Ion Bogdan Ștefănescu.

Mercredi 14 septembre, 19h
À l’Institut Blecher, Londohome, au 31 rue Général David Praporgescu
Lectures publiques : Aksinia Mihailova & Ivan Hristov (Bulgarie)
Modérateur : Claudiu Komartin

Mercredi 14 septembre, 20h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Performance musicale: Treizième nuit [A treisprezecea noapte – Memorabilia], Nicu Alifantis.

Mercredi 14 septembre, 21h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Spectacle Vision du Terrier [Viziunea vizuinii] d’après le roman de Marin Sorescu par Simona Măicănescu.

Jeudi 15 septembre, 10h
Lycée Théorique Nichita Stănescu, au 12 rue Lucrețiu Pătrășcanu
Rencontre avec le poète Patrick Williamson (Royaume-Uni)
Modérateur : Vasile Gribincea

Jeudi 15 septembre, 12h
Lycée Théorique Dante Alighieri, au 9 Aleea Fuiorului
Rencontre avec le poète Elio Pecora (Italie)
Modérateur : Luigi Bambulea

Jeudi 15 septembre 15h
Pavillon Goethe & En ligne (facebook), au 32 Calea Dorobanți
Invité : Hellmut Seiler.

Rendezvous@Goethe est un événement régulièrement organisé par l’Institut Goethe de Bucarest où les figures culturelles allemandes, roumaines et européennes se rencontrent afin d’échanger sur des sujets divers. L’invité de Joachim Umlauf’s au Rendezvous@Goethe est Hellmut Seiler, poète et traducteur.

Jeudi 15 septembre, 16h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Adrian Popescu (Roumanie), Eugen Suciu (Roumanie), Victor Ivanovici (Grèce), Dan Cristea (Roumanie)
Invités : Dinu Flămând
Récitation de Poésie : Ioana Crăciunescu lira des poèmes de Gabriela Melinescu
Récitation de Poésie : Marius Bodochi lira des poèmes de Virgil Mazilescu
Concert : Adrian Naidin

Jeudi 15 septembre, 17h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
« Club 8 » débat
Invités : Dan Lungu, Gabril H. Decuble, Viorel Ilișoi, Dan Sociu
Modérateur : Cosmin Ciotloș

Jeudi 15 septembre, 19h
Atelier 030202 | Salle Nouă du Théâtre de Comédie, au 11 rue Sfânta Vineri
Renshi art virtuel – Programme expérimental d’art digital et des nouveaux médias, écriture créative contemporaine
Artistes : Ana Ștefania Andronic (BUZU) (Roumanie), Arina Bican et Loredana Stancu (Roumanie), Dan Mircea Cipariu (auteur) et Mihai Zgondoiu (artiste visuel)
Poètes : Livia Roșca (Roumanie), Ioana Iuna Șerban et Tudor Voicu (Roumanie)
Renshi virtual art est créé par l’association Euro CulturArt en partenariat avec Atelier 030202 (un espace dédié à l’art contemporain à Bucarest), le Musée National de la Littérature Roumaine de Bucarest, le Théâtre de Comédie, l’Université d’Arts de Bucarest (Faculté d’Arts décoratifs) et l’Université de l’Ouest de Timișoara (Faculté d’Arts et Design), avec le support financier de l’AFCN (l’Administration du Fond Culturel National).

Jeudi 15 septembre, 19h
Galerie marchande Vitan Bucarest, au 55-59 Calea Vitan
Vernissage de l’exposition Des femmes de différentes cultures à travers les yeux du maquillage [Femei din diferite culturi văzute prin ochii machiajului]
L’exposition vous fera voyager à travers 24 cultures traditionnelles pour célébrer la diversité et découvrir les secrets de maquillage en Chine, au Cameroun, en France, en Arabie Saoudite, en Arménie, en Grèce, en Thaïlande, en Algérie et en Syrie.
Commissaires d’exposition : Dana Eliza Serdean et Naomi Guttman
Invitée : Consuela Cioboteanu, Armine Vosganian, Teodora Daiana Păcurar, Florin Kevorkian.

Jeudi 15 septembre, 19h
Salle Aula de la bibliothèque universitaire centrale Carol Ier, au 88 Calea Victoriei

Jeudi de la Francophonie

Discours d’ouverture :

Ioan Cristescu, Responsable Général du Musée National de la Littérature Roumaine
Mireille Rădoi, Responsable Générale de la Bibliothèque Centrale Universitaire Carol Ier
Son Excellence, Madame Laurence Auer, Ambassadrice de la République Française en Roumanie
Mohamed Ketata, Directeur régional de l’Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale (AUF – ECO)

Lectures publiques : Jean-Pierre Siméon (France), Ioana Crăciunescu (Roumanie), Noe Sovage (France), Matei Vișniec (en vidéo) (Roumanie-France), Dinu Flămând (Roumanie).
Modérateur: Magda Cârneci
Musique : Diana Tudor (au chant) et Alexandru Burcă (au piano)
Remise du prix Tudor Arghezi
Inauguration de l’exposition de gravures François Villon par Mircia Dumitrescu
Lancement du livre Ballades et autres poèmes de François Villon (Tracus Arte, 2022), traduit en roumain par Adrian Vasiliu.
Lecture de Molière par Ioana Crăciunescu
Présentation et dégustation de vins par Cataleya.

Jeudi 15 septembre, 20h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Patrick Williamson (Royaume-Uni), Cosmin Perța (Roumanie), Jerzy Jarniewicz (Pologne), Robert Șerban (Roumanie, en vidéo), Floarea Țuțuianu (Roumanie), Radu Vancu (Roumanie), Olga Gluštiková (Slovaquie, en vidéo), Dumitru Fanfarov (République de Moldavie), Andra Rotaru (Roumanie, en vidéo), Cătălina Matei (Roumanie).
Modérateur : Cosmin Perța
Musique : Adrian Naidin
Avec la participation de Monsieur Paweł Jankowski, attaché de l’Ambassade de Pologne en Roumanie.

Jeudi 15 septembre 21h30
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Projection La Distance entre moi et moi [The Distance between me and me] avec Nina Cassian (1h, 29m), réalisé par Mona Nicoară, 2018.
Session de Questions & Réponses avec l’équipe du film.
Le film a reçu le prix pour le meilleur film documentaire, Gopo, en 2020.
Invités : Ada Solomon, Dana Bunescu, Alexandru Solomon, Vivi Drăgan Vasile.

Vendredi 16 septembre 10h
Au collège École Centrale, 3-5 rue Icoanei
Invité : Noe Sovage (France)
Modérateur : Luigi Bambulea

Vendredi 16 septembre, 17h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Conférence organisée par Bruno Mazzoni (Italie) : La littérature roumaine et l’environnement culturel italien.

Vendredi 16 septembre, 18h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Dimitris Lyacos (Grèce) : La Trilogie Poena Damni
Lecture publique et dialogue entre l’auteur et son traducteur, Victor Ivanovici, à propos de cette trilogie mondialement reconnue.
En partenariat avec la Fondation pour la Culture Grecque. En anglais et roumain.

Vendredi 16 septembre, 19h
Salle Aula de la Bibliothèque universitaire centrale, au 88 Calea Victoriei
Récital d’Horațiu Mălăele.

Vendredi 16 septembre, 19h
ARCUB, au 84-90 Lipscani
Lectures publiques : Moni Stănilă (République de Moldavie), William Totok (Allemagne), Alexandru Vakulovski (République de Moldavie), Caius Dobrescu (Roumanie), Mircea Dan Duță, Gellu Dorian (Roumanie), Ioan Matiuț (Roumanie), Cassian Maria Spiridon (Roumanie), Florina Zaharia (Roumanie), Teodor Dună (Roumanie), Augustina Vișan (Roumanie), Gelu Diaconu (Roumanie), Adela Greceanu (Roumanie), Sorin Despot (Roumanie), Tiberiu Neacșu (Roumanie)
Musique : Sorina Georgiana Rotaru (au chant) & Alex Olteanu (au piano)
Modérateur: Cosmin Perța.
ARCUB est le co-producteur de l’événement.

Vendredi 16 septembre, 20h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Nicolae Prelipceanu (Roumanie), Adrian Popescu (Roumanie), Dumitru Radu Popa (Roumanie, via Zoom)
Modérateur: Ion Bogdan Lefter

Vendredi 16 septembre, 21h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Projection du film Bukovina, Terre du peuple des hêtres, terre de l’Union véritable [Țara Oamenilor Fagi, Țara Unirii Adevărate ] (1h18m), réalisé par Florin Kevorkian, 2019.

Samedi 17 septembre, 12h
À la maison commémorative de Tudor Arghezi, au 26 Mărțișor
Lecture des poèmes d’Arghezi en français par Benoît-Joseph Courvoisier

Samedi 17 septembre, 14h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Horia Gârbea et ses invités Vilia Banța, Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Liviu Capșa, Evelyne Croitoru, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Victoria Milescu, Vasile Poenaru, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Dumitru Ion Dincă.
Modérateur : Horia Gârbea

Samedi 17 septembre, 17h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Ioana Tiberian, Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Adelina Pascale, Andrei Șerban, Antonia Mihăilescu, Elena Bălășanu, Vlad Beu.
Modérateur : Cosmin Perța

Samedi 17 septembre, 14h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Dialogue entre Cristian Fulaș, Dan Lungu et Lucian Dan Teodorovici au sujet de la prose contemporaine Roumaine.

Samedi 17 septembre 17h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Lectures publiques : Ioana Tiberian, Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Adelina Pascale, Andrei Șerban, Antonia Mihăilescu, Elena Bălășanu, Vlad Beu
Modérateur : Cosmin Perța

Samedi 17 septembre, 18h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Un événement de poésie féministe
Lectures publiques : Noe Sovage (France), Elena Vlădăreanu (Roumanie), Alina Purcaru (Roumanie), Alexandra Turcu (Roumanie), Iris Nuțu (Roumanie), Cristina Alexandrescu (Roumanie), Cătălina Stanislav (Roumanie)
Modérateur : Elena Vlădăreanu
Musique : Cătălina Beța (au chant) et Ioana-Mădălina Petre (à la guitare)

Samedi 17 septembre, 19h
Salle Aula de la Bibliothèque Universitaire Central, au 88 Calea Victoriei
Lectures publiques : Iossif Ventura (Grèce), Benoît-Joseph Courvoisier (France), Tibor Zalán (Hongrie), Efe Duyan (Turquie), Madara Gruntmane (Lettonie), Romulus Bucur (Roumanie), Lucian Vasiliu (Roumanie), Mina Decu (Roumanie), Valerio Magrelli (Italie, en vidéo), Xánthos Maidás (Grèce, vidéo), Cristina Ispas (Roumanie), Miruna Vlada (Roumanie).
Musique : Mircea Tiberian

Samedi 17 septembre, 20h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Poésie et musique: Vue de l’homme [Vedere din Uman] par Mugur Grosu, inspiré d’un événement du début de la guerre en Ukraine.

Dimanche 18 septembre, 13h30h
Salle Aula de la Bibliothèque Universitaire Central, au 88 Calea Victoriei
Bonjour, adolescence ! [Salut, Adolescența!] de George Mihăiță

Dimanche 18 septembre, 16h
Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Récital de musique classique organisé par la Fondation Culturelle Remember Enescu
Coordination et présentation : Mihaela Tomescu, professeur

Dimanche 18 septembre 18h
Jardin du Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Cérémonie de clôture du festival en présence de Ioan Cristescu, de Son Excellence Madame
María Pía Busta Díaz, Ambassadeur Extraordinaire et Plénipotentiaire de la République du Chili en Roumanie, discours à l’occasion de la Fête Nationale de la République du Chili.
Discours de Monsieur Carlos María Vallarino, Chargé d’affaires à l’Ambassade d’Argentine.
Projection d’une vidéo de Gabriela Mistral (courtoisie de la Fondation Gabriela Mistral).
Lectures publiques : Juan Arabia (Argentine), Bogdan O. Popescu (Roumanie), Fulgencio Martinez (Espagne, en vidéo), Dan Mircea Cipariu (Roumanie), Ada Salas (Espagne, en vidéo), Marcelo Ariel (Brésil, en vidéo), Angela Marinescu (Roumanie), Rodrigo Guzmán (Chili, en vidéo), Andrei Novac (Roumanie), Rafael Courtoisie (Uruguay, en vidéo), Ștefan Manasia (Roumanie), Ioana Greceanu (Romania)
Modérateur : Ioan Cristescu
Musique : Orchestre ”Dinu Lipatti”.

Dimanche 18 septembre 20h
Jardin du Musée National de la Littérature Roumaine, au 8 rue Nicolae Crețulescu
Récital de Răzvan Vasilescu.

Équipe du projet :

Ioan Cristescu, Directeur du Festival – Responsable général du Musée National de la Littérature Roumaine (MNLR), Sélection des poètes roumains.
Dinu Flămând – Coordinateur du Festival

Gabriela Toma – Programmes, MNLR
Andreea Balaban, Gabriela Mareş, Loreta Popa, Gabriela Scaete, Ilinca Stratan – Relations publiques, MNLR
Alina Niculescu, Antonella Bănciulescu, Ioana Mira Matei, Marius Manea – Projets culturels, MNLR
Andreea Drăghicescu, Doro Nicolescu, Alexandra Mihai, Jenica Potop, Mirela Feru – Maisons Commémoratives, MNLR
Luana Stroe, Alexandru Dumitriu, Vasile Gribincea, Iuliana Miu – Activités éditoriales, MNLR
Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Département des finances, MNLR
Eugenia Oprescu, Luigi Bambulea, Daniela Băbu, Mihaela Stanciu, Oana Păcurariu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Patrimoine, MNLR
Alex Ursu – Multimédia, MNLR
Dan Vatamaniuc – Photographe, MNLR
Daniela Toma, Alexandrina Mocanu – Exposition principale, MNLR
Emil Doicescu, Dorin Stamate, Marian Titivel – Département administratif, MNLR
Mircia Dumitrescu – Illustration (sculpture) et graphique BIPF
Petru Șoșa – Graphiques et Mise en page du marketing, FIPB, 2022
Emilia Petre – Techno-édition
Bogdan Duna, Grigoruț Stoica, Dorin Dudău – Multimédia
Luminița Kotsopoulou, Irina Dubsky, Doru Mareș, Luana Stroe, George Volceanov – Traducteurs.